Horrorbaleset történt a déltengeri trópusi paradicsomban

óceáni fehérfoltú
A Vörös-tenger egyiptomi partszakasza az óceáni fehérfoltú cápák megfigyelésének világviszonylatban is az egyik legjobb hotspotja
Vágólapra másolva!
Horrorisztikus baleset történt Francia-Polinézia világhírű, felkapott üdülőparadicsomában, Mooreán. Egy fiatal nőre, aki társaitól leszakadva a hajójuk körül felbukkant delfinek közelébe szeretett volna úszni, váratlanul egy óceáni fehérfoltú cápa támadt rá. A súlyos balesetben a nő mindkét karját, és a melleit is elvesztette. Az utóbbi években szignifikánsan megszaporodott az óceáni fehérfoltú cápák számlájára írt ember elleni agressziók száma.
Vágólapra másolva!

Mindkét karját és a melleit is elvesztette a fiatal nő

Az áldozat, egy 35 éves nő a családjával együtt cetlesen vett részt a Francia-Polinéziához tartozó Mooreán. Október 21-én kirándulóhajójuk személyzete az egyik lagúnánál népes delfincsordát fedezett fel.

A turisták a hajó fedélzetéről búvármaszkkal és légzőcsővel felszerelkezve ugrottak a vízbe,

hogy a delfinek közelébe ússzanak, amelyek időközben eltávolodtak a hajótól.

A Francia-Polinéziához tartozó Moorea felkapott üdülőhelynek számít Forrás: Flickr

Az áldozat a delfinek után eredt, és a lagúnából kiúszott a korallzátony leszakadásánál kezdődő mélyebb vízbe.

A vadon élő delfinekkel való merülés roppant népszerű attrakciónak számít Forrás: Elter Tamás

Ekkor érte a támadás, amelynek többek között a hatéves kisfia is szemtanúja volt.

A csoportjától elszakadt nőre rátámadó óceáni fehérfoltú cápa (Carcharinus longimanus) az áldozat mindkét karját letépte, és összemarcangolta a mellkasát is, ami miatt nem csak a végtagjait, hanem a melleit is elvesztette.

Óceáni fehérfoltú cápa (Carcharhinus longimanus) Forrás: YouTube

A francia Radio-1 állomás arról számolt be, hogy az áldozat még az eszméleténél volt amikor kiemelték a vízből, aki a túravezetőtől meg is kérdezte:

A súlyos sérüléseket elszenvedett nőt az egyik közeli hotelben részesítették elsősegélyben, ahonnan a Taaone Kórházba szállították.

A nyílttengeri életmódot folytató óceáni fehérfoltú cápa nem fél az embertől Forrás: Halász Károly - DIVEX

A kórház közleménye szerint az áldozaton életmentő műtétet hajtottak végre, és sikerült stabilizálni az állapotát. A France Info megerősítette, hogy a nőre egy óceáni fehérfoltú cápa támadt rá, amelyet az őslakos polinézek parata néven emlegetnek.

Az elmúlt évtizedben megszaporodtak a fajhoz köthető támadások

Az elmúlt évtizedben a korábbiakhoz képest értékelhetően megszaporodtak az óceáni fehérfoltú cápák számlájára írt balesetek.

Ezek közül az az egyik legismertebb közelmúltbeli sorozattámadás,

amely 2010 decemberében a népszerű egyiptomi üdülőhely, Sharm el Sheik partjai előtt történt. A Vörös-tengeri turistaparadicsomban ekkor alig egy hét leforgása alatt öt áldozatot ért támadás, amelyek közül kettő végződött halállal.

Az óceáni fehérfoltú cápa (Carcharhinus longimanus) volt a felelőse a 2010-es egyiptomi sorozattámadásnak Forrás: Wikimedia Commons

A baleset körülményeit kivizsgáló szakértői csoport, amelyet az ismert cápakutató, Dr. George Burgess, a Floridai Természettudományi Múzeum, illetve a legnagyobb cápatámadási adatbank, az International Shark Attack File (ISAF) kurátora vezetett, megállapította, hogy négy esetben óceáni fehérfoltú cápa támadt rá a szállodai strandon fürdőző áldozatokra.

Dr. George H. Burgess, az International Shark Attack File kurátora, a cápatámadások nemzetközileg elismert szakértője Forrás: Florida Museum of Natural History

Az óceáni fehérfoltú cápa Egyiptom vörös-tengeri partszakaszán egyébként relatíve gyakorinak számít,

elsősorban a november és április közötti időszakban.

Delfin "dögönyözés" Francia-Polinéziában. A most október 21-én történt baleset is feltehetően azzal hozható összefüggésbe, hogy az áldozatra támadó cápa a delfinrajt követte Forrás: Elter Károly

A jelenlegi eset kapcsán a szakértők rámutatnak arra, hogy Francia-Polinézia területén rendkívül ritkák a mostanihoz hasonló támadások, az ISAF adatbankja szerint a térségből mindeddig összesen csak hat regisztrált cápatámadás ismert.

Az agresszív, és fokozottan veszélyes cápafajok között tartják számon

A kékcápa-alakúak rendjébe (Carcharhiniformes) illetve a kékcápa-félék családjába (Carcharhinidae) tartozó óceáni fehérfoltú cápa kozmopolita, úgynevezett cirkumglobális fajnak számít,

amely a világtenger valamennyi trópusi, illetve szubtrópusi régiójában előfordul,

az atlanti térségben a Karib-tengertől Marokkóig illetve Brazíliától Angoláig, az indopacifikus régióban pedig a Vörös-tengertől egészen Francia-Polinéziáig és a Hawaii-szigetekig.

Óceáni fehérfoltú cápa közelít a búvárok felé Egyiptom Vörös-tengeri vizein Forrás: Halász Károly-DIVEX

A kifejletten 1,8 – 2,7 méter átlaghosszúságú fajt rendkívül könnyen fel lehet ismerni, illetve meg lehet különböztetni más kékcápaféléktől, nagy és hosszú lekerekített végű mell -, valamint hát – és farokúszóiról, amelyek végét egy-egy markáns fehér folt díszíti.

Az óceáni fehérfoltú cápát könnyű felismerni nagy, lekerekített végű és fehér folttal díszített úszóiról Forrás: Wikimedia Commons

Az óceáni fehérfoltú cápa nyílttengeri faj, csak ott úszik ki partközeli sekély területre, ahol nincs, vagy nagyon keskeny a kontinentális self, és bőséges a táplálék. Ennek tudható be többek között, hogy az óceáni fehérfoltú cápák megfigyelésére Egyiptom vörös-tengeri partszakasza számít az egyik legjobb helyszínnek a világon.

Óceáni fehérfoltú cápa az egyiptomi Daedalus-zátonynál Forrás: Wikimedia Commons

A Vörös-tenger a kelet-afrikai nagy hasadékvölgy részeként ugyanis éppen egy kinyílási szakaszában lévő fiatal óceán, amelynek V formájú hirtelen mélyülő medréhez az eritreai térséget leszámítva, nem kapcsolódik kontinentális self.

A Vörös-tenger egyiptomi partszakasza az óceáni fehérfoltú cápák megfigyelésének világviszonylatban is az egyik legjobb hotspotja Forrás: Halász Károly - DIVEX

Az óceáni fehérfoltú cápát az igen agresszív, és az emberre fokozottan veszélyes fajok között tartják számon.

Az óceáni fehérfoltú cápa fogazata nagyon hasonlít a nagy fehéréhez Forrás: Elter Tamás

A felső és az alsó állkapcsokban ülő fogazat struktúrája rendkívül hasonlít a nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) fogazatához; felül lapos és viszonylag széles fűrészezett szélű fogak ülnek, míg alul keskeny, ugyancsak csipkézett élű, háromszög alakú fogakat találunk az óceáni fehérfoltú szájában.

Az óceáni fehérfoltú felső állkapcsa Forrás: Pinterest

E fogstruktúrának köszönhető, hogy az óceáni fehérfoltú cápa harapása különösen roncsoló hatású.

Amikor az óceáni fehérfoltú belemar az áldozatába, a fejét jobbra-balra rángatva nagy húsdarabokat képes kitépni belőle.

Az óceáni fehérfoltú cápa könnyen agresszívvá válhat Forrás: Erich Ritter/Erich Ritter

Gyakran verődnek nagyobb csoportokba, és a nyílt vízen kitartóan követik a cetcsordákat. A most október 21-én történt baleset is feltehetően azzal hozható összefüggésbe, hogy az áldozatra támadó cápa a delfinrajt követte.