Meghosszabbították a rendkívüli állapotot Romániában

koronavírus románia
Járókelőket ellenőriznek rendőrök Bukarestben 2020. április 6-án.
Vágólapra másolva!
Újabb harminc napra meghosszabbították Romániában az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében március közepén bevezetett rendkívüli állapotot. Az erről szóló elnöki rendeletet kedden adta ki Klaus Iohannis államfő.
Vágólapra másolva!

Az elnök az ország lakosságához intézett televíziós beszédében azt mondta, nincsenek egyértelmű jelei annak, hogy lassult volna a világban a járvány terjedése, és a veszély Romániában sem múlt el.

- mondta az államfő.

Iohannis köszönetet mondott a koronavírus-járvány ellen "az első vonalban harcoló" egészségügyi alkalmazottaknak, ugyanakkor felhívást intézett a román állampolgárokhoz, hogy

tartsák be a kijárási korlátozásokat, mert betartásuk életeket ment, kijátszásuk viszont a családot és ismerősöket is veszélybe sodorja.

Az elnök azt mondta, a rendkívüli állapot idején külön figyelmet fordítanak a veszélyeztetett és kiszolgáltatott társadalmi rétegekre: az idősotthonok és a gyermekvédelmi központok nem függeszthetik fel tevékenységüket. A rendkívüli állapot meghosszabbításáról szóló rendelet a távközlési cégeket is a szolgáltatások folyamatos biztosítására kötelezi

Romániában életben maradnak a rendkívüli állapot kihirdetésekor bevezetett intézkedések, amelyeket a mostani elnöki rendelet pontosításokkal egészít ki.

Járókelőket ellenőriznek rendőrök Bukarestben Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Egyebek mellett megkönnyítik a hivatali kötelességszegés büntetését az egészségügyben, a közigazgatásban, a rendfenntartó és nemzetbiztonsági szerveknél és

kiterjesztik azon létfontosságú termékek és szolgáltatások körét, amelynek árát a kormány befagyaszthatja.

Amennyiben a villamosenergia, vagy a gáz ára csökken a régióban, akkor a kormány felléphet annak érdekében, hogy ez a fogyasztói árakban is tükröződjön - részletezte az államfő.

További 30 napra szünetel az oktatási intézmények tevékenysége, korlátozzák a lakosság gyülekezési és mozgásszabadságát, korlátozzák az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás pedig csak a sürgős ügyeket tárgyalja.

A kormány meghozhat minden olyan intézkedést, amely a polgárok élelmezését, alapvető fogyasztási cikkekkel történő ellátását, ezek termelését, szállítását és értékesítését szolgálja.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában felállított elővizsgálati sátornál először mindenkit alaposan kikérdeznek az asszisztensek Forrás: MTI/Veres Nándor

Iohannis azt mondta, Ludovic Orban kormányának a munkavállalók védelmét szolgáló eddigi intézkedések mellett, gazdaság újraindítását célzó tőkeinfúzióról, a digitális átállás gyorsításáról és az infrastruktúra-projektek folytatásáról is gondoskodnia kell.

A rendkívüli állapot meghosszabbításáról szóló rendelet azonnal hatályba lépett, de öt napon belül a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A maszol.ro beszámolója szerint kedden kora délutánig újabb 15 koronavírus-fertőzés okozta halálesetet jelentettek a román hatóságok, így 346-ra nőtt az országban a halálos áldozatok száma. A regisztrált fertőzöttek száma 6 879.