Szlávik János: Az eddigi döntések hasznosak voltak

Vágólapra másolva!
Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában a koronavírus-járvány elleni küzdelem kapcsán felmerült megoldási javaslatokról beszélt, de szó volt még a magyarországi helyzetről is, arról, hogy a kórházában miként küzdenek az emberek életéért.
Vágólapra másolva!

A főorvos arra a kérdésre, hogy meddig tarthat a koronavírus-járvány a világban az mondta el, ő maga tavaly decemberben még úgy vélekedett, hogy a vírus nem fog pandémiát okozni, ám ez nem így történt, hiszen már egy ideje világjárványról lehet beszélni, mint hozzátette, ezért sem mehetne el jósnak. A járvánnyal kapcsolatban jelenleg kétféle nézet van, ezek egyike szerint, ha Magyarországon az eddigiekhez hasonlóan lassan emelkedik a fertőzöttek száma, akkor a csúcs az nyárra várható, az elcsendesedése őszre várható. Másik nézet szerint pedig a világban a csúcsot májusban éri el a járvány, júniusra pedig el is csendesedhet.

Szlávik János szerint igen érdekes dolog, hogy miért pont az infektológusokra maradt a koronavírus problémája, hiszen ez egy tüdőbetegség, gyulladás, amivel bel- és tüdőgyógyászok foglalkoznak. Persze amikor felütötte a feját a vírus itthon, akkor először a Szent László Kórházban, mint a fertőző betegségek szakintézményében foglalkoztak ezzel, de később már kiderült, ez bizony kevés lesz.

Mindezek ellenére jelenleg nincsen semmi nyoma annak, hogy itthon is berobban egy hatalmas járvány, de azért fel kell készülni, azaz a főorvos szerint az eddigi döntések hasznosak voltak. Véleménye szerint – bár megerősítette, nem jós – nem biztos, hogy lesz itthon is armageddon, nem kell Magyarországon emberek tízezreinek meghalnia, a számok alacsonyak maradnak, mint a járványgörbe. Ugyanakkor az korántsem biztos, hogy ez jó, hiszen, ahogy azt a szakember elmondta, a svédek szerint az a jó, ha az emberek legalább hatvan százaléka megfertőződik, mert akkor vége lehet a járványnak, ami soha nem is jönne vissza. Ez szörnyen hangozhat, de azt is tudni kell, ha az emberek nem találkoznak a koronavírussal, akkor nem lesz ellene védettségük. Mert akkor lehet, hogy ugyan nyárra eltűnik, de ősszel visszajöhet, ami újra egy hatalmas járványt okozhat. Ere meg mások azt mondják, ez sem baj, mert télre már lesz oltóanyag.

A teljes beszélgetést itt olvashatják el.