Mit tehet egy cég a végrehajtás ellen?

Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, dr. Tóth Ádám
Vágólapra másolva!
Több tízezer cég ellen indul végrehajtás egy évben Magyarországon. Ennek legtöbbször nem is a fizetésképtelenség az oka, hanem apró hibák. De mit tehet egy cég, ha végrehajtás indult ellene, és legfőképpen hogyan lehet ezt elkerülni?
Vágólapra másolva!

Tavaly mintegy 700 ezer végrehajtási eljárás volt folyamatban Magyarországon, ennek csak kis része indul cégek ellen a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) adatai alapján.

A követeléskezelők évente több mint 330 milliárd forintnyi tőkét vesznek át.

De a már folyamatban lévő eljárások mellett is sok céget fenyegetnek meg azzal, hogy végrehajtást indítanak ellene, pedig

a végrehajtás elindításának pontos törvényi feltételei vannak.

A végrehajtás leggyakrabban jogerős bírósági határozat, közjegyző által kiállított jogerős fizetési meghagyás, vagy közjegyző által készített közokirat alapján indulhat el - nyilatkozta Máté Viktor közjegyző. Megfelelő dokumentum nélkül nem indulhat el a végrehajtás.

A közjegyzői okirat alapján indított végrehajtásoknak tipikus példái lehetnek azok a vállalatok közötti megállapodások – vagy hitelszerződések –, amelyeket végrehajtási záradékkal láttak el. Az ilyen záradék kiállítását akkor lehet kérni, ha egy közjegyzői okiratba foglalt kötelezettségvállalás esetében a kötelezett fél nem teljesít vagy szerződést szeg. Szintén közjegyző rendelhet el végrehajtást jogerős fizetési meghagyás – például egy be nem fizetett parkolási bírság – alapján. A fizetési meghagyás akkor emelkedik jogerőre – és szolgálhat a végrehajtás alapjául –, ha a kötelezett (adós) annak kézhezvételtől számított 15 napon belül nem mond ellent, azaz nem emel kifogást. Emellett végrehajtásra adhat okot például az is, ha egy jogerős bírósági ítélet születik valamely kötelezettség tekintetében vagy vagyonelkobzás elrendelése kapcsán.

A végrehajtás sokszor nagyon apró dolog miatt indul el.

Ilyen lehet például egy át nem vett fizetési felszólítás, vagy egy kisebb összegű bírság kapcsán indított fizetési meghagyással kapcsolatos figyelmetlenség, ha például az erre kijelölt személy nem veszi át a hivatalos iratot, vagy elfelejt intézkedni azzal kapcsolatban. De ugyanez történhet még akár kisebb összegű adó vagy járuléktartozás esetén is, ha a cég nem működik együtt az adóhatósággal.

Ezért érdemes odafigyelni arra, hogy a fizetési felszólításokra, figyelmeztetésekre reagáljon az érintett cég,

amennyiben ugyanis elindul a végrehajtás, úgy ennek ténye bekerül a cégbírósági nyilvántartásba, és ez később is megtalálható lesz,

aminek hátrányai lehetnek a cég megítélése során.

A végrehajtást közjegyző is elindíthatja, de a végrehajtási bejegyzés levételéhez már nem a közjegyzőhöz kell fordulni, hanem a végrehajtóhoz Fotó: Hajdú D. András [origo]

A végrehajtás emellett kizárja a céget a közbeszerzések során, illetve sok pályázatnak is feltétele, hogy ne legyen végrehajtás a vállalkozás ellen.

Amennyiben a végrehajtó jár el törvénysértő módon, akkor vele szemben végrehajtási kifogást lehet előterjeszteni. Ha a végrehajtási záradékot törvénytelenül állították ki, akkor annak törlését lehet kezdeményezni. Ha minden szabályos, de a követelés jogszerűtlen akkor a végrehajtás korlátozása, vagy megszüntetése iránti pert lehet kezdeményezni. Fontos kiemelni, hogy a per nem jár automatikusan halasztással, erről ugyanis az illetékes bíróság dönt.

Fontos még tudni, hogy a végrehajtónál is kezdeményezhető részletfizetés, illetve

a végrehajtás bármikor leállítható, ha a cég, aki ellen a végrehajtás elindult, megegyezésre jut azzal, aki kezdeményezte azt.

Cikkünk az Mfor.hu írása alapján készült.