Roger Scrutonra emlékeztek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Vágólapra másolva!
A januárban meghalt angol konzervatív író-filozófus, Roger Scruton emlékére rendezett kerekasztal-beszélgetést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpontja kedden Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az NKE campusán megtartott esemény előtt Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke újságíróknak azt mondta, hogy Roger Scruton már a rendszerváltást megelőzően nagyon aktív szerepet vállalt Közép-Európában. Magyarországon, Lengyelországban és Csehszlovákiában is többször megfordult - idézte fel.

- mutatott rá Németh Zsolt.

Ő volt az, aki minket is felbátorított arra, hogy a konzervativizmus nem a múlt része, hanem van aktuális üzenete a 21. század Európájának is - hangsúlyozta.

A kormánypárti politikus emlékeztetett arra is, hogy a konzervatív gondolkodót 75. születésnapja alkalmából a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesítette Áder János köztársasági elnök.

A kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnök adta át múlt év december elején a londoni magyar nagykövetségen.

Angol nyelvű előadásában Németh Zsolt meghatározónak nevezte azt a fajta konzervatív odafigyelést, amit Roger Scruton a rendszerváltozás idején "nyújtott irányunkban". Hozzátette: Roger Scruton már 1968-ban, majd a mai kortárs progresszív-liberális világban is nagyon bátor módon vállalta fel a konzervatív forradalmár szerepét.

Roger Scruton ezen attitűdje az elmúlt öt évben nagyon közel hozta őt térségünkhöz, Közép-Európához - hangoztatta a külügyi bizottság elnöke.

Németh Zsolt álláspontja szerint a filozófus számára is fontos volt, hogy az általa képviselt értékek megjelentek néhány közép-európai ország politikájában.

A kerekasztal-beszélgetésen Marek Matraszek, Roger Scruton lengyel barátja és tanítványa többek között arról beszélt, hogy a Közép-Európában a rendszerváltás előtt aktivista tevékenységet is kifejtő gondolkodó

ellenségesen viszonyult a kommunizmushoz, mert az szemben állt minden olyan értékkel, amiben ő hitt.

Marek Matraszek szerint Roger Scruton sokkolónak találta a kommunizmusnak az emberi kapcsolatokra gyakorolt hatását, majd kitért arra is, hogy II. János Pál pápa munkássága már azelőtt hatással volt rá, hogy megválasztották volna a katolikus egyház vezetőjének.

Török Bernát, a kutatóközpont igazgatója bevezetőjében arról beszélt, hogy Roger Scruton munkássága olyan összefüggéseket tár fel, amelynek köszönhetően a jelenlegi változó világban is otthont találni mind fizikai, mind szellemi értelemben, és az ehhez elvezető értékeket pedig meg kell őrizni.

Sir Roger Scrutont, a Brit Akadémia és a Királyi Irodalmi Társaság tagját, a Buckingham Egyetem és az Oxfordi Egyetem vendégprofesszorát 75 éves korában érte a halál. A filozófus ötvennél több könyv és publikáció szerzője volt.

A XXI. Századi Intézetben bemutatták Roger Scruton Futóbolondok, csalók, agitátorok címmel, Az újbaloldal gondolkodói alcímmel magyarul megjelent kötetét.

Lánczi András filozófus, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora laudációjában rámutatott: Scruton harcos konzervatívként állította be magát a kezdetektől, ennek rendelt alá mindent, még a karrierjét is. Hozzátette: konzervatívnak lenni sehol sem könnyű, ennek pedig az oka - amiről a szerző is ír - az a nyelvezet, amely a globalizált, liberalizált világban megjelent, és valójában az újbaloldal nyelve. Hozzátette:

Roger Scruton károsnak, haszontalannak és félrevezetőnek tartotta az újbaloldal gondolatait és kialakított nyelvezetét.

Lánczi András emlékeztetett Sir Roger Scruton egy korábbi munkájára is, egy politikai szótárra, amelyben politikai alapfogalmak meghatározására tett kísérletet a maga konzervatív nézőpontjából.