Jelentősen csökkent a légszennyezettséggel összefüggő halálozások száma

légszennyezettség koronavírus Coronavirus - Hildesheim SCIENCE AND TECHNOLOGY SCIENCE diseases MEDICINE AND HEALTH ENVIRONMENT Epidemics TRAFFIC Covid-19 Coronavirus Corona virus
28 April 2020, Lower Saxony, Hildesheim: A car passes an air quality measuring station in the city centre. Air pollution with nitrogen dioxide in Lower Saxony has decreased significantly during the corona crisis. This is according to information from the Ministry of the Environment, citing the Hildesheim Trade Inspection Office. Photo: Julian Stratenschulte/dpa
Vágólapra másolva!
A múlt hónapban mintegy 11 ezerrel csökkenhetett a légszennyezettséggel összefüggő halálozások száma Európában - állapította meg egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

A járműforgalom és az ipari károsanyag-kibocsátás meredek visszaesése miatt ezen kívül 1,3 millióval kevesebb munkahelyi távolléti napot, 6000-rel kevesebb gyerekkori asztmás esetet, 1900-rel kevesebb sürgősségi esetet és 600-zal kevesebb koraszülést kalkuláltak a Centre for Research on Energy and Clean Air (Energiaügyi és Levegőtisztasági Kutatóközpont) tanulmányát készítő kutatók.

Miközben a világjárvány rengeteg emberéletet követel, a kutatók úgy vélik, a járványra adott válasz egy tisztább, egészségesebb környezet esélyét mutatta meg, ami akkor lehetséges, ha az emberiség lemond a szennyező, ásványianyag-alapú iparról - idézte tanulmányt a The Guardian című brit napilap honlapja.

Légszennyezettség-mérő állomás Németországban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Julian Stratenschulte

A tavalyi év ugyanezen időszakával összehasonlítva a nitrogén-dioxid koncentrációja 40 százalékkal, a mikroszemcsék - pm2,5 - koncentrációja 10 százalékkal csökkent. A két szennyező anyag a szívet és a légzőrendszert károsítja. Együtt mintegy 470 ezer ember halála írható a számlájukra évente Európában.

A 11 ezerrel kevesebb - légszennyezés miatti - halálozást olyan statisztikai modellszámításokkal kalkulálták, amelyek a légszennyezés, az időjárás, a károsanyag-kibocsátás, a népesség és a betegségek előfordulásának adatait tartalmazták.

Azt állapították meg, hogy a csökkenést 40 százalékban a szívproblémák, 17 százalékban a tüdőbetegségek - köztük a hörghurut és a tüdőtágulat -, 13-13 százalékban a stroke és a rák miatti halálozások elmaradása okozta.

A világon ennél sokkal nagyobb lehetett az elkerült halálozások száma, mivel a tanulmány egyetlen kontinensre és egyetlen hónapra fókuszált.