Sajtótörténeti kiállítás nyílt a nemzeti ünnepen

Pécel, 2019. március 15. 1848-49-es újságok a Kérek egy hírlapot! sajtótörténeti kiállításon Pécelen, a Ráday-kastély Márványistállójában 2019. március 15-én. Az április 14-ig látogatható tárlat anyaga sorra veszi a nagy magyar történelmi eseményeket. A vitrinekben az 1700-as évek kiemelkedő eseményeiről, az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, a világháborúkról, az 1956-os forradalomról, az űrutazásról és a magyar sportsikerekről tudósító újságok címlapjai láthatók a rendszerváltásig bezárólag. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Tematikus sajtótörténeti kiállítás nyílik az Újságmúzeum gyűjteményéből március 15-én Pécelen, a Ráday-kastély területén található Márványistállóban.
Vágólapra másolva!

Sal Endre szervező elmondta, hogy a kiállítás látogatói a csaknem kétszáz, nagy történelmi eseményről tudósító ritka újság, különkiadás, rendkívüli kiadás mellett sajtótörténeti tárgyi emlékeket is megtekinthetnek.

A kiállítás anyaga sorra veszi a nagy magyar történelmi eseményeket.

A vitrinekben az 1700-as évek kiemelkedő eseményeiről, az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, a világháborúkról, az 1956-os forradalomról, az űrutazásról és a magyar sportsikerekről tudósító újságok címlapjai láthatók a rendszerváltásig bezárólag.

A Kérek egy hírlapot! sajtótörténeti kiállítás Pécelen, a Ráday-kastély Márványistállójában 2019. március 15-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Sal Endre szerint

a leglátványosabbak a nagyjaink haláláról, temetéséről beszámoló korabeli címlapok,

ezeknek külön figyelmet szentelt a kiállításon. A látogatók megtekinthetik például az Erzsébet királyné elleni gyilkos merénylettel foglalkozó, valamint a Kossuth Lajos és Deák Ferenc halálhíréről beszámoló lapszámokat.

Az április 14-ig látogatható tárlat anyaga sorra veszi a nagy magyar történelmi eseményeket Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Emellett a kollekcióban szerepel a Pesti Hírlapnak az a száma is, amelyben

először jelent meg a Nemzeti dal és a Tizenkét pont

- emelte ki a szervező.

A vitrinekben az 1700-as évek kiemelkedő eseményeiről, az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, a világháborúkról, az 1956-os forradalomról, az űrutazásról és a magyar sportsikerekről tudósító újságok címlapjai láthatók a rendszerváltásig bezárólag Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kiállításon látható relikviák között megtalálhatóak Az Est című, 1910-ben alakult bulvárlap kávéscsészéi, sószórói, külön vitrinben szerepelnek a századelős kávéházak nevével ellátott csészék, kiöntők is.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Sal Endre tíz éve járja az aukciókat, bolhapiacokat, és az interneten is vásárol régi újságokat,

ezekből állt össze az általa alapított Újságmúzeum gyűjteménye. Emellett egy népszerű, több mint 45 ezer követőt számláló Facebook-oldalon tárja az olvasók elé a korabeli sajtóban megjelenő történeteket.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A péceli tárlat április 14-ig pénteken, szombaton és vasárnap látogatható ingyenes tárlatvezetés keretében, amelyre az Újságmúzeum Facebook-oldalán jelentkezhetnek az érdeklődők.