Vágólapra másolva!
Hétvégén újra NB I-es labdarúgó-mérkőzéseket rendeznek Magyarországon. A Ferencváros a bajnokságban halasztott bajnokit játszik szombaton a Debrecen ellen, a Magyar Kupában a Mezőkövesd a MOL Fehérvár FC csapatát fogadja, az MTK pedig a Budapest Honvédot. Sok ember megfeszített munkája után indulhat újra az élet a magyar focipályákon, soha nem látott biztonsági intézkedések mellett. Az MLSZ a szabályozásban minden apróságra kitért, de nemcsak a szövetségtől, hanem a DVTK járványügyi felelősétől, az M4 Sport csatornaigazgatójától és az egyik tesztelő labor vezetőjétől is megkérdeztük, ki hogy készül a folytatásra.

A Magyar Labdarúgó-szövetségben elmondták, hogy az április végi döntés, miszerint folytatják az NB I-es bajnokságot és befejezik a Magyar Kupát is, csak „komoly szigorítások, mindenkire vonatkozó tesztelés és szeparálás" mellett valósulhat meg. Nézők természetesen nem lehetnek a meccseken.

Az MLSZ csak azoknál a versenysorozatoknál vállalta a kockázatokat és a kapcsolódó költségeket, amelyeknél reálisan meg tudja oldani a védelmet, és amelyekből a nemzetközi kupákba juthatnak a csapatok,

biztosítva, hogy minden sorozatban legyen magyar nevező. Az NB II-es bajnokságot így például törölte a szövetség, és innentől lefele az összeset. A „további bajnoki sorozatok elindulása jelentős kockázatnövekedéssel járt volna, és húsz csapatnál lényegesen nehezebb lett volna finanszírozni és ellenőrizni a szigorú járványügyi előírásokat".

Az MLSZ az NB I-ben, a Magyar Kupában és a Női NB I-es bajnokságban rendez csak meccseket

ebben a szezonban (utóbbiban egy meccset pótolnak, majd a Ferencváros, MTK, Diósgyőr hármasból a két legjobb játszik majd egy kétmeccses bajnoki döntőt).

A Ferencvárosé lesz az első bajnoki az újraindítást követően Forrás: fradi.hu

A járvány kitörése utáni első meccs a Ferencváros elhalasztott bajnokija lesz szombaton a Debrecen ellen, majd jönnek a Magyar Kupa elődöntőinek oda- és visszavágói, a Fradi második halasztott meccse – az Újpest ellen –, május 30-tól pedig már teljes bajnoki forduló kezdődik.

Az MLSZ anyagilag is segíti a klubokat a lebonyolítás és a finanszírozás terén, a női bajnokságban pedig ezt teljesen átvállalja, illetve csapatonként 10 millió forinttal beszáll a tesztelésekbe, ami nagyjából a klubok ezen költségeinek a harmadát teszi ki.

Alapos felkészülés

Amikor a csapatok megkapták az engedélyt arra, hogy újra csoportos edzéseket tartsanak, egy alapos vizsgálaton esett át minden játékos, és azok is, akik együtt mozognak a focistákkal. Két PCR-tesztet végeztek el mindenkin, emellett volt szerológiai vizsgálat is, ahol az ellenanyagot nézik, tehát hogy átesett-e már az illető a fertőzésen, valamint alapos orvosi kivizsgálásban is részesült mindenki. Az edzések megkezdése előtt a csapatok tagjainak a járvánnyal és védekezéssel kapcsolatos oktatáson is részt kellett venniük.

A csapattagoknak kapcsolati naplót kellett vezetniük,

amiben folyamatosan rögzítették, hogy mikor, kivel, meddig és hol találkoztak. Ennek akkor lehet(ett volna) szerepe, ha pozitív esetnél kontaktkutatásra lenne szükség.

A felkészülési szakaszban mindenkinek további két tesztelésen kellett átesnie hetente. Az MLSZ, miután meggyőződött arról, hogy az országban van kellő kapacitás a tesztek elvégzésére, ajánlásokat küldött a kluboknak, de azok szabadon választhattak az akkreditált laborok közül.

Az MLSZ amolyan kisokost is készített a játékosoknak és a csapattagoknak, amiben minden fontos és alapvető dolgot összegyűjtött a koronavírus-járványról és az óvintézkedésekkel kapcsolatban.

Ezekben felhívták az érintettek figyelmét a megfelelő kézmosásra, a maszkviselésre zárt helyeken, az edzések előtti lázmérésre, a többek által megérintett és használt tárgyak fertőtlenítésére, a megfelelő távolságtartásra. Javasolták, hogy lehetőleg mindenki egyesével menjen edzésre, az öltözőt egyszerre minél kevesebben használják, a taktikai, elemző, elméleti foglalkozásokat lehetőleg az online térben tartsák meg.

Ilyesmit nem nagyon láthatunk majd a pályákon Forrás: Adam Cuhorka/molvidi.hu

Külön kitértek arra, hogy a focisták kerüljék a szokásos üdvözlési formákat, mint a kézfogás, puszi, összeölelkezés, továbbá megkérték a feleket, hogy a pályán

fokozottan kerüljék a köpködést, mint írják, a pályára orrot fújni vagy köpni most több mint felelőtlenség, a jelen helyzetben veszélyeztetés. Tüsszenteni a játékosoknak is inkább a többiektől elfordulva, a behajlított könyökhajlatba célszerű,

valamint javasolják a palackozott folyadék fogyasztását, és azt, hogy mindenkinek legyen sajátja.

Mi történik, ha pozitív esetet találnak?

Az MLSZ iránymutatása szerint

a pozitív teszttel rendelkezőt el kell különíteni, és az országos járványügyi előírásoknak megfelelően karanténba kell vonulnia.

Visszatérése a kórházból vagy az otthoni karanténból 48 órás tünetmentes idő és két negatív PCR-teszt után lehetséges, tehát nem kell az egész csapatot karanténba küldeni adott esetben.

A pozitív teszttel rendelkező kontaktjait soron kívül tesztelni kell, kivéve azt, aki ugyanazon a napon már tesztelésre került. Az ilyen teszteket két nap múlva kell megismételni; akinek negatív mindkét tesztje, az folytathatja a munkáját.

Hogy lehet meccset rendezni?

A mérkőzések időszakában

minden bajnoki és kupameccs előtt legalább 24-36 órával el kell végezni a PCR-tesztet a labdarúgókon,

és azokon, akik velük találkozhatnak. Így mindenképp

tesztelni kell az edzőket, a további stábtagokat, a játékvezetőket, a televíziós munkatársakat, a mentősöket és a labdaszedőket is.


Az MLSZ két zónát jelöl ki a stadionokban meccsnapokra, az egyik a sportzóna, a másik a protokollzóna. A sportzónába csak az léphet be, aki rendelkezik a 24-36 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel, tehát a játékosok és a mérkőzésekhez elengedhetetlenül szükséges résztvevők lehetnek ebben a zónában.

A protokollzónában lehetnek a meccsellenőrök, az újságírók, a klubok meghatározott számú képviselői, szponzorok. Ide nem kell negatív teszteredménnyel rendelkezni, de nyilatkozni kell arról, hogy tudomásuk szerint nem hordozzák a vírust.

Nagyon fontos, hogy nem lehet átjárás a két zóna között.

Mindkét zóna névsorát 24 órával a mérkőzés kezdete előtt le kell adnia a kluboknak és a rendezőknek, ezen pedig csak különleges esetekben lehet változtatni. Minden zónában maximalizálták az ott-tartózkodók számát.

Az intézkedések betartásáért minden csapatnál az úgynevezett járványügyi felelős felel, de az MLSZ is küld a helyszínre meccsnapi menedzsereket, akik segítenek a munkában.

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

Megkerestünk egy NB I-es focicsapatot is, hogy a gyakorlatban lássuk, hogy lehet megvalósítani az intézkedéseket. A DVTK orvosigazgatója, dr. Szabó Zsolt, a Diósgyőr járványügyi felelőse mondta el, Miskolcon hogy valósítják meg a rendezéshez szükséges feltételeket.

„Az MLSZ rendelkezései alapján minden csapatnál ki kellett jelölni egy járványügyi felelőst, aki jellemzően a csapat orvosa. A DVTK egy olyan sportcsalád, amely 2600 sportolóval rendelkezik. Tavaly ősszel nyitott meg a DVTK Medical, egy diagnosztikai és rehabilitációs sportegészségügyi létesítmény, így a klubot egy 18 fővel rendelkező egészségügyi stáb segíti" – mondta dr. Szabó, aki folyamatosan egyeztet az MLSZ-szel és a hazai rendezésű bajnokikon az ő felelőssége a sportesemény orvosi biztosítása.

„Az edzések, majd később a bajnokság újraindításának három fontos feltétele volt.

A harmadik pedig a PCR-teszt, ami a vírus kimutatását szolgálja. Játékosok, stábtagok, mindenki, aki érintkezik a játékosokkal, tesztelve volt, és lesz a bajnokság befejeztéig, heti kétszer, emellett pedig folyamatos a lázmérés, és mindenkinek be kell számolnia, ha az egészségi állapotában valami szokatlant tapasztal."

Diósgyőrben mindenre felkészültek Forrás: dvtk.eu

A tesztekhez szükséges mintavételt Miskolcon elvégzik a DVTK Medical szakemberei, majd a minták hűtőtáskába kerülnek és futárral indulnak Budapestre, ahol a Synlab akkreditált laborjába kerülnek. Az eredmények jellemzően másnap érkeznek, ami ugye azért fontos, mert 24-36 órán belüli negatív eredmények kellenek a pályára lépés engedélyezéséhez.

A kapott eredményeket a klubnak fel kell töltenie az MLSZ honlapjára, csak az ezen a listán negatív eredménnyel rendelkező játékosok léphetnek majd be a sportzónába meccsnapon.

A DVTK-nál egyébként még az MLSZ szabályozása előtt egy járványügyi intézkedési csomagot hoztak létre, amelyben külön szabályokat fektettek le a játékosoknak.

„A játékosoknak be kellett számolniuk, mikor, kivel találkoztak. Nem mehettek külföldre, nem használhatták a tömegközlekedést.

Ma már ezen enyhítettünk, de speciális módszerrel fertőtlenítjük a ruhákat mosás előtt, és az öltözőket is, a szertárosok is le lettek tesztelve időközben.

A játékosok minden második zuhanyt használhatják. Nincs szauna és közös fürdőzés sem,

és csak maximalizált számú ember lehet egyszerre az edzőteremben" – mondta Szabó Zsolt.

A Diósgyőr hétvégén még csak felkészülési meccsen lép pályára a Kisvárda ellen, így itt fogják tesztelni élesben a meccsnapi előírásokat.

„Átalakításokra nem volt szükség, csak logisztikázni kellett sokat. A modern stadionokban sok ki- és bejárat van, ezeket pedig mind használnunk kell.

Ki kellett alakítani a zónákat, a kettő között pedig nem lehet átjárás. A protokollzónában egy-egy skyboxban is annak méretétől függően csak maximum öten lehetnek, mindenkinél testhőt mérünk. A mosdókban mindenhol vírusölő, fertőtlenítő szappant helyezünk ki, a szünetben is fertőtlenítenek a kollégák, és a catering is teljesen másképp lesz megoldva, minden tömegjelenetet el kell kerülni."

A miskolci szakember elmondta, elégségesek az intézkedések, ugyanis a már-már túlzónak tűnő előírások teszik lehetővé, hogy mindenki a legnagyobb biztonságban tehesse a dolgát.

A Diósgyőr cserejátékosai ugyanakkor biztosan nem fognak maszkban, a nézőtéren ülni, mint mondjuk a Bundesligában, mert a sokszorosan ellenőrzött, egészséges sportolók nem tehetnek egymásban nagyobb kárt a kispadon ülve, mint mondjuk, a pályán találkozva.

A DVTK-nál úgy számolnak, a sportzónában nagyjából 70 ember lehet majd meccsnapon. 20-20 játékos, a szakmai stábok, mentősök, tíz labdaszedő és a tesztelt médiamunkások.

Az érintettek tesztelése nagyjából 30 millió forintos pluszköltséget jelent a kluboknak,

amelynek egyharmadát állja az MLSZ.

Így készül az M4 Sport

Az M4 Sport is alkalmazkodott a kialakult helyzethez. Székely Dávid csatornaigazgató elmondta, a lehető legkisebb stábbal vesznek részt a meccseken, azaz a gyártással együtt nem lesznek többen 30 főnél a helyszíneken.

A Ferencvárosnál kartonpapír-szurkolókkal töltik meg a nézőteret:

„A kialakult helyzet miatt minimalizálnunk kellett a munkatársak létszámát a sportzónában, ahova mindenki csak 24-36 órás, negatív koronavírusteszttel léphet be. A pályaszéli riporterrel együtt három-négy ilyen munkatársunk lesz meccsenként. Mivel minden meccsre friss teszteredményekre van szükség, a riportereinknek folyamatosan teszteltetniük kell magukat.

ehhez a mikrofont a nézőtérről lógattuk be a Groupama Arénában" – mondta Székely Dávid.

Bár a stadionokban nem lehetnek ott a szurkolók, jó hír, hogy az M4 Sport az összes magyar meccset műsorára tűzi.

„Az utolsó előtti fordulóig az összes meccset közvetítjük majd, talán egy kerül majd az M4-ről a Duna Worldre a párhuzamosság miatt. Biztos vagyok benne, hogy kiemelkedő nézettsége lesz az NB I-nek, ugyanis nem különleges helyzetben is ez a legnézettebb nemzeti labdarúgó bajnokság itthon, szerintem most mindenki még kíváncsibban várja a folytatást."

A laboratóriumok is készen állnak

Széll András, a G1 és a Mikromikomed Kft. ügyvezető igazgatója és résztulajdonosa. Ez az egyik akkreditált labor az országban, ahol végezhetnek koronavírust kimutató PCR-teszteket és szerológiai vizsgálatokat is.

„Gyakorlatilag az összes NB I-es csapat megfordult már nálunk, ugyanis a Synlab és mi végezzük a játékosok teszteléseit.

Csapatonként 40-50 mintát kapunk egyszerre, 12 csapat van a bajnokságban, és minden meccs előtt tesztelni kell, ami komoly feladatot jelent" – mondta Széll doktor.

A laborba egyébként csak a levett minták érkeznek, járványügyi szempontok miatt sem mehet be senki a laborokba, de erre nincs is szükség, külön cégek szakosodtak a mintavételre, de van, ahol klubon belül is el tudják ezt intézni.

„A tesztelés nagyjából egynapos procedúra, ezért szeretjük, ha már az aktuális bajnoki előtti reggelen megérkezik a minta. A PCR-teszt két részből áll, előbb izolálni kell a mintából a vírus nukleinsavát, majd következhet ennek kimutatása. Ha nem találunk vírust, akkor természetesen negatív a minta. Az adminisztráció még a vizsgálatnál is időigényesebb lehet. A kész eredményeket küldjük vissza a csapatoknak, van, ahol egyesével, név szerint kérik, van, ahol egyben az egészet. A klubok alkalmazottainak kell feltöltenie az eredményeket a megfelelő helyekre" – mondta Széll András.

Szombaton tehát a fenti intézkedések és rendelkezések közepette indulnak újra a focimeccsek a magyar pályákon. A zárt kapus meccsek mellett jó hír lehet, hogy a képernyőkön keresztül az összes meccset láthatjuk, valamint az, hogy a szakemberek egyöntetű véleménye szerint gyakorlatilag minimális az esélye annak, hogy újra le kelljen állítani a bajnokságot. Legyen igazuk.