Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ezüstérmes a magyar női kardcsapat, amely nagyot lépett az olimpia felé

LÁSZLÓ Luca; MÁRTON Anna; PUSZTAI Liza
Katona Renáta, László Luca, Márton Anna és Pusztai Liza, az ezüstérmes magyar női kardcsapat tagjai az eredményhirdetésen
Vágólapra másolva!
A magyar női kardválogatott ezüstérmes lett a düsseldorfi Európa-bajnokságon, mert a döntőben nem bírt az esélyesebb orosz csapattal és 45-34-re kikapott. Márton Annáék a negyeddöntőben az ukránokat, az elődöntőben a franciákat búcsúztatták el - ez utóbbi győzelem volt a nap legnagyobb szenzációja. Az ezüstérem sok ranglistapontot ad, az olimpiai kvalifikációs versenyben nagyot lép előre Magyarország.

Amióta vívó Európa-bajnokságot rendeznek, a magyar női kardcsapat még sosem jutott döntőbe. 2019-ben az olimpiai kvalifikációs Eb-n Düsseldorfban sikerült a csoda, mert a negyeddöntőben az urkábokat, az elődöntőben a világbajnok franciákat múlta felül a csapat.

Pusztai-Velikaja 3-5

A döntőben az orosz válogatott következett, az első meccset a 18 éves Pusztai Liza és Szofija Velikaja vívta egymással. A fiatal magyar lány bátran kezdett, 1-0-ra vezetett, de Velikaja nagyobb rutinja átsegítette az oroszt a holtponton. 2-4 után Pusztai egylámpással szépített, de az orosz 5-3-ra hozta az első csörtét.

Pusztai Liza délelőtt nagyszerűen vívott, az oroszok ellen kevésbé ment neki Forrás: MTI/Illyés Tibor

Annyiban nem történt semmi különös, hogy a magyar csapat a negyeddöntőben és az elődöntőben is így kezdett, azaz az első asszót ott az ellenfelek nyerték.

Katona-Jegorjan 4-5

A magyar csapat harmadik embere jött másodiknak. Katona Renáta nagyon szépen vívott, 6-6-nál érte utol ellenfelét. Jana Jegorjan ekkor háromszor megvágta Katonát, megint hátrányba kerültünk (6-9), innen már behúzta az orosz, aki 10-7-nél adta át a stafétát.

Márton-Nyikityina 2-5

Az egyéniben Európa-bajnoki bronzérmes Márton Anna jött harmadikra Nyikityina ellen. Az orosz két gyors tussal jelezte, ki az úr a háznál, de aztán a magyar is talált. Ekkor már 4 tusnyi volt a magyarok hátránya, majd öt, mert Nyikityina kegyetlennek bizonyult. Ennek az asszónak is hamar vége lett, az orosz válogatott 15-9-re vezetett.

Katona-Velikaja 4-5

Egyre nagyobb volt tehát a hátrány, amelyet jó lett volna csökkenteni a kiváló erőkből álló oroszok ellen. Katona Renátán nagy volt a nyomás, de az oroszoknak ezen a délutánon sült a kezük. Bár Katona mindent megtett, a negyedik csörte végén már 20-13 volt oda. A negyedik meccset is elvesztettük tehát.

Pusztai-Nyikityina 2-5

Ilyenkor sajnálja az ember, hogy az elődöntő és a döntő között több órás szünet van, de ez már ilyen világ. A magyar csapat délelőtt óriási lendületben volt, talán akkor az oroszokat is elkaphattunk volna.

A magyar női kardcsapat döntőbe jutása nagy szenzáció volt Düsseldorfban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Pusztai Liza rohant előre, nem tehetett mást, de a hátrány nem akart csökkenni. Az ötödik asszó végén már megvolt a közte tíz, azaz 15-25-nél kötöttek ki.

Márton-Jegorjan 4-5

Szinte lehetetlen helyzetben voltunk - már ami a győzelmi esélyeket illeti. Márton Anna jól kezdett a hatodik asszóban Jegorijan ellen, újra benéztünk tíz alá. Az oroszok könnyedén vívtak, de ők voltak az esélyesebbek. 29-17-nél már tizenkét tus volt az előnyük, Márton ekkor ért el egy találatot. Majd még egyet. A következő viszont az oroszé volt, így 19-30 állt a táblán. Ezt a csörtét sem nyertük meg tehát.

Katona-Nyikityina 4-5

19-30 után Katona Renáta a döntő eddigi legjobb magyar vívását mutatta be. Négy tust is szerzett, de a hátrány sajnos óriási volt. 23-35-nél vége lett az asszónak, ezt is elbuktuk egy tussal.

Márton-Velikaja 7-5

Ez volt az a pillanat, amikor elkezdhettünk barátkozni azzal, hogy ezüstérem lesz a dolog vége. Márton Anna még egyszer - utoljára - nekidurálta magát, egyre-másra adta a tusokat, ötöt le is dolgozott a hátrányból. 30-37-nél Velikaja is felébredt és 40-30-nál befejezte a meccset. De ezt az asszót megnyerte Márton Anna.

Pusztai-Jegorjan 4-5

Megint a 18 éves Pusztai Lizára maradt a befejezés, az oroszoktól Jegorjan jött. Pusztai nagyot küzdött, de ekkora hátrányt nem lehetett már ledolgozni. Azért ment előre becsülettel, de 45-34-nél vége lett a meccsnek.

Katona Renáta, László Luca, Márton Anna és Pusztai Liza, az ezüstérmes magyar női kardcsapat tagjai az eredményhirdetésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az ezüstérem nagyszerű eredmény, akkor is, ha a döntőt Oroszország simán nyerte meg.

Vívó Európa-bajnokság, női kardcsapat, döntő: Magyarország-Oroszország 34-45

A nap másik versenyében a magyar férfi tőrcsapat a 8. helyen végzett.

Mindent egy helyen az Eb-ről