Gyurcsányék politológusa szerint logikus a két MSZP-s polgármester pártváltása

Szaniszló Sándor, Gyurcsány Ferenc, Kiss László
Vágólapra másolva!
A DK most sokkal többet tud adni, mint az MSZP. Nincs tehát min csodálkozni - így kommentálta Böcskei Balázs, az Idea Intézet kutatási igazgatója, hogy két szocialista polgármester is átállt a DK-ba. Nem feltétlenül véletlen az elfogult elemzés: a Demokratikus Koalíció brüsszeli kirendeltsége éppen cégét bízta meg tanulmányok készítésével. 
Vágólapra másolva!

Miután Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke egy posztban fakadt ki Gyurcsány Ferenc ATV-s szereplésén, Böcskei Balázs politológus kedden este a Klubrádióban mondta el véleményét a két párt között kialakult konfliktusról.

"A DK több tud adni, mint az MSZP"

Az Idea Intézet kutatási igazgatója szokatlanul elfogult módon nyilatkozott az ügyről: szavaiból kiderült, nem úgy tekint a két szocialista polgármester DK-ba való átlépésére, mint valami szokatlan dologra, hiszen ezek teljesen logikus reakciók. "A DK támogatottsága folyamatosan, tendenciaszerűen nő. Az MSZP-é csökken, már nincs messze a parlamenti bejutási küszöbtől, nem tud vonzó életpályamodellt kínálni" - magyarázta a szakember. Hozzátette, hogy mindenkinek, de főleg egy olyan embernek, aki frissen került be az önkormányzati politikába, és nagyobb tervei is vannak, szövetségeseket kell keresnie, és amellett, hogy pozíciót akar fogni, védettségre is szüksége van.

- vonta le a következtetést az Idea Intézet kutatási igazgatója.

Gyurcsány Ferenc vonzereje: Szaniszló Sándor, pestszentlőrinci és Kiss László, óbudai polgármester is átlépett az MSZP-ből a DK-ba Forrás: MTI

Böcskei egyértelműen Gyurcsányéknak kedvezett elemzésében, ami nem feltétlenül véletlen. A Demokratikus Koalíció brüsszeli delegációja éppen cégét, a RESPUBLICA Elemző Kutató és Tanácsadó Kft.-t bízta meg tanulmányok elkészítésével és egyéb szolgáltatások nyújtásával. A 2017-es alapítású vállalkozásban Böcskei egyedüli tulajdonos, és ő az ügyvezető is.

Válságban a DK és az MSZP kapcsolata

Mint ismert, azért jutott mélypontra az MSZP és a DK kapcsolata, mert a szocialisták politikusai sorozatosan állnak át Gyurcsányékhoz. Olaj volt a tűzre, hogy a volt kormányfő a hétfő esti Egyenes Beszédben bejelentette, hogy három vidéki MSZP-szervezet léphet át pártjába. Nem hagyta szó nélkül az elhangzottakat Tóth Bertalan, aki egy ritkán látható gyurcsányozós poszttal állt elő.