A BEK-döntő, amelyen a mezőny legjobbja nem egy futballista volt

Palotai Károly
Budapest, 1983. november 19. Palotai Károly játékvezető a Haladás VSE-MTK-VM NB I-es labdarúgó mérkőzésen Szombathelyen. Palotai ezen a mérkőzésen fejezte be NB I-es játékvezetői pályafutását. A mérkőzés végeredménye: 1:1. MTI Fotó: Németh Ferenc
Vágólapra másolva!
Amióta Bajnokok Ligájának nevezik az európai klubfutball legrangosabb sorozatát, mindössze két alkalommal történt címvédés, igaz, azt egy csapat, a Real Madrid érte el. Amikor még valóban csak a bajnokcsapatokról szólt a Bajnokcsapatok Európa Kupája, nem volt ritka, hogy egy-egy induló nagy sorozatot vigyen véghez. A Bayern München 1974-ben, 1975-ben és 1976-ban is győzni tudott, azaz sorozatban háromszor nyert. Mi most az 1976-os glasgowi BEK-döntőt idézzük fel, amelyet 44 évvel ezelőtt, május 12-én játszottak a skót városban, s amelyet Palotai Károly vezetett – kifogástalanul.

A Bayern München az 1973-74-es szezonban a spanyol Atlético Madrid ellen (4-0) nyert Brüsszelben, majd egy év múlva, Párizsban az angol Leeds Unitedet verte 2-0-ra.

A harmadik egymást követő évben pedig Glasgowban 1-0-ra nyert a francia St. Étienne ellen.

Ebben a sorozatban nem ez a döntő volt a bajor csapat számára a legnehezebb összecsapás. A nyolcaddöntőben a svéd FF Malmö ellen nem várt, szoros küzdelemre kényszerült az akkori címvédő: a skandináv együttes az első, malmői összecsapáson 1-0-ra legyőzte a németeket. Az 1975. november 5-én, Münchenben lejátszott visszavágón a svédek az 59. percig továbbjutásra álltak. Ekkor Dürnberger tizenegyesből szerezte meg a vezetést a bajor csapatnak,

majd a 77. percben Torstensson gólja döntötte el a továbbjutást.

A München szenvedett a svédek ellen, a szaksajtó ekkor arról írt, hogy ebből aligha lesz újabb címvédés. Lett, mert innentől kezdve a Bayern nagyszerű menetelést mutatott be. A negyeddöntőben a portugál Benficát 5-1-es összesítéssel ütötték ki, az elődöntőben pedig a spanyol Real Madrid ellen léptek túl lazán. Ezen a négy találkozón már nem kapott ki a Bayern.

Ami a St Étienne csapatát illeti, az ő döntőbe jutásuk nagy meglepetés volt. Az első fordulóban a dán KB ellen összesítésben 5-1, a következő körben a Glasgow Rangers ellen kettős győzelemmel, 4-1 volt az összesített eredmény. Mindenki azt gondolta, hogy az 1975-ben a Ferencváros elleni KEK-döntőben diadalmaskodó szovjet Dinamo Kijev megállítja a franciákat a negyeddöntőben. Nem így történt. A Kijev az első, hazai meccsén magabiztosnak tűnő 2-0-s győzelmet aratott. Az 1976. március 17-i, franciaországi visszavágón azonban

hosszabbítás után a St. Étienne jutott tovább,

mert a 90. percben 2-0-ra vezetett. A hosszabbításban még egy francia gól esett, a Kijev pedig ezzel kiesett. A meccs hőse az akkor 20 éves Dominique Rocheteau volt, aki a 113. percben szerezte meg a franciák továbbjutást érő gólját. Az elődöntőben a franciák a holland PSV ellen mentek be a fináléba – a 180 perc alatt mindössze egy gól esett, azt a St. Étienne szerezte hazai pályán.

Franz Roth és Jean-Michel Larque összecsapása az 1976-os BEK-döntőben Forrás: AFP/Stf

Így érkeztünk el Glasgowba, ahol 1976. május 12-én játszották le a BEK-döntőt. Az UEFA játékvezetői bizottsága a sorozat történetében először bízta magyar bíróra a BEK-döntő levezetését. Palotainak a glasgow-i összecsapás már a 27. nemzetközi mérkőzése volt, rutinos és kiváló játékvezetőnek számított, aki az 1974-es vb-n is szerepet kapott. „Tulajdonképpen tartok egy kicsit ettől a mérkőzéstől" – nyilatkozta a Békéscsabán született bíró, aki ekkor már Győrben lakott.

Rummenigge és Revelli párharca Glasgow-ban az 1976-os BEK-döntőben Forrás: AFP/Staff

A meccs előtt a bajorok azt hangoztatták, ha a franciák megismételnék a Dinamo Kijev ellen mutatott játékukat, akkor nagyon izgalmas lenne a döntő, egyebekben magukat tartják az esélyesnek. A francia csapat edzője, Robert Herbin állandóan egy 1969-es BEK-meccset hozott elő példának.

1969. október 1-én a BEK 1. fordulójában a franciák 3-0-ra legyőzték a Bayernt,

kiejtve ezzel a bajorokat a kupából. Herbin akkor a St. Étienne játékosa volt. „Bennünket a kijevi és az eindhoveni mérkőzések előtt eltemettek, mégis itt vagyunk a döntőben" – mondta a francia edző.

Labdarúgó BEK-döntő 1976. május 12.
Bayern München (nyugatnémet) – St. Étienne (francia) 1-0 (0-0)
Glasgow, 85 ezer néző. Vezette: Palotai Károly

Bayern: Maier – Hansen, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Horsmann – Roth, Dürnberger, Kapellmann, Hoeness – Müller, Rummenigge.
St. Étienne: Csurkovics – Janvion, Plazza, Lopez, Repellini – Bathenay, Larque, Santini – P. Revelli, H. Revelli, Sarramagna (Rocheteau).
Gól: Roth (57.)

A magyar bíró számára izgalmasabban nem is indulhatott volna a meccs, mert

Gerd Müller az 1. percben gólt lőtt, de Tátrai partjelző beintésére – helyesen – Palotai nem adta meg a gólt.

Meglepetésre a franciák egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet, az első félidőben több gólhelyzetük is volt. A 39.percben Sarramagna kapufájakor Sepp Maier is verve volt, de a Bayern ezt is megúszta. Aztán az 57. percben szerencsés góllal szerzett vezetést a Bayern. Egy 22 méterről elvégzett szabadrúgásnál Beckenbauer legurította a labdát Rothnak, aki hatalmas lövést engedett el. A labda megpattant az egyik francia védőn és a hálóba vágódott. Ezzel az egyetlen góllal nyerte meg sorozatban a harmadik BEK-döntőjét a Bayern.

A Bayern München sorozatban harmadszor nyerte meg a BEK-et 1976-ban Forrás: AFP

A futballvilág nem ájult el a németek újabb győzelmétől. A Daily Mail némi gúnnyal jegyezte meg:

Volt ebben valami. A vérig sértett skótok különben a franciáknak drukkoltak, ezért is volt csalódás számukra a finálé. Meg azért, mert az UEFA nem egy skót, hanem egy magyar bírónak adta a döntő vezetését. A kritikusok megjegyezték, hogy a Bayern elfelejtette a rá oly jellemző totális futball bemutatását, és valami teljesen értelmezhetetlen takarékos játékkal rukkolt elő. A Bayern edzője, Dettmar Cramer nem értette a kritikákat.

A magyarok számára külön öröm volt, hogy a BBC kommentátora szerint a meccs legjobb teljesítményét Palotai Károly nyújtotta. „Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy partjelző társaimmal kiválóan vizsgáztunk" – mondta a magyar játékvezető.

Palotai Károly, aki kifogástalanul vezette a Bayern München-St.Étienne BEK-döntőt 1976-ban Forrás: MTI/Németh Ferenc

A csapatok hazautaztak, Palotai Károly azonban Skóciában maradt. Az 1976. május 15-i Anglia-Skócia brit bajnokságot eldöntő meccsnek is ő volt a játékvezetője. Ott a skótok nyertek 2-1-re.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.