Vágólapra másolva!
A végéhez közelednek az angol Premier League 2018-19-es szezonjának küzdelmei. A bajnokság győztese a Liverpool és a Manchester City versenyfutásából fog kikerülni, viszont az automatikus Bajnokok Ligája-indulást jelentő 3. és 4. helyre még négy csapat is pályázik. Hét fordulóval a vége előtt az Arsenal kétpontos előnybe került a Tottenhammel és a Manchester Uniteddel szemben, illetve három ponttal áll a Chelsea előtt. Lássuk, melyik együttes milyen erőpróbák előtt áll, illetve azt is, hogy mi lesz a BL-induló helyekkel?

A 90-es években és a 2000-es évek elején még a Manchester United és az Arsenal uralta az angol bajnokságot, majd jött a Chelsea felemelkedése és a Liverpool visszatérése, ekkortól a szakértők már nagy négyesről beszéltek.

Az elmúlt években a Manchester City is csatlakozott a nagycsapatokhoz, és mára már a Tottenham Hotspur is komolyan beleszól a bajnoki versenyfutásba,

így a Premier League-ben már nagy hatosról beszélhetünk. Azonban az említett csapatok közül csak négy indulhat ősszel a Bajnokok Ligájában, bár extrém esetben előfordulhat egy ötödik csatlakozó is, de ahhoz az angoloknak nagyot kell virítaniuk az európai kupaporondon.

A csapatok PL-sorsolására pillantva láthatjuk, hogy az Arsenal már nem játszik egyik közvetlen riválisával sem, viszont idegenben lép pályára a saját stadionjában mindig veszélyes Everton, illetve Leicester ellen.

A Tottenham hátralévő hét mérkőzéséből ötször otthon játszik,

de a bajnoki címért nagy harcban lévő Manchester City ellen idegenben lép pályára.

A Manchester United hazai pályán játszik még a városi rivális City és a Chelsea ellen, míg a legnehezebb sorsolása a londoni kékeknek van, akik még játszanak az Old Traffordon és az Anfield Roadon is.

Egyik csapat sem tud kizárólag a bajnokságra koncentrálni, mert a Tottenham a Manchester City ellen, míg a Manchester United a Barcelona ellen komoly párharcra számíthat a Bajnokok Ligájában, illetve az Európa-ligában a Chelsea a Slavia Praha, míg az Arsenal a Napoli ellen játszik a legjobb négy közé jutásért.

Lehetetlen megtippelni, hogy melyik két csapat fogja a versenyfutást nyerni, viszont azt biztosan állítható, hogy a nézők lesznek a legnagyobb nyertesek.

De mi lesz a Bajnokok Ligájával?

A harmadik és negyedik, még automatikus BL-indulási helyért való versenyfutás pikáns, ugyanis jelen állás szerint az a forgatókönyv sem elképzelhetetlen, hogy hat angol csapat is kiharcolhatja a BL-főtáblát a bajnokságon és a nemzetközi kupákon keresztül.

Lacazette vezérletével az Arsenal hétfőn legyőzte a Newcastle-t, és feljött a dobogóra Forrás: AFP/Glyn Kirk

Ugyanakkor hat angol csapat semmiképpen sem lehet ott a BL 2019-2020-as szezonjában a főtáblán, maximum csak öt. Extrém forgatókönyv esetén a két európai kupagyőztes és a bajnokság első három helyezettje indulhatna a BL-ben, vagyis a negyedik helyezett a második számú európai kupasorozat főtáblájára kerülne.

Szinte biztosra vehető, hogy a lényegi kérdésekre csak az utolsó fordulóban fogunk választ kapni, de

extrém esetben előfordulhat, hogy a legjobb négyből kiszoruló csapat egyike – jelen esetben az ötödik Manchester United - megnyerné Bajnokok Ligáját, a másik pedig – a hatodik Chelsea – az Európa-ligát, így papíron hat angol csapat harcolná ki a 2019/20-as BL-szereplést.

A Chelsea 2012-es BL-győzelmének a Tottenham lett a legnagyobb vesztese Forrás: AFP/Carl Court

Korábban már történt hasonló eset, ami fájó pont lehet a Tottenham-szurkolóknak. A 2011/12-es szezonban - amikor az El-győzelemért még nem járt főtábla - a Chelsea a beugró edzőjével, Roberto Di Matteóval a hatodik helyen végzett a Premier League-ben, de megnyerte a Bajnokok Ligáját, így a negyedik helyen végző Spurs a bajnokságban hiába harcolta ki a BL-főtáblát, búcsút inthetett az elitsorozatnak.

Szavazzon!

Melyik két csapat fog kiszorulni a Top4-ből a Premier League-ben?