A növényi alapú étrenddel megelőzhetjük a 2-es típusú cukorbetegséget (diabétesz mellitusz), aminek kialakulásáról sokan nem tudnak, mivel a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát.
Megállapítottuk, hogy a növényi alapú táplálkozási szokásokkal átlagosan 23 százalékkal csökkent a cukorbetegség kockázata
– mondta Dr. Qi Sun, a Harvard Táplálkozástudományi Tanszékének docense és a tanulmány vezető szerzője. – A vizsgálat arra is rámutatott, hogy azok, akik a növényi étrend legegészségesebb formáját fogyasztották, hangsúlyozva a friss gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék és hüvelyesek fogyasztását, és minimalizálják a cukorral édesített italok és finomított szénhidrátok bevitelét, további 30 százalékkal mérséklik a betegség kialakulásának esélyét.
A szakemberek már régóta tudják, hogy az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, az ideális testsúly megtartása és a dohányzás mellőzése megelőzheti vagy késleltetheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyeit.
Érdemes arra is figyelemmel lenni, hogy a vegetáriánus vagy más, kizárólag növényi alapú, ám szabad cukrokban és finomított szénhidrátokban gazdag étrend növelheti a betegségre való hajlamot, különösen akkor, ha alacsony fizikai aktivitással jár
– állítja Tom Sanders, a táplálkozás és dietetika emeritus professzora. – A felnőttkori vagy nem inzulinfüggő cukorbetegség kialakulásában több tényező is szerepet játszik: alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki.
A most közzétett tanulmány azonban nem tekinthető száz százalékban útmutatónak, hiszen az abban használt táplálkozási adatok önkéntesek saját bevallású étkezési szokásain alapultak. A kutatók hangsúlyozták, hogy további kutatásra van szükség az ok-okozati összefüggések biztos megállapításához.
A tanulmány alátámasztja a korábbi eredményeket, miszerint a magas rosttartalmú étrend tényleg csökkenti a szív-érrendszeri és anyagcsere-betegségek kockázatát
– magyarázta Alexandra Johnstone, a skóciai Aberdeen Egyetem Rowett Táplálkozási és Egészségügyi Intézetének tudományos munkatársa. – A jövőbeli kutatásoknak arra kell összpontosítaniuk, hogy a növényi étrend milyen összetevői kapcsolódnak a legjobb megelőző egészségügyi hatásokhoz.
Hangsúlyozta, hogy sokféle étrend tekinthető növényi alapúnak, a szigorú vegán étrendtől kezdve, a vegetáriánus étrendig, de magában foglalja azokat a táplálkozási szokásokat is, amely során leginkább a növényi alapú élelmiszerek bevitelét hangsúlyozzuk, de nem zárjuk ki teljesen az állati termékek bevitelét sem.