A dobozos margarinok terén rendkívül nagy a választék a kereskedelemben. A Nébih szakemberei ezúttal 17, a vásárlók számára széles körben elérhető, ízesítés nélküli, 39 és 60 százalék közötti zsírtartalmú margarint ellenőriztek a legújabb Szupermenta termékteszt során.
A hivatal laboratóriumaiban minden terméknek megmérték a zsír és tartósítószer tartalmát, egyes margarinoknál pedig a laktóz (tejcukor) és kazein (tejfehérje) jelenlétét is. Ezen felül az erukasav-tartalmat, fémszennyezés tekintetében pedig az ólom és réz jelenlétét is ellenőrizték, továbbá szintén sor került az omega-3, omega-6 zsírsav tartalom vizsgálatára.
A vizsgálati eredmények alapján a margarinok megfelelnek a jelölésen szereplő zsírtartalmuknak, valamint a laktózmentes jelöléseknek is.
Fontos és megnyugtató tapasztalat, hogy a termékek nem tartalmaznak nehézfémeket (ólom vagy réz), ahogyan erukasavat is kizárólag határérték alatti mértékben mutatott ki a laboratórium, írja a Nébih közleményében.
A tartósítószerek használata a margarinban általánosan elterjedt és megengedett, azonban azt minden esetben jelölni kell. A vizsgált margarinokban a jelölésük alapján 13-ban használtak tartósítószert, mindengyiknél kálium-szorbátot.
A laboratóriumi eredmények alapján a tartósítószer a jogszabályban meghatározott határérték alatt volt.
Ugyanakkor négy terméken nem tüntettek fel az összetevők között tartósítószert, de ezeknél is ellenőrizték az állítás valódiságát. Két terméknél valóban nem volt kimutatható hozzáadott tartósítószer. Két terméknél viszont kis mennyiségben kimutatható volt a szorbinsav annak ellenére, hogy csomagolásán nem tüntették fel összetevőként. Emiatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a szakemberek.
A bírságok összege – az eljárási költségekkel együtt – mintegy 460 ezer forint volt.
Valamint négy esetben akadtak olyan kisebb jelölési hibák, ami miatt az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesítette a hivatal. A hibák javításáról intézkedési tervet kell benyújtaniuk az élelmiszer-vállalkozóknak.
A dobozos margarin teszt kedveltségi vizsgálata még februárban zajlott, ahol szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket „vak-kóstolásos" módszerrel.
Az értékelések alapján:
A témával kapcsolatos további információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.