Matolcsy György: A magyar modell alkalmas a felzárkózás fenntartására

Matolcsy György
Vágólapra másolva!
Miért is ne lehetne folytatni Magyarország gazdasági felzárkózását az egyre nehezebb külső feltételek között is? - teszi fel a kérdést legújabb elemzésében Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke.
Vágólapra másolva!

Miért is ne lehetne folytatni Magyarország gazdasági felzárkózását az egyre nehezebb külső feltételek között is? – tette fel a kérdést legújabb írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A Növekedes.hu oldalon olvasható elemzés szerint,

Elsőre úgy tűnhet, hogy mindig a kedvezőtlenné váló külső körülmények – I. világháború, Trianon, 1929-1933-as világgazdasági válság, II. világháború, olajválságok, piaci átmenet, 2007/2009-es globális pénzügyi válság, 2011/2012-es euróválság – állították le a sikerrel kecsegtető felzárkózást - írta az MNB elnöke.

Megtaláltuk a megfelelő modellt

Matolcsy György szerint

2010 után Magyarország rátalált – fokozatosan, lépésről lépésre csiszolva az építőkockákat – a fenntartható gazdasági felzárkózás 21. századi magyar sajátosságoknak megfelelő modelljére. Ezt eddig többségében a jó években alkalmazhatta:

- emlékeztetett a jegybank vezetője.

Matolcsy György: Az újkori gazdaságtörténet legsikeresebb időszakában vagyunk Forrás: Origo

Az egyik legsikeresebb periódusban vagyunk

Matolcsy György úgy véli, a költségvetés 2010-es évek elején végrehajtott gyors és sikeres szanálása, majd a gazdasági fordulat után – a jegybanki pénzpolitika 180 fokos irányváltásával – 2013-tól az újkori magyar gazdaságtörténet eddigi leghosszabb és legsikeresebb felzárkózási szakaszát teljesítettük.

A következő években kedvezőtlenebbé válhatnak a külső körülmények, de – folyamatos „upgrade", azaz javított verziók előállítása esetén – a magyar modell alkalmas a gazdasági felzárkózás fenntartására.

Ezek a modell legfőbb elemei

Matolcsy szerint ennek oka, hogy a magyar modell testreszabott, célzott eszközöket alkalmaz, továbbá egyszerre őrzi az egyensúlyokat és segíti a növekedés erőit. A magyar modell fenntartható karakterének vezető elemeit jelentik:

  1. Munkaközpontú a magyar politika és gazdaságpolitika. Testreszabottan magyar alapelv: „ha munka van, minden van...".
  2. A pénzügyek rendben vannak. Egyszerre csökken az államadósság és a költségvetési hiány, őrizzük a kereskedelmi és fizetési mérlegek pozitív egyenlegét.
  3. A többi egyensúly is rendben van: pozitív kereskedelmi és fizetési mérleg, cél szerinti infláció, és kedvező a munkaerőpiaci egyensúly.
  4. A felhalmozási ráta 25 százalék körül, afelett alakul.
  5. Technológiaimport gyorsítja az ipari bővülést /FDI/.
  6. A jegybank teljesíti törvényes feladatait.
  7. Uniós források egészítik ki a belső forrásokat.
  8. Erősödik a középosztály, bővül a fogyasztás.
  9. Bővül a vállalati és lakossági hitelállomány.
  10. Közvetve /Németország/ és közvetlenül /USA, keleti nyitás/ része vagyunk a globális piacnak.

Ezekre már lehet építeni a következő évek teljes versenyképességi fordulatát, amely technológia- és termelékenységközpontú elemekkel erősíti a modell hosszú távú fenntarthatóságát - zárta írását az MNB elnöke.