NHL: a hetedik mérkőzésen dől el a Stanley-kupa

2019 NHL Stanley Cup Final - Game Six GettyImageRank2 SPORT ICE HOCKEY national hockey league, St. Louis Blues, Boston Bruins
ST LOUIS, MISSOURI - JUNE 09: Jordan Binnington #50 of the St. Louis Blues reacts after allowing a third period goal to Brandon Carlo (not pictured) of the Boston Bruins in Game Six of the 2019 NHL Stanley Cup Final at Enterprise Center on June 09, 2019 in St Louis, Missouri. Dilip Vishwanat/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A St. Louis Blues nem tudott élni a lehetőséggel, hogy hazai pályán nyerje meg története első Stanley Kupáját az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL). A vendég Boston Bruins ugyanis vasárnap 5-1-re győzött ellene, és ezzel 3-3-ra módosította a két csapat párharcának állását. A bajnoki cím sorsa közép-európai idő szerint csütörtökön Bostonban dől el.

A ligához 1967-ben csatlakozó St. Louis hamar emberelőnybe került korongkilövés miatt, ám Tuukka Rask nagyot védett lábbal. A Boston is kiharcolt egy létszámfölényt, de a hazaiak csatára, Ryan O'Reilly hiába lépett ki, kihagyta a szólót. Aztán ő is kiült a büntetőpadra, mert kiemelte a pakkot a nézőtérre. A kettős emberelőnyt gólra váltotta a Boston, Brad Marchand kapásból, éles szögből bombázott a kapuba (0-1). A szünet előtti utolsó cseréket megnyomta a Blues, és a Boston szlovák óriása, Zdeno Chara - aki törött állkapocscsonttal vállalta a játékot - a kiállítás sorsára jutott, de ismét Rask pillanatai következtek.

A második harmadban Danton Heinen ugrott ki, ám jól védekeztek vele szemben a hazaiak. Rengeteg volt az ütközés, a test elleni játék. Amikor Marchand gáncs miatt kiállt, akkor kis híján egyenlített a St. Louis. Egy lövés a kapuvason csattant, onnan Rask hátára vágódott a korong, de azért nem pattant be a kapuba, mert a védő, Charlie McAvoy a levegőből kiütötte, éppen vissza Rask hátára. Maradt a 0-1, és a Boston számára ez jó hír volt, mert az idei rájátszásban eddig minden mérkőzését megnyerte, ha vezetett két harmad után.

A záró játékrész elején váratlanul növelte előnyét a Bruins. Brandon Carlo távoli, nem túl erős lövése furcsán megpattant a jégen, és így Jordan Binnington nem tudta kivédeni (0-2). Az 51. percben Karson Kuhlman - akinek ez volt az első fellépése a fináléban - tökéletes lövéssel növelte az előnyt, a korong a jobb oldali vas és a felső léc találkozási pontjáról csapódott a hálóba (0-3). A csatárnak ez volt pályafutása első playoff-gólja.

Hetedik meccs dönt a Stanley-kupáért Forrás: AFP/2019 Getty Images/Dilip Vishwanat

Az 53. percben úgy tűnt, Rask hihetetlen bravúrt mutatott be, de a visszajátszásból kiderült, hogy a finn kapus a lábával már akkor rúgta ki a korongot, amikor az már teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon. Így aztán Ryan O'Reilly neve mellé egy gólt írtak be (1-3). Azonban 2:05 perc múlva a Blues védői eladták a korongot saját kapujuk mögött, ebből pedig David Pastrnak higgadtan újabb találatot szerzett (1-4). A hajrában lehozta kapusát a Blues, és Chara a saját védekező harmadából a túl oldali kapuba emelt (1-5). Rask 28 védéssel járult hozzá a fontos sikerhez.

A Bluesnak nem megy jól otthon a playoffban, hat győzelem mellett hetedik alkalommal kapott ki. A Boston utoljára 2011-ben úgy nyert Stanley Kupát, hogy a Vancouver Canucks ellen összesítésben 2-3-ra állt, és győzött az utolsó két összecsapáson.

A döntő eddig hat mérkőzésén a St. Louis 18 emberelőnyből csak egy gólt szerzett, míg a Boston már hétszer talált be létszámfölényben.

Eredmény, Stanley Kupa-döntő, 6. mérkőzés:
St. Louis Blues-Boston Bruins 1-5
(0-1, 0-0, 1-4)
gól:
O'Reilly (53.), illetve Marchand (9.), Carlo (43.), Kuhlman (51.), Pastrnak (55.), Chara (58.)

A négy győzelemig tartó párharc állása: 3-3