Több mint 1 milliárd eurós műkincsgyűjteményt tesznek nyilvánossá

european central bank frankfurt towers
FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - AUGUST 12: The European Central Bank Headquarters building complex's construction continues in the Ostend district of Frankfurt on August 12, 2014. The new building will be approximately 185 meters tall and will be consists of three contiguous structures: the twin office towers, the listed historic wholesale market building, and the entrance building that links the towers and the market hall visually and functionally. The construction expected to be completed in mid-2014. (Mehmet Kaman - Anadolu Agency)
Vágólapra másolva!
Megnyitja a körülbelül 500 kortárs alkotást tartalmazó műgyűjteményét a nyilvánosság előtt az Európai Központi Bank. Ráadásul tavasztól rendszeres vezetéseket tartanak.
Vágólapra másolva!

Tavasztól rendszeres vezetéseket tartanak az Európai Központi Bank (EKB) bizonyos épületeiben, ugyanis az intézmény megnyitja a nyilvánosság előtt a körülbelül 500 kortárs alkotást tartalmazó, rendkívül értékes műgyűjteményét. A gyűjtemény nagy része az EKB 2014-ben megnyitott

kettős toronyépületében kapott helyet Frankfurtban,

egy része pedig a banknegyedben bérelt épületekben található. Egy ingyenes applikáció is kapcsolódik a gyűjtemény átláthatóvá tételéhez: ez a műalkotások mellett az 1,3 milliárd euróba (410,4 milliárd forintba) került új épületek építészetét is be fogja mutatni.

Az EKB frankfurti toronypárosa Forrás: AFP/Anadolu Agency/Mehmet Kaman

Egyébként az EKB kizárólag kortárs európai műveket gyűjt, a fókuszban az Európai Unió tagállamai állnak. A bank bejárati előcsarnokában minden évben más-más ország alkotásainak szentelnek kiállítást. Az elmúlt évben Észtország volt soron, idén pedig Horvátország alkotásai láthatóak. Az EKB művészeti tanácsadója, Britta von Campenhausen azt mondta, ilyenkor 10-15 művet meg is vásárolnak. Hogy mely alkotásokat választják ki, arról az EKB egy speciális bizottsága dönt. Az utolsó szó joga Mario Draghit, az EKB elnökét és a Benoit Coeurét, a gyűjteményért felelős francia bankárt illeti. A felvásárolások révén az EKB eddig körülbelül 500 művet gyűjtött. Ezek többnyire festmények, fotók, szobrok és egyéb műtárgyak.

A bank az utánpótlás támogatására is nagy hangsúlyt fektet. „Nálunk sok olyan művész is képviselteti magát, aki hazájában kevéssé ismert” – mondta a művészeti vezető, Britta Campenhausen.