Lefoglalták a migránsokat csempésző Alan Kurdi Soros-hajót

migration NGO Horizontal mentőhajó
A picture shows the Sea-Eye rescue ship named after Alan Kurdi during its inauguration in Palma de Mallorca on February 10, 2019. - The former research vessel "Professor Albrecht Penck" was rebaptised "Alan Kurdi", after the Syrian boy who was drowned during a ship wreck in the Mediterranean Sea. (Photo by JAIME REINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Lefoglalták a Sea-Eye nevű, Soros György által is támogatott német álcivil szervezet Alan Kurdi hajóját az olasz hatóságok a palermói kikötőben - közölte az ANSA olasz hírügynökség szerda hajnalban. Az Alan Kurdi fedélzetén a Sea-Eye már évek óta afrikai migránsokat csempész a Földközi-tengeren keresztül, és Máltán vagy Olaszországban teszi ki őket a szárazföldre. A német álcivil szervezet tevékenységét leghangosabban Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a bevándorlásellenes Liga elnöke kritizálta.
Vágólapra másolva!

Az olasz hatóságok a csempészhajó legénységét és utasait veszélyeztető - konkrétan meg nem nevezett - műszaki és működési szabálytalanságokkal indokolták a lefoglalást. A tájékoztatás szerint a szabálytalanságok orvoslásáig a hajó hatósági őrizet alatt a kikötőben marad.

Az Alan Kurdi Forrás: AFP/Jaime Reina

Ahogy arról az Origo már beszámolt, az Alan Kurdi április elején Líbia partjai előtt 146 afrikai migránst vett fedélzetére, akiket annak dacára vitt Olaszországba, hogy a római kormány április 7-én a járványhelyzet miatt elrendelte a kikötők lezárását.

Ezt megelőzően Gorden Isler, a Soros György amerikai milliárdos által is pénzelt német álcivil szervezet, a Sea-Eye szóvivője azt állította, hogy

Szerinte a hajón megtalálható az ehhez szükséges védőfelszerelés is, bár

azt bevallotta, hogy kórt kimutató tesztekre nincs lehetőségük.

Isler hozzátette, hogy a koronavírusos betegeket mindenképpen le kell szállítani a hajóról.

Kérdés, hogy teszt nélkül hogyan döntötték el valakiről, hogy fertőzött-e, vagy sem.

Erre a Soros-szervezet szóvivője már nem adott választ.

A koronavírus-járvány miatt még április 17-én az afrikaiakat a szicíliai Palermo kikötőjétől egy tengeri mérföldre horgonyzó Rubattino nevű komphajón helyezték el a kéthetes karantén idejére.

Az illegális migránsok időközben már partra szállhattak. Az olasz hatóságok azt ígérték, hogy koronavírustesztet végeznek el rajtuk, de

arról utólag nem adtak ki információt, hogy ez ténylegesen megtörtént-e.

A helyi sajtó szerint

a karantént követően a hatóságok azt tervezték, hogy a migránsokat szétosztják más uniós tagállamok között.

A Sea-Eye hajója 17 fős legénységével végül a hétvégén köthetett ki a Palermóban, ahol a parti őrség szakemberei átvizsgálták.

Matteo Salvini már tiltakozott a Soros-szervezetek migránscsempész tevékenysége ellen

Matteo Salvini volt belügyminiszter, a bevándorlásellenes Liga elnöke még április 16-án, Facebook-oldalán kijelentette, a többségében német álcivil szervezetek a járvány idején sem változtattak politikájukon:

Miközben az olaszok be vannak zárva otthonaikba, az illegális bevándorlók szabadon kötnek ki Szicíliában – tette hozzá a jobboldali politikus.

Megjegyezte, a Giuseppe Conte vezette bevándorláspárti, baloldali római kormánykoalíció a járványhelyzet miatt elrendelte ugyan az olaszországi kikötők lezárását,

Emlékeztetett rá Salvini, hogy visszatért a migrációs biznisz:

a baloldali római kormány fejenként napi 30 eurót költ a migránsokra, még akkor is, ha ezzel veszélybe sodorja az olaszok egészségét.

Az utóbbi hetekben az Alan Kurdi volt az egyetlen magánkézben lévő hajó, amely Líbia partjainál járőrözött, hiszen a koronavírus okozta világjárvány miatt a többi csempészhajó ideiglenesen felfüggesztette a tevékenységét.

Egyébként Salvini még frissen kinevezett belügyminiszterként, 2018 júniusában – dacára a nemzetközi bevándorláspárti kampánynak –

kitiltotta az olasz kikötőkből a Sea-Eye és a Mission Lifeline nevű, Soros által finanszírozott német álcivil szervezeteket hajóit,

de azt követően, hogy választások nélkül a baloldal magához ragadta a hatalmat, ismét engedélyezték a sorosista szervezetek hajóinak a kikötetését az olasz partoknál.

Ugyanakkor nagyon úgy tűnik, hogy a római baloldali, bevándorláspárti kormány tagjai közül az már senkit sem érdekel, hogy

az Európai Uniónak a líbiai kormánnyal van egy még mindig érvényben lévő megállapodása, amelynek értelmében vissza kell szállítani a Földközi-tengeren feltartóztatott illegális migránsokat az észak-afrikai országba.