Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Emmi: A kormány kitart a tankönyvellátás megújult rendszere mellett

RÉTVÁRI Bence, tankönyv
Budapest, 2018. augusztus 28. Pakolják a tankönyveket az újpesti Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskolában 2018. augusztus 28-án. Ezen a napon az utolsó tankönyvcsomagok is megérkeznek az alaprendelésekből az iskolákba, mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az iskolában tartott sajtótájékoztatón. Kevesebb mint egy hónap alatt 12,5 millió tankönyv került ki az oktatási intézményekbe; a könyvek közül 8,5 millió az állami fejlesztésben kidolgozott kiadvány, a többit magánkiadók adták ki. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A kormány továbbra is kitart a tankönyvellátás megújult rendszere mellett, mivel a tankönyvek iskolákba, tanulókhoz való eljuttatása átláthatóbb, biztonságosabb, kiszámíthatóbb és ellenőrzöttebb lett - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében.
Vágólapra másolva!

Ezt arra reagálva közölték, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) öttagú tanácsa kedden

elutasította a kormány fellebbezését

abban az ügyben, amelyben a törvényszék első fokon elmarasztalta Magyarországot a tankönyvpiac állami monopolizálása miatt. Az EJEB tavaly októberi elsőfokú ítéletében kimondta: a hatóságok megsértették a felperesek, iskolai tankönyvek forgalmazásával foglalkozó cégek - a Könyv-Tár Kft., a Suli-Könyv Kft. és a Tankönyv-Ker Bt. - jogait, mivel az átalakítás tisztességtelen terheket rótt rájuk, megfosztva e cégeket korábbi vevőkörüktől, a változtatások pedig gyakorlatilag monopolpiac kialakulásához vezettek az iskolai tankönyvellátásban.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az Emmi közleményében emlékeztetett: az EJEB a magyarországi tankönyvkiadás- és forgalmazás 2011-es, illetve 2012-es centralizálása miatt indított eljárást. Hangsúlyozták, hogy a tankönyvellátás egységesítésével

az iskolákban kizárólag oktatási-szakmai szempontok alapján történik a tankönyvek kiválasztása és megrendelése, és nem a piac nyomására.

A szolgáltatás ma már nem a profitszerzésről szól. A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a tankönyvellátás

megújult rendszere tette lehetővé a ingyenes tankönyvprogramot is,

amelynek köszönhetően az 1-9. évfolyamos diákok ingyen kapják a tankönyvet. A 2020/21-es tanévtől pedig már minden általános és középiskolai évfolyam ingyenesen kapja a tankönyveit - közölte az Emmi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről