Véletlenül fedezték fel a norvég farm mélyére temetett viking hajót

viking hajó
Úton a Valhallába,a vikingek mennyországába. Az előkelőket általában hajóba helyezve temették el
Vágólapra másolva!
Egy viking hajó maradványaira bukkantak a régészek egy középkori templom közelében. A ritka kincs egy mezőgazdasági területen, a föld mélyén hevert a norvégiai Smøla szigetén található Edøben.
Vágólapra másolva!

A mintegy tizenhat-tizenhét méter hosszú hajó valószínűleg egy viking temetkezés részét képezte. A régészek szerint ez arra utal, hogy a hely egy igen prominens, magas rangú személy örök nyughelyét jelölhette. Azt azonban egyelőre nem tudják, hogy van-e egy vagy több emberi csontváz a hajó belsejében.

Jól látszanak a viking hajó maradványai a georadaros képen Forrás: NIKU

– mondta Manuel Gabler, a Norvég Kulturális Örökség Kutatóintézet (NIKU) régésze. – Amikor idő előtt befejeztük a kijelölt terület feltérképezését arra gondoltunk, hogy miért is végeznénk egy gyors felmérést egy másik helyen; végül ez jó döntésnek bizonyult.

Knut Paasche, a NIKU Digitális Régészeti Tanszékének vezetője és a viking hajók szakértője szerint a most felfedezett viking hajó több mint ezer éves.

A radarképek elég nagy felbontásúak ahhoz, hogy a régészek meg tudják állapítani, hogy mi maradt épen a hajó elülső és a hátsó részéből, amelyeket a múltban csaknem elpusztítottak a mezőgazdasági ekék és más agrármunkálatok.

Úton a Valhallába,a vikingek mennyországába. Az előkelőket általában hajóba helyezve temették el Forrás: Parasychotian - DeviantArt

Dag-Øyvind Engtrø Solem, a Norvég Kulturális Örökség Kutatóintézet (NIKU) másik régésze szerint a hajótest jó állapotban van. A radaros vizsgálat a megadott területen felfedte két ház romjait is, amelyek valószínűleg egy viking település részét képezték, ám a régészek egyelőre nem biztosak a szerkezetek pontos korában.

Épp ezért a helyi hatóságokkal közösen most a hajó temetkezési területe körül végeznek egy nagyobb felmérést, bár a tervek szerint a hajó a közeljövőben egyelőre a föld alatt marad.