Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gulyás Gergely: A rendszerváltozás óta az elmúlt hat év volt Magyarország legsikeresebb időszaka

Vágólapra másolva!
Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Fidesz alelnöke volt kedd este a Budapesti Fidelitas választmányának a vendége. Többek között a május 26-i európai parlamenti (EP) választások tétjéről, a kormányzati eredményekről és az ellenzék jelenlegi állapotáról beszélt a kancelláriaminiszter a nagyobbik kormánypárt ifjúsági szervezete előtt.
Vágólapra másolva!

A beszélgetést Borbély Ádám, a Budapesti Fidelitas elnöke, illetve N. Szász Adrián, a Fidelitas Közép-Magyarországért felelős regionális igazgatója moderálták.

Az eseményen részt vett Böröcz László országgyűlési képviselő, a Fidelitas országos szervezetének az elnöke, a Fidesz frakcióvezető-helyettese is.

Borbély Ádám, Gulyás Gergely és N. Szász Adrián Forrás: Arpad Foldhazi/Földházi Árpád

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a Hegyvidék országgyűlési képviselője, részletesen értékelte a polgári kormány teljesítményét.

Külön kiemelte:

Az idei az egymást követő negyedik év lehet, amikor

az átlagos béremelések tíz százalék körül alakulnak.

A kormánynak éppen ezért azzal is számolnia kell, hogy az elmúlt évek eredményei miatt a választópolgárok elvárásai is megnőttek.

A fő kérdés, hogy a kormány az egyre bővülő forrásoknál is nagyobb mértékben növekvő igényeknek miként tud eleget tenni.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogy

a jelenleg folyamatban lévő budapesti beruházások közül neki a legkedvesebb a Várnegyed rekonstrukciója,

amelynek köszönhetően a magyar állam fővárosának ékköve végre úgy fog kinézni, ahogyan az Közép-Európa egyik ősi államának fővárosához illik.

– fűzte hozzá.

A második kedvenc fővárosi projektje az új sportcsarnok, amely a 2022-es budapesti férfi kézilabda Európa-bajnokságra fog elkészülni,

és a közép-európai térség legnagyobb sportcsarnoka lesz, 20 ezer férőhellyel.

Ha valaki figyeli a főváros pezsgő sport és kulturális életét, láthatja, hogy a 2022-es sporteseménytől függetlenül szükség van egy új létesítményre, hiszen a Papp László Sportaréna teljes kihasználtsággal működik.

A nullaszázalékos támogatottsággal rendelkező Párbeszéd politikusa, Karácsony Gergely által vezetett Zuglóban kirobbant parkolási botrányról is kifejtette álláspontját a kancelláriaminiszter.

Szerinte

Vajon miért vállalna felelősséget Budapest kapcsán főpolgármesterként az, aki az elmúlt 5 éves tevékenységét is letagadja Zuglóban, miközben

Karácsony terjesztette elő azt a parkolási szabályozást, amely milliárdos kárt okozott a kerületnek és ő volt az, aki polgármesterként aláírta, noha meg is vétózhatta volna.

Ezek után tragikomikus menekülési stratégia, hogy az őt jelölő szocialistákat tartja korruptnak.

Borbély Ádám, Gulyás Gergely és N. Szász Adrián Forrás: Arpad Foldhazi/Földházi Árpád

Gulyás ezt követően a májusi európai parlamenti választásokról beszélt, külön kitérve az Európai Néppárt (EPP) enyhén szólva ellentmondásos bajor csúcsjelöltjére (Spitzenkandidat), Manfred Weberre.

Véleménye alapján

Az állítólagos „konzervatív" attitűdjéről azonban sok mindent elmond, hogy márciusi

budapesti látogatását Soros György egyetemén, a CEU-n kezdte

– tette hozzá.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi lehet az alternatívája az EPP-nek, a kancelláriaminiszter felhívta a figyelmet, hogy számtalan jobboldali kormánypárt van Európában, amely nem tagja a pártcsaládnak.

Gulyás ugyanakkor nyomatékosította: a választásoknak az EPP tagjaként vág neki a Fidesz, azt követően kell néppárti partnereikkel és maguk közt is megvitatni, hogy hogyan tovább.

Szerinte azonban fontos leszögezni, hogy

a Néppártnak nagyobb szüksége van a Fideszre, mint fordítva.

Véleménye alapján az EU-t érintő alapvető kérdésekben a döntések és a változások Németországtól függnek, de neki nincsenek illúziói, Németországban nem lehet gyökeres változásra számítani, mivel

Pozitívumként a németekkel kapcsolatosan azt emelte ki, hogy ők legalább össze akarják tartani Európát, az újraegyesítés nehézségei folytán a Közép- és Nyugat-Európa közötti társadalmi különbségekből eredő konfliktusokat jobban értik, míg a skandináv vagy a Benelux államok esetében más az az ember érzése:

nem tudnak megbocsátani a magyar választóknak, hogy a választásokon tavaly már harmadik alkalommal nem a szerintük helyes választ találták el.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a migrációval kapcsolatosan elmondta, hogy

Gulyás véleménye alapján a schengeni övezetet csak úgy lehet megmenteni a felbomlástól, ha a külső határok védelmére helyezzük a hangsúlyt, ahogy azt a magyar kormány már 2015 óta teszi, máskülönben az egyes államok fognak a schengeni térségen belül határellenőrzést bevezetni, ahogyan Ausztria és Németország egyébként ezt már meg is tette.

A magyar ellenzék teljesítményét Gulyás Gergely nagyon negatívan értékelte,

szerinte az ellenzék frusztrált, elsősorban azért, mert 2006 óta nem nyert választást.

Ugyanakkor intellektuális szempontból is a padlón vannak, tulajdonképpen nem is vitaképesek - fűzte hozzá.

Gulyás szerint

Gulyás Gergely a kormány ifjúságpolitikájáról is beszélt.

Külön kiemelte a bőkezű családtámogatási rendszert és a külföldi nyelvtanulás-támogatást.

Az egészségüggyel kapcsolatosan közölte, hogy ma sokkal több orvos dolgozik Magyarországon, mint 2010-ben.

- tette hozzá.

A Budapesti Fidelitas Forrás: Arpad Foldhazi/Földházi Árpád

Arra a zárókérdésre válaszolva, hogy mit gondol a nagyobbik kormánypárt ifjúsági szervezetéről, Gulyás Gergely úgy válaszolt:

a közélet értelmét veszti, ha a fiatalok nem érzik szükségesnek benne a saját részvételüket, ezért nagy szükség van a Fidelitas munkájára, különösen abban, hogy vonzó, szellemi értelemben pezsgő ifjúsági közélet teremtsen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről