Vágólapra másolva!
Alig néhány nap, és kiderül, hogy a Magyar Sportújságírók Szövetsége kiket választott a 2018-as év legjobbjainak, hiszen február 14-én csütörtökön este adják át az M4 Sport - Az Év Sportolója Gála díjait. A rendezvény kreatív producere, Szabó László avatta be az Origót a kulisszatitkokba.

Végső fázisába érkezett a szervezői munka?
Egy ekkora produkciónál sohasem mondhatjuk azt, hogy minden készen áll, öt perccel a kezdés előtt is biztosan lesz még mit tenni a háttérben.

De már a próbák és az utolsó simítások zajlanak, és minden a tervek szerint halad.

Több mint 200 fellépő lesz majd a színpadon, a szervezésben résztvevők száma pedig a 100 főt is meghaladja. Nagy kihívás egy ekkora csapatot mozgatni, büszke vagyok mindenkire, a legjobbakkal dolgozom, megtiszteltetés, hogy vezethetem őket, és részese lehetek a gála megszervezésének.

Mi az oka, hogy az idei gálát a megszokott január eleji időpontnál jóval később rendezik?Megpróbáltuk tartani magunkat ahhoz a bevett gyakorlathoz, hogy január második csütörtökjén legyen a gála, de sajnos több probléma is felmerült.

De nem szeretnénk ebből rendszert csinálni, a tervek szerint már a következő évben is visszatérünk az év elejéhez.

Főszerepben a gyerekek a főpróbán

A gála főpróbáját feburár 13-án, szerda este 19:30-kor tartják. A szervezők a nézőteret utánpótláskorú sportolókkal szeretnék megtölteni, és még mindig vannak szabad helyek, így várják a jelentkezést. Az érdeklődők a [email protected] e-mail címen jelentkezhetnek, az üzenetben a gyerekek és a kísérő létszáma mellett az egyesület nevét is fel kell tüntetni. A részvétel ingyenes, csupán annyi a szervezők kérése, hogy mindenki a klubja hivatalos melegítőjében érkezzen a próbára.

Mi a véleménye a kategóriák szűkített, hármas listájáról?
Olyan listát, ami mindenkinek tetszene, és nem lenne semmilyen negatív visszhangja egyszerűen képtelenség összehozni.

Viszont szerintem addig jó, amíg az emberek azon vitatkoznak, hogy ki és miért maradt ki a szűkítésből, nem pedig azért búslakodnak, mert nincs tíz olyan sportoló, aki felférne a 10-es listára.

Szerencsére nálunk minden kategóriában a megadott számoknál jóval több klasszis van, így már az első felsorolást sem volt egyszerű összeállítani. Ezek után nem meglepő, hogy a szűkítés vitákat generált, sajnos ez egy ilyen műfaj.

Szabó László, az M4 Sport - Az Év Sportolója Gála kreatív producere Forrás: MSUSZ.hu/Zsigmond László

Aki látta az utóbbi években a gálát, tudja, hogy már sokkal többről szól, mint szimpla díjátadó. Más országokból vesznek ötleteket, vagy saját gondolatok inspirálják a rendezvényt?
Igazából mindkettő. Az előző évben ott voltam a spanyol, a szlovén és a horvát sportolói gálán, mindenhol tapasztaltam olyanokat, amelyek nekünk is merítési lehetőségként szolgáltak. A hollandok rendezvényét is érdemes megnézni, bár azt csak videón láttam, de ők is színvonalas showt csináltak. Emellett természetesen megvannak a saját elképzeléseink, a kettőt ötvözve próbáljuk a lehető legjobbat kihozni.

Ha világsztárokat ünneplünk – márpedig a magyar sportolók azok –, akkor a körítésnek is fel kell nőnie ehhez a színvonalhoz.

Ezért van a gála a Nemzeti Színházban, ezért van a vörös szőnyeg, ezért hívunk neves fellépőket és legendás díszvendégeket és díjátadókat. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy méltatlan körülmények között ünnepeljük legjobbjainkat.

Ha már a díjátadókat említi, elárulja, kik lesznek az idei gála legnagyobb sztárvendégei?
Ezen a téren is szerencsések vagyunk, mert mindig rengeteg legenda neve merül fel. Ezúttal Hunyady Emese, olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó lesz az egyik díjátadó, aki bár osztrák színekben nyert aranyérmet, mindig is büszke volt magyar származására. Rajta kívül a 92-szeres válogatott labdarúgó, európai Ezüst-cipős Fazekas László is elfogadta a meghívásunkat, aki Dunai Antallal együtt fogja átadni az év gólját szerző futballistának az elismerést.