Nézze meg, hogyan készülnek vizsgájukra a leendő rendőrkutyák

rendőrkutyák kiképzése
Vágólapra másolva!
Egy diszkóban, egy autószerelő műhelyben és a szabadban is kellett feladatokat megoldaniuk a leendő rendőrkutyáknak, amelyek Ózdon gyakoroltak. Mindegyik kutya jól szerepelt, és nemsokára vizsgázni is fognak, hogy aztán szolgálatba állhassanak. 
Vágólapra másolva!

Leendő rendőrkutyákat gyűjtött össze a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) kutyavezető-képző és állatfelügyeleti főosztály kutyakiképző osztálya, és utaztatta vezetőikkel együtt Borsodba, hogy minél jobb rendőrkutyák válhassanak belőlük. A csoport leginkább keresőkből áll, és a dunakeszi kutyakiképző bázison készül a szolgálatra.

Tizenhárman vannak, és november végén lesz a vizsgájuk.

Ha azon átmennek, akkor csatlakozhatnak a már szolgálatban lévő társaikhoz.

"Szükségesnek találtuk, hogy az ebek által ismert közegből kimozduljunk, és életszerű körülmények között is gyakorolhassák majdani szakterületük fortélyait. Ezzel a csoporttal, szintén képzési célzattal, jártunk már az ország több pontján. Voltunk Kiskunfélegyházán egy raktárban, gyakoroltunk hajón és gépjárműtelephelyen is. Fontos, hogy a későbbiekben

ne idegenkedjenek semmiféle környezettől, külső ingerektől, behatásoktól,

hiszen majd napi munkáik során is sokféle, kiszámíthatatlan területre, helyzetekbe sodorhatja őket az ellátandó feladat. Ózdon egy helyi kolléga csatlakozott hozzánk, így 14 kutyával kezdtük meg a gyakorlást. Először a kedvünkért, vagyis a kutyák minél élethűbb szimulációjának érdekében egy diszkóban" - mondta a ROKK szakoktatója, Jánosi Veronika főtörzszászlós a Zsaru Magazinnak.

Forrás: Police.hu

Elrejtett drogmintákat és robbanóanyag összetevőinek illatanyagait kellett kiszagolniuk.

A feladatokat először félhomályban, aztán lámpafényben, zene kíséretében teljesítették az állatok, hibátlanul.

"Hatféle különböző hatóanyagú kábítószert és azok hígított változatait kell megismerniük és jelezniük a kutyáknak. Ugyancsak hatféle szagmintát tartalmaz a robbanóanyag-kereső profilú ebek felkutatandó táskája is. A drogkeresők jelezhetnek aktívan, azaz kaparással, vagy passzívan: egy helyben ülve, fekve, állva irányíthatják vezetőjük figyelmét a szerre, vagy szorosan mellé fekve mutatják meg a pontos helyét.

A robbanóanyag-keresésnél csak passzív módszerre tanítjuk őket,

tőlük az az elfogadott, ha orrukat a megtalált anyag irányába fektetik – nem lenne szerencsés, ha dinamikusabb mozgással, jelzéssel épp ők hoznának esetleg működésbe egy megtalált bombát" - magyarázta a szakoktató, majd hozzátette, hogy mindkét feladatra ugyanolyan fajtákat használnak, amelyek németjuhászok, belga juhászok és ezek keverékei.

Forrás: FULOP MATE

A keresőkutyákkal később megismételték a feladatot, méghozzá egy autószerelő műhelyben, ahol leselejtezett autók mellett kellett keresniük. Ez azért fontos, mert a drogdílerek legyakrabban a házak, lakások mellett az autókban rejtik el a kábítószert.

Az őrző-védő feladatot ellátó kutyák is megmutathatták képességeiket a diszkóban, majd a műhely udvarán, a szabadban is.

Ez ugyanazért fontos, mint a keresőkutyák esetében: gyakran szórakozóhelyeken kell teljesíteniük az állatoknak. Ezek azok a kutyák, amelyek nemcsak a megjelenésükkel, de aktív munkájukkal is támogatják a vezetőiket.

Forrás: FULOP MATE

Nálunk rendkívül fontos a genetikailag kódolt védő-zsákmányszerző ösztön, és az erős állkapocserő.

Ezeket a tulajdonságokat kell összhangba hozni az aktuális törvényi háttérrel, ami egy hatásos kényszerítőeszköz lesz így.

A rendőrségi törvény és a szolgálati szabályzat nagyon pontosan leírja, hogy a szolgálati kutyákat milyen helyzetekben, hogyan lehet alkalmazni. Mindig az adott helyzet veszélyessége dönti el, hogy a krízis feloldásához használ-e az állaton pórázt, illetve szájkosarat. Szájkosárban a kutya érzékeli, hogy nem tud harapni, a szájkosarat használja: azzal üt. Két bevett gyakorlat létezik. Az egyik a „hosszú üttetés", amikor pórázon fogja a vezető a kutyát, ez ad egy bizonyos mozgási-lendületi tartományt a neki. A másik változat a „rövid üttetés", amikor a rendőr a nyakörvnél fogva jobban kontroll alatt tartja a kutyát.

A kiképzés alatt, a diszkóban

a kutyákat egyáltalán nem zavarták meg sem a fények, sem a zaj, sem a rideg, rossz tapadást adó padló,

de még a közben felborított felborult székek sem vonták el figyelmüket a rájuk bízott feladattól. Jól teljesítettek a műhely udvarán is, ahol szintén a környezet volt ismeretlen számukra, de nem zökkentette ki őket.

Forrás: FULOP MATE

Az Ózdra látogató kutyacsoport hivatalos vizsgája után szolgálatba áll, és később sem felejthetik el a képzés során tanultakat. Nem elég a mindennapos, gyakorlati munka, a sikeres felderítésekben vagy intézkedésekben való részvétel: évről évre újra le kell vizsgázniuk, és szigorú zsűri előtt bizonyítaniuk rátermettségüket, munkaképességüket.