Lánczi Tamás: Ugyanazt árulják a baloldalon, mint eddig

Karácsony Gergely; Gyurcsány Ferenc; Molnár Csaba
Budapest, 2016. október 23. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság Egyesület ügyvivője és Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke (b-j) a baloldali ellenzéki pártok kormányellenes tüntetésén a Blaha Lujza téren 2016. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján. A „Mossuk le a gyalázatot!” „Emlékezés 1956 hőseire és tüntetés az európai Magyarországért” című rendezvényt magánszemélyek jelentették be, de azon ellenzéki politikai pártok vezetői is felszólalnak. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Ugyanaz a helyzet, ami eddig volt, ugyanazok a szereplők és ugyanazt árulják a baloldalon, mint amit eddig, tehát igazából innováció ilyen szempontból nincsen - minderről Lánczi Tamás politológus beszélt a HírTV Nyolcas című műsorában.  
Vágólapra másolva!

Milyen esélyei vannak a vidéki életformának, a józan észnek, a hagyományos értékrendnek, a nemzeti identitásnak a XXI. század elején a nemzetközi trendekkel és a globális elit különböző törekvéseivel szemben? Ezt a kérdést boncolgatta A Nyolcasban G. Fodor Gábor vendégével, Lánczi Tamás politológussal, de nem maradhatott el az önkormányzati választás tapasztalatainak összegzése sem.

Ez olyan, amilyet a hollywood-i filmekben látunk, mitológia, hogy tényleg két erő van, csak különböző alakokban jelenik meg,

Mi következik ebből a Föld, a valóság, a hétköznapok világában, például lesz 2022, levihetjük-e a mitológiát 2022-re, azt gondoljuk még csak 2019 van, de nagyon gyorsan el fog menni ez a két és fél év. Mert új helyzet van - mondta G. Fodor Gábor műsorvezető.

Annyi történt, hogy azzal, hogy a törmelékek, ezek a roncsok, amik a baloldalon vannak, sikeresen összeálltak, ezzel nagyobb erőt tudtak kifejteni, mint az elmúlt 9 évben. Ez, ha úgy tetszik akkor valóban egy új helyzet, mert a politikai verseny ismét nyitottá és élessé vált - reflektált Lánczi Tamás, politológus.

Lánczi: ezek a roncsok, amik a baloldalon vannak, sikeresen összeálltak Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Lánczi szerint a jelenlegi kormányzó párt a lázadásban született, és évről évre meg kellett magát védenie. A kormányon is ez a szellemiség az uralkodó – tette hozzá. A szakember szerint egy olyan terepen kell dolgoznia a magyar kabinetnek, amit a neoliberális-globalista eszmerendszer határoz meg.

A politológus arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt kilenc évben már óriási támogatást kapott az ellenzék, ennél nagyobb támogatást már nem tud kapni a jövőben sem. Lánczi Tamás úgy látja, aki azt érzi, hogy amikor az ember a legerősebbnek gondolja magát, akkor sem lehet hátradőlni, a politikában folyamatosan küzdeni kell. Alapvető gőg volt, amikor megíratták Francis Fukuyamával a könyvét a történelem végéről a hidegháború lezárásával, mert soha nincsen vége a történelemnek – emlékeztetett a politológus.