Vágólapra másolva!
Tovább tart a Győri Audi ETO 56 mérkőzésre nyúló veretlensége a magyar bajnokságban, miután vasárnap este idegenben 28-27-re legyőzte az FTC-Rail Cargo Hungária csapatát. A vereséggel a Ferencvárosnak veszélybe került a második helye az NB I-ben.

Január 2-án egy Győr–FTC-vel kezdődött, december 29-én egy FTC–Győrrel zárult a 2019-es év a magyar kézilabdában. Ez sorozatban a negyedik év, hogy a két ünnep között teljes fordulót rendeznek a női NB I-ben. Sőt ezúttal a sors is kegyesnek bizonyult hozzánk, hogy az elmúlt szezon két legjobb csapata egymás ellen zárja az évet.

Nem akármilyen hangulat fogadta a csapatokat az év utolsó meccsén az Elek Gyula Arénában Forrás Origo - Koncz Márton

A hazai csapatban Tóth Nikolett és Bánfai Kíra személyében két sérült nem állt rendelkezésre. A vendégeknél egyedül Kari Aalvik Grimsbö nem került be a vasárnapi meccskeretbe. Összesen öt nagy visszatérő volt vasárnap. Az FTC oldaláról szülési szabadság (Szucsánszki Zita, Hornyák Dóra és Szekeres Klára), az ETO-ba pedig sérülés után (Amanda Kurtovic, Veronica Kristiansen) térhettek vissza játékosok.

A világbajnokságról egyetlen játékos jöhetett haza igazán elégedetten.

A Fradi beállója, Danick Snelder tagja volt a története első világbajnoki címét szerző Hollandiának.

A magyar válogatott a 14. helyen zárta a tornát, de a Győr légiósai közül a franciák (13. hely) és a norvégok (4. hely) sem térhettek vissza a legpozitívabb élményekkel a hétköznapokba.

Hatalmas tapsot és örömöt váltott ki a két együttes bemutatásánál a hazaiak visszatérő csapatkapitánya, Szucsánszki Zita. Majdnem ekkora ellenérzést gerjesztett a szurkolókból Faluvégi Dorottya, aki a nyáron pont a Fradi mezét cserélte a Győrére.

Nem mehetünk el szó nélkül a szombaton elhunyt dr. Springer Miklós mellett sem, aki az FTC alapítójának, idősebb Springer Ferencnek az unokája volt. A klub elnökségi tagjaként 92 éven át volt igazi Fradista.

A mérkőzés két győri góllal kezdődött, majd négy hazaival folytatódott. Schatzl Nadine remekül lőtte be a helyzeteit, rajta kívül mindenki játékába apróbb hibák csúsztak. Klujber Katrin góljával és Bíró Blanka védésével az első tíz percet a hazaiak „nyerték" 6-4-re.

Eduarda Amorim évek óta az ETO egyik legfontosabb játékosa Forrás Origo - Koncz Márton

A 13. percben pályára lépett Szucsánszki Zita,

amit a helyszínen lévő 1200 szurkoló kitörő örömmel fogadott. A játékrész közepe Klujber és Stine Oftedal gólpárbaját hozta. A ferencvárosi jobbátlövő, és a győri irányító felváltva talált az ellenfél kapujába. Eközben Eduarda Amorim egy belemenéssel és egy kiállítással hozta nehéz helyzetbe a vendégeket.

Az emberelőnyt Márton Gréta révén kihasználta a Fradi, azonban Oftedal döntetlenre mentette a győri hátrányt. Kurtovic hetesével az egyenlítés is megvolt a Győrnek. Danyi Gábor időkérése pedig annyira rendbe rakta az ETO védekezését, hogy

a hazaiak a 18. és a 27. perc között egyszer sem tudtak a kapuba találni.

A jeget Kovacsics Anikó törte meg. A hosszú gólképtelen időszak ellenére a Győr nem tudott ellépni, sőt! Kovacsics, Háfra és Klujber góljaival 13-12-es ferencvárosi előnnyel vonulhattak szünetre a felek.

Forrás: Koncz Márton

Nagyszerűen kezdte a második félidőt Elek Gábor csapata. Bíró Blanka félelmetesen nagyokat védett, támadásban pedig nem tudott hibázni az FTC a mérkőzés ezen szakaszában. Danyi Gábornak 17-12-nél, a 37. percben újra időt kellett kérnie. Ki más vetett volna véget a hétperces győri góltalansági szériának, mint Oftedal.

Egyedül Fodor Csenge tudott felnőni ekkor a norvég klasszishoz.

A 43. percben akár komoly bajba is kerülhetett volna az FTC.

Kovacsics Anikó eltalálta az őt kicselező Estelle Nze Minko fejét. A játékvezetők némi videózást követően végül megkönyörültek a magyar válogatott irányítón, és piros lap helyett csak kétperces kiállítást kapott.

Danyi Gábor időben állította meg a vendégek mélyrepülését Forrás Origo - Koncz Márton

A fővárosiak három visszatérő kismamája közül Hornyák Dóra tudott először a kapuba találni. A 48. percig egy-két góllal folyamatosan a hazaiak voltak előnyben. Ekkor Bódi Bernadett góljaival előbb 21-21-re egyenlített az ETO, majd a vezetést is átvette.

Az utolsó tíz percre összeszedte magát az addig dekoncentrált bajnoki és BL-címvédő.

Oftedal előkészítéseiből Bódi és Nze Minko is eredményes tudott lenni. Az utolsó öt perc 26-23-as győri előnnyel kezdődött. Remekül küzdött az FTC, Lukács Viktória két másodperccel a vége előtt az egyenlítésért lőtt kapura, azonban Kiss Éva védeni tudott.

A Győr 28-27-re megnyerte a rangadót, amivel immáron 56 mérkőzés óta veretlen a magyar bajnokságban.

A mérkőzésen készült fotógalériánk a linkre kattintva tekinthető meg.

Eredmény:
FTC-Rail Cargo Hungaria–Győri Audi ETO KC 27-28 (13-12)
gólszerzők:
Klujber 6, Kovacsics 6, Háfra 5, Schatzl 5, Lukács V. 3, Márton G. 1, Hornyák D. 1, ill. Oftedal 6, Fodor Cs. 5, Bódi 4, Nze-Minko 4, Amorim 3, Brattset 2, Kurtovic 2, Bulatovic 1, Edwige 1

Női kézilabda NB I, 11. forduló
Érd–Alba Fehérvár KC 35-25
MTK Budapest–Siófok KC 26-37
EUbility Group-Békéscsabai Előre NKSE - Váci NKSE 29-31 (13-16)
DVSC Schaeffler-Szombathelyi KKA 30-18 (15-11)
Motherson-Mosonmagyaróvár - Kisvárda Master Good SE 24-24 (11-12)
Dunaújvárosi Kohász KA-Szent István SE 33-22 (16-12)