Soros szervezete az iráni diáklány után Hadházy tüntetőinek nyújt jogi segítséget

Helsinki Bizottság
Vágólapra másolva!
A Helsinki Bizottság ingyenes jogi képviseletet ajánlott fel azoknak a tüntetőknek, akiket az ellenzéki politikusok hívtak utcára hétfőn. Mint ismert, a járványidőszak alatt Soros György szervezete nem először folyik bele a politikába, korábban az egyik, a karanténban hőzöngő iráni diáklány jogi képviseletét látták el.  
Vágólapra másolva!

Nem bírta ki az ellenzék, hogy a veszélyhelyzet alatt ne szervezzen tüntetéseket. Bár a társadalmi összefogás szempontjából nem volt jó üzenete, a Momentum, Szél Bernadett és Hadházy Ákos, egykori LMP-s, jelenlegi független képviselők felhívására a Lánchíd budai hídfőjénél demonstrálók jelentek meg hétfő délután. A járvány elleni hatékony fellépést elősegítő koronavírus-törvény és a kormány válságkezelési lépései ellen tiltakoztak.

A pár tíz fős rendezvény teljes kudarcba fulladt, miután a rendőrség "indokolatlan hangjelzés" (dudálás) miatt több tüntetőt is megbüntetett, valamint Szél Bernadett parlamenti képviselő ellen szabálysértési eljárás indult.

Ahogy az az ilyen helyzetekben lenni szokott, a történtek után felbukkant a Helsinki Bizottság, jogsértéssel megvádolva a magyar hatóságokat. Soros György jogvédő szervezete úgy látja, hogy a veszélyhelyzet ellenére a demonstrálók "felelősen éltek alapvető jogukkal". A Helsinki közleményében még azt is hozzátette, hogy a rendezvény "a véleménynyilvánítási szabadság érvényesüléséhez képest minimálisan korlátozták mások jogait." Éppen ezért

Sorosék ingyenes jogi segítséget ajánlottak fel Hadházy és Szél járványidőszakban tiltakozó tüntetőinek.

A Helsinki Bizottság akcióban Forrás: Facebook

A járványidőszakban nem ez az első eset, hogy a civil szervezet politizál: jogi segítséget nyújtottak annak az iráni diáklánynak, akit a magyar hatóságok a kórházi karantén alatt tanúsított magatartása miatt utasítottak ki az ország területéről.

Mint ismert, 13 iráni egyetemista a Dél-pesti Centrumkórházban engedély és védőruházat nélkül elhagyta a számukra kijelölt szobát, hangosan elégedetlenkedett, agresszíven lépett fel az egészségügyi dolgozókkal szemben, utasításaiknak pedig nem tett eleget. Közöttük volt a Helsinki pártfogoltja.

A jogvédő szervezet végül nem járt sikerrel, az idegenrendészeti hatóság kitoloncolta őt az országból.

FRISSÍTÉS:

Cikkünk megjelenése után a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményben jelezte, ők is ingyenes jogi segítséget nyújtanak a dudáló ellenzéki tüntetőknek. A Helsinkivel szemben azonban azt elismerték, hogy a demonstrálók "látszólag tényleg szabálysértést követtek el".

A Magyar Helsinki Bizottság az egyik legismertebb hazai szervezete Soros Györgynek: bevételük jelentős részét a tengerentúlról, az amerikai üzletembertől kapják. A Helsinki legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a veszélyhelyzet kihirdetését követően kormányfigyelő és -bíráló honlapot hozott létre.