Lemond a Kanári-szigetek és a parlament között ingázó Tóbiás József

Tóbiás József sajtótájékoztatója Nyíregyházán
Tóbiás József sajtótájékoztatója Nyíregyházán
Vágólapra másolva!
November elsejével lemond mandátumáról Tóbiás József, az MSZP országgyűlési képviselője, volt elnöke - közölte Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. Az egykori MSZP-elnök beteg kisfiára hivatkozva jó ideje a Kanári-szigetekről jár be a magyar parlamentbe dolgozni, emiatt pártja és annak vezetése több alkalommal ulimátumot intézett hozzá. Az őszi parlamenti ciklus kezdetét adták meg határidőnek.  
Vágólapra másolva!

Tóth Bertalan azt írta közösségi oldalán, hogy Tóbiás József korábban jelezte neki, hogy átmenetileg több időt lesz külföldön, mert kisfia légúti betegsége miatt családja külföldre költözött. Ő akkor azt kérte Tóbiástól, hogy a parlament őszi ülésszakáig tegye egyértelművé, kitölti-e a képviselői mandátumát vagy visszaadja azt. Tóbiás most arról tájékoztatta, gyereke teljes gyógyulásának érdekében további időt kell külföldön tölteniük, és mivel számára kisfia egészsége mindennél fontosabb, így november elsejével lemond a képviselői mandátumáról.

Júliusban derült ki, hogy az MSZP volt elnöke bukása után a Kanári-szigetekre költözött családjával. A politikus gyerekének egészségügyi problémáival magyarázta a történteket, és egyúttal azt is elárulta, nem végleg költözött Tenerifére, de a döntés miatt havonta többször kell repülőre ülnie.

Lendvai Ildikó, a szocialisták volt parlamenti képviselője élesen bírálta párttársát, az ide-oda utazgatással kapcsolatban pedig azt mondta, "ez így nem mehet tovább". Lendvai után az országos MSZP is reagált az ügyben, közleményükben burkoltan az országgyűlési mandátumának megvonásával fenyegették meg Tóbiást. "A Parlament őszi ülésszakáig egyértelművé kell tennie, hogy kitölti-e a képviselői mandátumát vagy visszaadja azt" - fogalmaztak.

A pártközpont után Tóth Bertalan következett, aki a sajtón keresztül üzente meg ingázó párttársának, betelt a pohár, őszig döntse el, el tudja-e látni feladatát.

Tóbiás József 2014 és 2016 között volt az MSZP elnöke és frakcióvezetője. 2018-ban pártja országos listájáról jutott parlamenti mandátumhoz.