Így változnak meg otthonaink a világjárvány hatására

2018-as előrejelzés - Házépítés, lakásvásárlás, felújítás okosotthon aktív ház
Vágólapra másolva!
Az emberek a koronavírus-járvány következtében világszerte egy újfajta élethelyzettel, a társadalmi távolságtartás kényszerével szembesülnek. Ennek hatása valószínűleg a világjárvány után sem múlik el nyomtalanul, hanem a jövőre is rányomja majd a bélyegét, és még az otthonainkat is megváltoztatja.
Vágólapra másolva!

Egy híres ukrán építész, Szergej Makno hét pontban foglalta össze azokat a változásokat, amelyek a járvány hatására bekövetkezhetnek lakásunkban, illetve a szűkebb lakókörnyezetünkben. A COVID-19 után már semmi sem lesz olyan, mint korábban, valaminek a végén, egyben valami másnak a kezdetén vagyunk. Sorra jelennek meg a pandémia hatásait elemző előrejelzések, amelyek a legkülönfélébb végkimeneteleket vetítik előre, ám abban kivétel nélkül egyetértenek, hogy meg fog változni az értékrendünk, az életünk és a szokásaink. Rajtuk keresztül pedig az otthonaink is – hivatkozik az ukrán építész elképzeléseire a Dezeen.com.

Szerinte a következő változások következhetnek be a járvány hatására a lakókörnyezetünkben:

1. Lakások helyett házak

A többlakásos emeletes házakat arra tervezték, hogy minél több embernek adjanak otthont, ám az egészségügyi és a higiéniai szempontokat nem vették figyelembe. Egy járvány idején azonban csökkenteni kell az érintkezés lehetőségét mindennel, amit a lakóépületekben sokan érintenek meg, így a liftajtókkal és liftgombokkal, az ajtókilincsekkel - és persze magukkal a szomszédokkal is.

Miután most az elzárkózásra vagyunk rákényszerítve a társasházakban, ezért a jövőben a lakásokkal szemben felértékelődhet az önálló házak szerepe, ahol a távolságtartás sokkal jobban megoldható.

Legyen bármilyen aprócska is a házikó, de rendelkezzen egy kis kerttel, ahová kimehetünk ilyen időszakokban is.

Ha nincs családi házunk, egy tágas erkély is sokkal elviselhetőbbé teszi a bezárkózást például egy járvány idején Fotó: Szabó Gábor - Origo

A járvány hatására az emberek egyre inkább olyan házra vágynak, amely teljes mértékben lehetővé teszi számukra a társadalmi távolságtartást. Ezek az otthonok már nemcsak a város zajától való elszigetelődést szolgálhatják, hanem a vírusoktól, fertőzésektől is védelmet nyújthatnak. A városiasodás folyamata le fog lassulni azzal, hogy újra felfedezzük magunknak az elővárosi övezeteket és a városokhoz közeli településeket.

2. Éléskamrák és elkülönített helyiségek

Már eddig is egyfajta trend volt, hogy azok, akik valamilyen természeti-társadalmi kataklizmától tartanak, kisebbfajta bunkereket alakítottak ki az otthonukban. Ez a tendencia várhatóan felerősödik majd, legalábbis olyan értelemben véve, hogy felértékelődik az élelmiszerrel feltöltött kamrák, pincék szerepe, ahol olyan készleteket halmozhatunk fel, amelyek biztosítják a túlélést akkor is, ha hosszabb ideig nem ajánlatos kimenni az utcára.

Meglepő technológiai megoldásokat hozott a koronavírus

A kutatók, üzletemberek és vállalatok világszerte új és innovatív technológiai megoldásokkal próbálják felvenni a versenyt a koronavírus-járvánnyal. Egyre több úttörő projekt indul, amelyek komoly segítséget nyújthatnak az egészségügyi krízis kezelésére, valamint a járvány terjedésének lassítására és végsősoron megállítására legyen szó 3D-s nyomtatásról, adatgyűjtésről, vagy éppen digitális modellezésről és nyomkövetésről.

Egyben eltűnnek majd a nagy, egymásba nyitott, összefüggő terek is az otthonainkban. Az előszoba, a konyha, az étkező és a nappali szoba le lesz választva egymástól. A járvány miatt az előszobát a többi helyiségtől elszeparálva alakítják ki: itt levetve a cipőnket és az utcai öltözékünket, például azt is elkerülhetjük, hogy egy vírust behurcoljunk magunkkal a lakótérbe.

3. Saját energia- és vízellátás

Fel fog értékelődni az önálló áram- és vízellátás, valamint fűtési rendszer szerepe is, hiszen ezzel fokozottan önellátóvá válhatnak az otthonok. Ahol rendelkezésre áll például a geotermikus energia, ott ezzel megoldható a meleg víz és a fűtés, de tovább fog növekedni a jövőben a napelemek szerepe is. Persze ne feledkezzünk meg a jó öreg kályhákról és kandallókról sem.

Kitűnő megoldás lehet egy kandalló a saját fűtés biztosítására Forrás: Getty Images/iStockphoto/Alexraths

A jövő otthonaiban az alternatív energiaforrásokat biztosító berendezések egyre inkább a mindennapok részét képezhetik. Így függetlenné válhatunk - mondjuk egy járvány idején - a közműellátásban történő esetleges kimaradásoktól. A kommunikációt tekintve pedig egyre nagyobb szerepet játszik majd a műholdas internet.

4. Szűrőrendszerek és okosotthon

A mostani világjárvány hatására felértékelődik a jövőben a víz- és levegőszűrők jelentősége is. Az okosotthonoknál már nemcsak a levegő hőmérsékletét fogják szabályozni a megfelelő berendezések, hanem a minőségét is ellenőrizni fogják, és szükség esetén gondoskodnak a szűréséről, tisztításáról.

Az okosotthonok a jövőben még több szolgáltatást kínálnak majd Forrás: Shutterstock

Az ukrán építész szerint sokan fertőtlenítő helyiséget is kialakíthatnak az otthonokban, és csak ezeken keresztül lehet majd bejutni a többi helyiségbe. Ezen haladnak majd át a vendégek vagy a házhozszállítást végzők is. Így megelőzhetővé válik, hogy bármilyen fertőzés bekerülhessen a lakótérbe. Emellett ultraibolya sugárzást kibocsátó lámpák is kerülhetnek a lakásokba, amelyek elpusztíthatják az ártalmas vírusokat és baktériumokat.

5. Az otthonunk az új irodánk

A karantén ideje alatt rengetegen kényszerülnek az otthoni munkavégzésre. Sokan közülük alig várják, hogy visszatérhessenek a munkahelyükre, és ismét találkozhassanak a kollégáikkal, de ezzel nem mindenki lesz így. Lesznek, akik továbbra is szeretnének több időt home office-ban tölteni, ezért egy külön, teljesen elszeparált irodát hoznak létre, hogy minél kényelmesebb, nyugodtabb körülmények között dolgozhassanak otthonról a járvány elmúltával is.

Szergej Makno szerint számos változást hoz majd a koronavírus-járvány az otthonaink kialakításában Forrás: Facebook

6. Zöld oázisok a teraszon

Már eddig is trend volt, hogy növényekből egy kis zöld oázist alakítsunk ki az erkélyen vagy a teraszon, de ez a jövőben valószínűleg széles körben elterjedhet. Tudományosan bizonyított tény, hogy a kertészkedés kedvező hatással van az idegrendszerre, ami például egy járvány idején a kényszerű bezártságot tekintve egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Másrészt a kertészkedésnek köszönhetően egy kicsit kiszabadulhatunk a belső terekből és friss levegőn is lehetünk.

7. A tömegtermékek mellőzése a lakberendezéskor

A világsajtó és a közösségi oldalak tele vannak olyan felvételekkel, amelyek arról tanúskodnak, hogy a termelés leállításának hatására a nagy kínai iparvárosok felett kitisztult a levegő. Az emberek pedig örülnek, hogy végre tiszta levegőt lélegezhetnek be. Ez felértékeli a környezettudatosság szerepét és a jövőben sokan még jobban megfontolják majd, hogy mit vásárolnak meg.

Egyrészt kevesebb tárgyat fogunk magunk körül felhalmozni a lakásban, másrészt nagyobb felelősséggel fogjuk azokat kiválasztani.

Az otthonaink kialakítását tekintve is fontossá válik, hogy a környezetet kevésbé terhelő megoldásokat, eszközöket, vagy anyagokat használjunk. A kiválasztáskor még hangsúlyosabban merül majd fel a kérdés, hogy vajon természetes összetevőkből állnak-e, és az előállításuk nem károsítja-e bolygónkat.