Kivégezték, majd váltságot követeltek a muszlimok a lelkészért

Vágólapra másolva!
Robbantások, rablások, és adminisztratív intézkedések tucatjaival próbálták szeptemberben is elnyomni világszerte a keresztényeket. Míg Afrikában és Ázsiában a fizikai erőszak dominál, addig a nyugati országokban a törvények sajátságos értelmezésével próbálják nehéz helyzetbe hozni a 2000 éve vallás híveit.
Vágólapra másolva!

Idén szeptemberben is folytatódott a keresztények üldözése világszerte. Az elnyomás formái sok esetben nem úgy nyilvánulnak meg, hogy fegyveresen támadnak Jézus követőire, hanem adminisztratív eszközökkel lépnek fel ellenük. Így például Algériában egy 2006-os törvény értelmében minden nem muszlim imaháznak engedélyt kell kérnie az építkezésre, azonban egyetlen keresztény sem kapott ilyen engedélyt az elmúlt 13 évben.

Kanadában magasról tesznek a keresztény menekültekre

A keresztények nyílt üldözése azonban nemcsak az afrikai és az ázsiai országokban jellemző, hanem nagyon körmönfont módon már Kanadában is felütötte a fejét. Egy nigériai anya és három gyermeke azért nyújtott be az országban menedékkérelmet, mivel a Boko Haram nevezetű iszlamista terrorszervezet halállal fenyegette meg őket, ha nem térnek át a muszlim hitre.

A kanadai hatóságok azonban minden nyilvánvaló bizonyíték ellenére elutasították a menedékkérelmüket, így vissza kell térniük Nigériába, ahol a biztos halál várna rájuk.

Egyelőre nem lehet tudni, mi lesz a keresztény család sorsa.

És ha már Nigéria. Az országban szeptember 22-én a Boko Haram egy videót tett közzé arról, hogyan végeznek ki két keresztény szeretetmunkást. Az iszlamista szervezet azért végzett velük, mivel pont a szélsőségesek által elűzött emberek életkörülményei próbáltak meg javítani. Az afrikai országban mindezek mellett egy lelkipásztorral és a feleségével is végeztek a fulani muszlim pásztorok. A szélsőségesek azt követően is váltságdíjat követeltek értük, miután végeztek velük. Miután a meggyilkolt hozzátartózok kifizették a váltságdíjat, egy bokorban találták meg hozzátartózik földi tetemét.

Az iszlamista Boko Haram harcosai nem kímélik a keresztényeket Forrás: Origo

Vérengzés és ultimátum

Pakisztánban egy olyan eset látott napvilágot, miszerint egy 28 éves keresztény férfit agyonvertek a rendőrségen, mivel egy állítólagos lopással került összefüggésbe. A kertészként dolgozó keresztény férfit nagy valószínűség miatt a hite miatt verték halálra, mivel abban bíztak a hatóságok emberei, hogy sikerül belőle egy hamis vallomást kicsikarni.

Szeptember 6-án a Fülöp-szigetek déli, keresztények által nagy többségben lakott részén robbantott az Iszlám Állam. A detonációban többen megsebesültek. 13 hónap alatt egyébként ez volt a negyedik támadás a keresztények ellen az ázsiai országban. A keresztények elleni atrocitások Burkina Fasóban is mindennaposak.

Az afrikai országban a muszlim fegyveresek sok esetben rátámadnak a keresztény falvakra, sokakkal végeznek, majd az életben maradtaknak ultimátumot küldenek.

Abban az esetben, ha három napon belül nem térnek át a muszlim hitre, akkor kivégzik őket. Egyébként az is kiderült, hogy a Burkina Fasóban használt fegyvereket nem az országban készítik, hanem nagyrészt nigériai szélsőségektől származnak.

Burkina Fasóban a muszlim szélsőségesek sok esetben teljes keresztény falvakra támadnak (Képünk illusztráció) Forrás: AFP/Ahmed Ouoba

Téglával támadtak a radikálisok

Egyiptomban sem élhetnek békében a keresztények. Szintén szeptemberben történt, hogy egy templomból kilépő 21 éves nőt egy téglával dobták fejen. Mindezt azért is tették, mert a nő nem takarta el haját, és ez nem tetszett a muszlim támadóknak. Ezek a támadások szinte mindennaposak az afrikai országban, mivel a muszlimok nem viselik, hogy egyes nők fedetlen fővel járjanak. Egy keresztény nő arról beszélt, hogy minden esetben megpróbálja elkerülni, hogy olyan városnegyeden menjen keresztül, ahol radikális muszlimok élnek.

Iránban a keresztényüldözés egy látszólag enyhébb változata folyik. Legutóbb egy letartóztatott lelkipásztor két gyermekétől tagadták meg, hogy középiskolai bizonyítványt kapjanak. Mindezt a hatóságok azzal indokolták, hogy anélkül nem lehet befejezni a középiskolát, hogy valaki ne végezze el az iszlám tanairól szóló kurzusokat.

A két fiatal édesapja egyébként 2009-ben még azért került börtönbe, mert felszólalt az ellen a gyakorlat ellen, hogy minden diáknak alaposan meg kell ismernie a Koránt a tanulmányai során.

Mindezért halálra is akarták ítélni, de a nemzetközi nyomás miatt az iráni hatóságok mégsem végezték ki.

A keresztények elleni verbális, vagy éppen konkrét fizikai fenyegetések nemcsak a harmadik világ országaira jellemzőek. Nagy-Britanniában szeptember közepén jelentette be a rendőrség, hogy semmilyen lépést nem tesznek azzal a Prestonban élő férfivel szemben, aki egy videón megerőszakolással fenyegette meg azokat a muszlimokat, akik keresztény hitre térnek. A nő, aki a feljelentést tette, abban bízott, hogy gyűlöletbeszéd miatt elítélik majd a férfit, de ez nem történt meg.