Gazdaságvédelmi Akcióterv: itt vannak a legújabb intézkedések részletei

Robog a Mercedes-gyár, a gazdaság miért nem? Gyárbejárás Kecskeméten
Vágólapra másolva!
Egy ilyen helyzetben nem elvenni, hanem adni kell, és nem ingyenpénzzel lehet orvosolni a problémákat, hanem a munkahelyek megőrzésével és támogatásával - hangzott el azon az online háttérbeszélgetésen, amit Schanda Tamás, György László és Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárai tartottak. Az eseményen az Origo is részt vett.
Vágólapra másolva!

A kormány legfőbb feladata, hogy lassítsa a járvány terjedését, és felkészítse az egészségügyet a tömeges megbetegedési szakaszra – mondta Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, hogy Magyarország jó állapotban került bele ebbe a helyzetbe, Európa sereghajtóiból az éllovasok lettünk az elmúlt tíz évben. A gazdasági károk minimalizálása a legfőbb cél.

– mondta Schanda.

A legfontosabb intézkedések a bértámogatás, az adócsökkentés, a kamatmentes, nulla százalékos hitel, a hiteltörlesztések felfüggesztése és a 13. havi nyugdíj visszaépítése.

Egy ilyen helyzetben nem elvenni, hanem adni kell – hangsúlyozta Schanda Tamás. Nem ingyenpénzzel lehet orvosolni a problémákat, hanem a munkahelyek megőrzésével és támogatásával – tette hozzá.

Újabb gazdaságvédelmi lépéseket jelentett be az ITM Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nagyon sok vállalkozó érdeklődik

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a legfontosabb lépések az innovatív munkakörben dolgozók megtartása és a bértámogatás biztosítása. Közölte, hogy július 1-től két százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó. Az ügymenetek hatékonyabbá, digitalizáltabbá válhatnak a mostani veszélyhelyzetben – tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy elindult a VALI nevezetű portál, ami a vállalkozásoknak segít. Eddig több mint 23 ezren keresték fel

– tette hozzá. Eddig 100 térítésmentesen elérhető képzést írt össze a minisztérium, ami segítheti a cégeket – hívta fel a figyelmet György László. Mindez nagyban segítheti a magyar gazdasági struktúraváltást is – tette hozzá.

György László fotó: Talán Csaba

Az új munkahelyek teremtésével kapcsolatban hat nagy projekt van. Az egyik az azonnali online továbbképzések biztosítása, a Diákhitel Plusz meghirdetése. Több informatikai online képzés fog indulni a következő időszakban – mondta György László.

Ezekre a képzésekre korábban pont a most nehéz helyzetbe kerülő turisztikai ágazatból érkeztek, és így 60-80 százaléknál nagyobb fizetéshez jutottak.

Most ismét megnyílik előttük a karrierváltás lehetősége, ráadásul egy 0 százalékos hitelhez juthatnak – tette hozzá. Minden vállalatcsoportra és ágazatra lesz kedvezményes hitel a jövőben – mondta György László.

Itt vannak a bértámogatás részletei

Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatás lényege, hogy a rövidített munkaidőben történő foglalkoztatás a realitás. Jelen konstrukcióban azokra tudnak gondolni, akik legalább napi 4 órában tudnak foglalkoztatni.

A munkaadónak a 4 óráért fizetnie kell a járulékokat és a bért, míg a másik kiesett 4 órának a 70 százalékát az állam fizeti.

A maradék 30 százalék az egyéni fejlesztésre rendelkezésre álló idő. Ez utóbbit a munkaadónak kell finanszíroznia - mondta. Szakmai képzésekre kell gondolni az egyéni fejlesztési időben.

Példaként megemlítette: a 20 munkanap 50 százalékát a munkaadó fizeti (10 munkanap), 3 munkanap egyéni fejlesztésre fordítható (ezt is a cég fizeti), 7 munkanapot finanszíroz az állam, amikor nem kell munkát végeznie. Így jön ki egy átlagos dolgozó munkanapszáma ebben a rendszerben. A K+F szférában dolgozók átlagbére bruttó 797 ezer forint. Ennek a 40 százalékát igényelhetik a cégek, ami 318 ezer forint egy hónapra egy kutatóra - mondta.

Eddig egy cég több mint 500 dolgozóval jelentkezett be a programba, ez havi szinten 30 milliós kiadást jelent majd állami részről

– tette hozzá. Továbbfoglalkoztatást is kérnek a cégektől a három hónapos támogatás után – mondta Bodó. A cél, hogy a vállalkozások életképesen menjenek tovább a bértámogatás révén – mondta Bodó Sándor.