Meghátráltak az Ubuntu fejlesztői

ubuntu linux laptop notebook
Ubuntu
Vágólapra másolva!
Egyelőre támogatott marad a 32 bites programok futtatása.
Vágólapra másolva!

Jelentős botrány tört ki a múlt héten a linuxos világban, miután az Ubuntut készítő Canonical bejelentette, hogy az októberben érkező Ubuntu 19.10 már nem fogja támogatni a 32 bites alkalmazások futtatását.

A kép csak illusztráció Forrás: uka0310 / Flickr

A Linuxon megszokott és népszerű alkalmazásokat ez nem érintette volna kellemetlenül, hiszen mindegyikből régóta van már 64 bites változat. Viszont a lépés többé-kevésbé lehetetlenné tette volna kismillió videojáték elindítását, továbbá a windowsos appok futtatását lehetővé tevő Wine projekttel is kibabrált volna. A Steam egyik fejlesztője rögtön be is jelentette, hogy a játékbolt így nem tudja támogatni többé az Ubuntut, másik disztribúciót kell keresniük a linuxos gamereknek.

A rendkívül negatív visszhangra válaszul a Canonical meghátrált: a cég aktuális álláspontja szerint legalább a hosszan támogatott Ubuntu 20.04 LTS-ig mégis lehetőség lesz a 32 bites programok futtatására a rendszeren.

A hátraarcra válaszul a Steam bejelentette, hogy mégis képes lesz támogatni az Ubuntu 19.10-et, azonban ettől még kénytelen lesz a belátható jövőben elbúcsúzni a disztribúciótól. A linuxos kliensében egy ideje már beépített windows-emulátort is kínáló játékbolt számára nem opció az olyan Linux támogatása, amely nem képes futtatni a 32 bites játékokat, függetlenül attól, hogy azok natív linuxos szoftverek, vagy emulált windowsosok.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!