Varga Mihály: Újabb, több mint 400 milliárd forintot biztosít a kormány a koronavírus elleni védekezéshez

VARGA Mihály
Budapest, 2020. március 10. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A kormány összesen 420 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a gazdaságvédelmi intézkedésekhez a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból - nyilatkozta Varga Mihály. A pénzügyminiszter azt is mondta, hogy a GINOP éves fejlesztési keretének módosításával többletforrás juthat egyebek mellett a bértámogatási programra, a vállalatok kapacitásbővítéseinek és beruházásainak támogatására, továbbá kedvezményes vállalati hitelekre is.
Vágólapra másolva!

A kormány szerdai döntésével a Pénzügyminisztérium végrehajtásában működő GINOP keretében

310 milliárd forint vissza nem térítendő forrást és 110 milliárd forint 0 százalékos hitelt állít a gazdaságvédelemi akcióterv szolgálatába

- ismertette Varga Mihály.

A GINOP éves fejlesztési kerete tartalmazza a program aktuális felhívásait és azok keretösszegeit, a módosításával pedig lehetőség van a kormány által elfogadott, és a programba illeszkedő gazdaságvédelmi intézkedések beépítésére, ezek alapján új pályázati felhívások meghirdetésére.

Újabb segítséget kaphatnak a vállalkozások Fotó: Csudai Sándor - Origo

A pénzügyminiszter kiemelte, a GINOP így olyan gazdaságvédelmi programokra tud fedezet nyújtani, mint a vállalkozásokat segítő bértámogatás:

a 200 milliárd forint összegű program keretében a kieső munkaidőre (maximum 85 százalék) eső munkabér 70 százalékát megtéríti az állam a vállalkozások számára.

A kurzarbeithoz hasonlóan a kutató-fejlesztők, mérnökök speciális bértámogatása is megvalósítható a GINOP forrásainak terhére,

az ehhez szükséges 30 milliárd forint rendelkezésre áll.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A járványveszély következtében gazdasági nehézségekkel küzdő vállalkozások kapacitásainak újraépítése kulcsfontosságú a gazdaság újraindítása szempontjából - hangsúlyozta a miniszter.

A vállalkozások termelékenységének és technológiai megújulásának támogatására közel 74 milliárd forintos kerettel készítenek elő felhívásokat.

Ezenfelül digitális készségfejlesztő program indulhat 7 milliárdos kerettel, amely az igények nagyságától függően növelhető, valamint 110 milliárd forint 0 százalékos forgóeszközhitellel segítik a válságban leginkább érintett ágazatokat az MFB Pontokon keresztül.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy bár a GINOP - hasonlóan valamennyi hazai operatív programhoz - rendkívül előrehaladott állapotban van, a szabad források felmérésével és a program gazdaságvédelmi szempontú újratervezésével jelentős forrásokat szabadított fel a kormány.

- emlékeztetett a pénzügyminiszter.