Madridban érhet csúcsra a Liverpool vagy a Tottenham

Madrid, 2019. május 31. A Tottenham szurkolói a madridi belvárosban 2019. május 31-én. Másnap a madridi Wanda Metropolitano Stadionban játssza a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjét a Liverpool és a Tottenham Hotspur. MTI/AP/Emilio Morenatti
Vágólapra másolva!
Ha az adott naptári évben nem rendeznek válogatott tornát, vagyis sem Európa-, sem világbajnokságon nem szurkolhatnak az emberek saját nemzetüknek, akkor az esztendő legnagyobb futballeseménye egyértelműen a Bajnokok Ligája döntője. 2019-ben ez a helyzet, bár a Copa América mellett sem mehetünk el szó nélkül. Június 1-én szombaton Madrid nemcsak Spanyolország, hanem a futballvilág fővárosa is lesz, az Atlético stadionjában, a Wanda Metropolitanóban csap össze a Tottenham és a Liverpool a hőn áhított BL-trófeáért.

A szezon előtt aligha fogadott volna bárki erre a párosításra, hiszen

előzetesen mindenki Messit és a Barcelonát, Ronaldót és a Juventust, Neymart és a PSG-t, vagy éppen Guardiolát és a Manchester Cityt emlegette a végső győzelemre is esélyes csapatok között.

Ehhez képest az említett négy együttesből egyedül a katalánoknak sikerült legalább az elődöntőig menetelniük, ott azonban csúfos véget értek, de erről majd kicsit később.

Pochettinónak és csapatának bőven volt oka az örömre az idei BL-szezonban Forrás: AFP/Olaf Kraak

A Tottenham menetelése a klub történetében is egyedülálló, a Spurs még sohasem jutott be a legrangosabb európai kupasorozat döntőjébe, és talán most várták Mauricio Pochettinoéktól a legkevésbé, mégis sikerült.

Csupa negatívum jellemezte ugyanis a csapat idei szezonját:

új igazolás nélkül, ugyanazzal a kerettel vágtak neki az évnek - aggódtak is a szurkolók, hiszen a riválisok közül szinte mindenki erősített. Ott volt aztán a stadionmizéria, a londoniak új otthonának, a Tottenham Hotspur Stadionnak folyamatosan csúsztak az építési munkálatai, ezáltal az átadása is tolódott. Így hazai pályán is "idegenben" játszott a Spurs, a Wembley-t pedig nem sikerült annyira belakni, hogy bevehetetlen erődként tekintsenek rá az ellenfelek. Erre jöttek még rá a sérülések, gyakorlatilag nem volt olyan kulcsembere az argentin mesternek, akit hosszabb-rövidebb időre nem kellett nélkülöznie.

Ami pedig a BL-t illeti, már a csoportból való továbbjutás is kérdéses volt, és nem is a Tottenhamnek állt a zászló: az utolsó játéknapon legalább annyi pontot kellett szereznie Eriksenéknek a Barca otthonában, mint az Internek hazai környezetben a PSV ellen. Végül az olaszok nagy meglepetésre nem bírtak a hollandokkal (1-1), így a Spursnek is elég volt a döntetlen a Nou Campban.

Alaposan kicentizték, hiszen Lucas Moura a 85. percben egyenlített,

de az 1-1-es végeredménnyel a Tottenham jutott a legjobb 16 közé.

Lucas Mourát (középen) ünneplik a társak, miután a csoportkör utolsó meccsén továbbjutást érő gólt szerzett a Barca otthonában Forrás: AFP/Lluis Gene

A nyolcaddöntőben a Dortmundot kapták, ezt a párharcot előzetesen mindenki teljesen kiegyenlített csataként jellemezte.

Ehhez képest az angolok gyakorlatilag az első meccsen lezárták a lényegi kérdéseket, 3-0-ra nyertek a Wembley-ben,

sőt a visszavágón idegenben is diadalmaskodtak (0-1), így kettős győzelemmel jutottak a legjobb nyolc közé. Ott aztán igazi nagyfalat, Guardiola Cityje várt rájuk, viszont végre átadták az új stadiont, így már saját otthonukban fogadták a manchesterieket. Agüero a meccs elején 11-est hibázott, Szon pedig a 78. percben egy egyéni villanás után megszerezte a győztes gólt. A visszavágón aztán a szezon egyik legfordulatosabb és legélvezetesebb meccsén, 4-3-ra nyert a City, összesítésben viszont 4-4-gyel, idegenben lőtt gólokkal a Spurs örülhetett.

Muszáj még megjegyezni, hogy a Tottenhamet ezen a találkozón sem hagyta el a szerencséje: a 93. percben Sterling gólt lőtt, ami kiesést jelentett volna, de a videobíró jelzése után nem adták meg a találatot, mert a gólpasszt adó Agüero - csak centikkel ugyan, de - lesen kapta a labdát.

Ahogy azonban a mondás tartja, szerencséje csak annak a csapatnak van, amelyik tesz is érte. Márpedig a Spurs az elődöntőben újra tett érte, igaz

az Ajax ellen három félidőn keresztül szinte semmit nem csinált, a negyedik 45 percet, a számukra legfontosabbat viszont a lehető legkomolyabban vette,

és hatalmasat küzdve megfordította a párharcot. Pedig a hollandok idegenben 1-0-ra nyertek, a visszavágón pedig 2-0-ra vezettek a szünetben - innen sikerült felállnia Pochettinóéknak, a mesterhármast szerző Lucas Moura vezérletével. Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy a mindent eldöntő, BL-döntőt érő gólt az utolsó utáni pillanatban, a 96. percben lőtte a brazil...

A Liverpoolnak is rögös volt az útja a döntőig, a csoportból való továbbjutása szintén az utolsó fordulóban dőlt csak el. Klopp csapatának le kellett győznie a Napolit hazai környezetben. A drámai meccset 1-0-ra megnyerte a Liverpool, de a továbbjutást a kapusának köszönhette, aki több bravúrt is bemutatott a meccsen, a 92. percben pedig kivédte Arkadiusz Milik ziccerét.

A 16 között a Bayernnel találkoztak, a hazai 0-0 után

idegenben 3-1-re nyertek, azzal a győzelemmel üzentek először a riválisoknak, hogy a tavalyi döntőst idén is komolyan kell venni. A negyeddöntőben a Porto kiejtése rutinmunka volt (6-1-es összesítéssel), az elődöntőben viszont a Barca elleni párharcot mindenki afféle előrehozott döntőnek titulálta. Ehhez képest az első meccsen hiába játszott remekül Jürgen Klopp csapata a Nou Campban, a játékosok a nagyobbnál nagyobb helyzeteket is kihagyták, Messi zsenialitására nem volt ellenszerük, 3-0 után pedig talán már csak az Anfield közönsége hitt a csodában.

Joggal, a visszavágón ugyanis a futballtörténelem egyik legnagyobb fordítását vitték végez a kedvencek, ráadásul két legnagyobb sztárjuk, Mo Szalah és Roberto Firmino nélkül.

A Pool Divock Origi és Georginio Wijnaldum duplájával 4-0-ra nyert, így sorozatban második döntőjére készülhet.

"Minden jobban alakul körülöttünk, és több tapasztalattal is rendelkezünk, mint legutóbb" - nyilatkozta a liverpooliak egyiptomi klasszisa, Mohamed Szalah a finálét megelőző sajtótájékoztatón.

"Rendkívül nehéz meccs vár ránk, ráadásul a két csapat az angol bajnokságból jól ismeri egymást, így nehéz lesz váratlant húzni."

A támadó a tavalyi, kijevi döntő miatt nemcsak azért lehet szomorú, mert a Liverpool 3-1-re kikapott a Real Madridtól, hanem mert egy Sergio Ramos elleni párharc során az első félidőben, még 0-0-s állásnál megsérült, és a 31. percben le kellett cserélni. Szalah így csapata sikere mellett abban is bízik, hogy ezúttal sérülésmentesen végig a pályán lehet, sőt, még gólt is lő.

Szalah és Kane lehetnek a madridi BL-döntő főszereplői Forrás: premierleague.com

A Tottenham klasszisa, Harry Kane is felépült, ő a csapat edzőjét méltatta a döntőt megelőzően.

Kane szerint felemelkedésük kulcsa az, hogy vakon követik Pochettinót. "Minden játékos játszani és harcolni akar, és mindent megtenni érte. Most meg lehet nézni, hol tartunk, az edzőközpont, a stadion, készülünk a BL döntőjére.

Ez volt a terv, most pedig az, hogy megnyerjük a finálét, utána pedig még több trófeát gyűjtsünk. A jövő szombaton kezdődik."

A válogatott támadó sérülés miatt nem lehetett ott a Manchester City elleni negyeddöntő visszavágóján, majd az Ajax Amsterdam elleni elődöntős párharc két mérkőzésén sem, mostanra azonban felépült, és teljes értékű edzésmunkát végez. A madridi döntőben viszont mindenképpen szeretne szerepet kapni, akár kezdőként, akár csereként.

A Wanda Metropolitano már készen áll a szombat esti összecsapásra Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Ami a hiányzókat illeti, bár a Tottenhamnél Dele Alli, Vertonghen, Rose, Sanchez, Winks és az imént említett Kane is sérülésekkel bajlódott a közelmúltban,

az orvosi stáb mindenkit összefoltozott, így Pochettino elvileg a lehető legerősebb összeállításban küldheti pályára csapatát.

Kérdés, hogy ebben az Ajax elleni párharcot gyakorlatilag egyedül eldöntő Lucas Mourának, vagy Harry Kane-nek van-e inkább helye, persze azon sem csodálkoznánk, ha mindketten ott lennének a kezdőben.

A Liverpool egy fokkal nehezebb helyzetben van,

Naby Keita ugyanis combközelítőizom-sérülést szenvedett a Barca elleni párharc odavágóján, és két hónapot biztosan ki kell hagynia, így csak a lelátóról drukkolhat a társaknak.

Robertson, Firmino és Szalah viszont felépült, így "csupán" a középpályás hiányát kell valahogyan megoldania Jürgen Kloppnak.

Madridnak pedig a város történetének legnagyobb szabású, sporteseménnyel kapcsolatos rendőrségi akcióját - a spanyol hatóságok közlése szerint ugyanis minden eddiginél többen, 4700-an vigyáznak majd a rendre az Atlético Madrid otthonául szolgáló Wanda Metropolitano Stadionban és környékén.

A döntőt kiemelt kockázatúnak minősítették, és a rendvédelmi erők szerint a megelőző intézkedések még a tavaly decemberi, River Plate-Boca Juniors Libertadores Kupa-döntő előtti készültséget is felülmúlják majd.

Szavazzon!

Melyik csapat nyeri a Bajnokok Ligája döntőjét?

Az a meccs 1-1-es rendes játékidőt követően a hosszabbításban végül a River 3-1-es győzelmével ért véget - szebbnél szebb találatokkal. Hasonló izgalmakkal és színvonallal alighanem a szombati találkozón is kiegyeznénk!

21.00 órától tehát mindeni a képernyők elé, Tottenham - Liverpool Bajnokok Ligája-döntő a madridi Wanda Metropolitano stadionból - és természetesen élőben az Origón!