Vágólapra másolva!
Kilencedik helyen végzett és kiesett a másodosztályból a magyar válogatott.

Kilencedik helyen végzett a magyar válogatott a norvégiai Sandnesben rendezett atlétikai csapat Európa-bajnokság második vonalának számító 1. osztály küzdelmeiben, így kiesett.
Az már a háromnapos viadal előtt is egyértelmű volt, hogy a bennmaradáshoz bravúrra van szükség, mert az Eb átalakítása miatt a 11-ből mindössze egy jut fel és öt csapat búcsúzik.

Ennek oka, hogy a következő, két év múlva sorra kerülő Eb-től a Szuper Ligában már csak nyolc csapat lesz, így onnan öt együttes esett ki, s ezért a 1. osztályból - amelyben két év múlva 12 válogatott küzd majd - szintén öt csapat búcsúzott.

A vasárnapi zárás előtt a magyarok 108 ponttal a mezőny hátsó részében álltak, s ugyan az utolsó napon a csapat több tagja is jó eredményt el, végül - az európai szövetség honlapja szerint - 223 ponttal a kilencedik helyen zárt a küldöttség, amellyel a szlovák és a litván gárdát sikerült megelőzni.
A harmadik versenynapon a legjobban Vindics Balázs szerepelt, aki 1:49.62 perccel megnyerte a 800 métert, s ezzel 11 pontot gyűjtött. A 110 gátas Szűcs Valdó (13.92 másodperc) és a 100 gátas Kozák Luca (13.20 mp) egyaránt harmadik lett (9-9 pont), ahogy a súlylökés olimpiai bronzérmese, Márton Anita (17,66 méter) és a gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert (77,04 méter) is, míg a világbajnoki szintes Nguyen Anasztázia (6,38 méter) a negyedik helyen zárt távolugrásban (8 pont).

Márton Anita 17 méter fölé jutott Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A versenyen három számban született magyar győzelem: Vindicset megelőzően pénteken Halász Bence végzett az élen férfi kalapácsvetésben, szombaton pedig Wagner-Gyürkés Viktória 3000 akadályon ért célba elsőként.

A végeredmény:
1. Portugália 302 pont
2. Fehéroroszország 281
3. Norvégia 269

9. Magyarország 223