Gyarmati István: Orbán Viktor látogatása egyértelműen sikeres volt

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor és Donald Trump találkozója is mutatja azt az amerikai álláspontot, amely szerint nem tanítani, hanem megnyerni kell a szövetségeseket, leginkább azokat, akik nagyon sok tekintetben támogatják az USA politikáját – minderről Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő beszélt a Heti TV-nek. A szakember egyértelműen sikeresnek nevezte Orbán Viktor látogatását.
Vágólapra másolva!

Gyarmati István véleménye szerint Orbán Viktor látogatása egyértelműen sikeres volt, az majd később derül ki, hogy mi is hangzott el a szűk körű megbeszélésen. Hozzátette, a mostani látogatás is mutatja az amerikai álláspontot, amely szerint nem tanítani, hanem megnyerni kell a szövetségeseket, leginkább azokat, akik nagyon sok tekintetben támogatják az USA politikáját. Hozzátette, Magyarország az amerikaiak számára több okból is fontos, ezek egyike, hogy a magyar kormány, mint a V4-ek meghatározó ereje, gyakorlatilag minden tartalmi kérdésben támogatja Izraelt.

Ezzel azt tudja elérni Trump elnök, hogy ne alakuljon ki egy egységes európai álláspont Izrael és ezzel együtt Amerika ellen. Ez egyébként az eljövendő amerikai béketerv kapcsán kap fontos szerepet. A másik, szintén fontos dolog, hogy a közép-európai térség felértékelődik, hiszen kezdeni kell valamit Oroszországgal és Kínával, hiszen mindkét nagyhatalom pozíciókat akar szerezni itt. Ugyanakkor az is igaz, hogy ebben az ügyben nem a legnagyobb az egyetértés a magyar és az amerikai álláspont között. Az Egyesült Államok ebben a tekintetben is arra jött rá, meg kell nyerni a térség országait, egy olyan egyensúlyt kialakítani, amelyik nem zavarja az országok érdekeit, mellette viszont nem akadályozza az amerikai, a NATO-érdekeket. Ebből a szempontból is fontos lépés volt a hétfői találkozó, aminek a folytatásaként lesz előrelépés.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.