Újabb üzleteket törtek fel és fosztottak ki az erőszakos tüntetők Amerikában

USA, tüntetés, New York, fosztogatás
New York, 2020. június 2. Fosztogatók a New York-i Manhattan egyik üzleténél a George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntetésen 2020. június 1-jén. Május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd később, a kórházban meghalt. MTI/EPA/Justin Lane
Vágólapra másolva!
A kijárási tilalom ellenére folytatódtak keddre virradóan New Yorkban az erőszakos tüntetések és fosztogatások. Donald Trump elnök nyilatkozatában rendet ígért, azt mondta, ha szükséges, ehhez a hadsereget is bevetik. Az amerikai elnök szerint a káoszért a szélsőbaloldali és magukat antifasisztáknak nevező csoportok a felelősek. 
Vágólapra másolva!

Manhattanben ismét üzleteket törtek fel és fosztottak ki, köztük olyan neves márkák luxusboltjait, mint a Michael Kors vagy a Nike.

Az amerikai televíziók tudósításai szerint fiatalok csoportjai köröztek Manhattan szívében, és a rendőrök akkor kapták el őket, amikor éppen egy elektronikus cikkeket forgalmazó áruházba törtek be.

A rendőrség csupán annyit közölt, hogy több száz embert tartóztattak le.

Cipőboltból távozik egy fosztogató a kaliforniai Santa Monicában Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Miközben Minneapolisban már alábbhagyott a tüntetések heve, más nagyvárosokban, köztük a New York államban fekvő Buffalóban vagy a kaliforniai Los Angelesben változatlan hevességgel folytatódtak az erőszakos megmozdulások.

Buffalóban rendőröknek hajtott egy kocsi, a vezetőjét és utasát letartóztatták. Los Angelesben továbbra is üzleteket törtek fel és raboltak ki, valamint autókat gyújtottak fel.

Több déli városban, így például az alabamai Birminghamben konföderációs emlékműveket támadtak meg a tüntetők.

William Barr igazságügyi miniszter hétfőn este elrendelte a szövetségi büntetés-végrehajtási intézetek igazgatóságának, hogy börtönlázadás elhárítására felkészült,

speciális egységeket rendeljen Miamiba és Washingtonba.

A tárca szóvivője bejelentette, hogy minden rendelkezésre álló rendfenntartó erőt mozgósítottak, biztosítandó a rendet a szövetségi fővárosban. Washingtonban meghosszabbították a kijárási tilalmat.

Donald Trump: Elsődleges feladat az ország megvédése

Donald Trump amerikai elnök rendet ígért, ha szükséges, a hadsereg segítségével is, a Fehér Ház Rózsakertjében mondott rövid nyilatkozatában hétfőn. Az erőszakba és fosztogatásokba torkolló tiltakozásokra utalva hangsúlyozta, hogy elsődleges feladata az ország megvédése, hiszen erre esküdött fel.

Fosztogatók a New York-i Manhattan egyik üzleténél a George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntetésen 2020. június 1-jén Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

Mint Trump mondta: "a rend és a törvényesség elnöke", és

ha a helyi tisztségviselők nem tudják megfékezni az erőszakos demonstrációkat, akkor ő fog cselekedni.

Ennek érdekében minden rendelkezésre álló szövetségi erőforrást - az ő szóhasználatával "civil és katonai" forrást - mozgósít, és ha szükséges, a szövetségi fővárosban és más nagyvárosokban is beveti a katonaságot.

Bevethetik a hadsereget is

Közölte: utasította a tagállamok kormányzóit és a polgármestereket, hogy biztosítsák "a rendfenntartó erők elsöprő jelenlétét" mindaddig, amíg le nem csendesítik a tüntetéseket. "Ha egy város vagy egy tagállam visszautasítja a szükséges lépéseket a lakosai élete és tulajdona védelme érdekében, akkor én fogom felvonultatni az Egyesült Államok katonaságát, és gyorsan megoldom a problémákat" - szögezte le.

Donald Trump az elszabadult erőszakot "belföldi terrorcselekményeknek" minősítette, és ismételten

a szélsőbaloldali és magukat antifasisztáknak nevező csoportokat tette felelőssé a káoszért.

"A lázongás legnagyobb áldozatai a szegényebb sorsú közösségeinkben élő békeszerető állampolgárok, és én, mint az elnökük, harcolni fogok a biztonságukért. Harcolni fogok, hogy megvédjelek benneteket, én a ti rendet és törvényességet biztosító elnökötök és a békés protestálók szövetségese vagyok" - mondta Trump.