Soros György szervezete is jól ismeri a csaló MSZP-s videóban szereplő álmentőst

Helsinki Bizottság
Vágólapra másolva!
Újabb fordulatot vett a MSZP legfrissebb hírhamisítási botránya: kiderült, hogy a videóban szereplő Németh Athina "munkakapcsolatban" van a Helsinki Bizottsággal. Az Origo emiatt Soros György jogvédő szervezetéhez fordult, akik azonban egyelőre nem árulták el, hogy rajtuk keresztül került-e kapcsolatba az álmentős az MSZP-vel. Egyre több a kérdőjel az újabb hírhamisítási botrány körül, főleg, hogy Németh erősen be van ágyazva a baloldalon: olyan ismerősei vannak, mint Gyurcsány Ferenc, vagy éppen Demszky Gábor. 
Vágólapra másolva!

Rég nem látott botrány látott napvilágot azzal, hogy az MSZP hírhamisítással próbálta meg lejáratni a járvány ellen harcoló kormányt. Mint ismert, vasárnap felkerült a párt közösségi oldalára egy videó, amelyben Korózs Lajos szocialista parlamenti képviselő egy magát mentősnek bemutató nővel beszélgetett. Németh Athina szokatlanul durva hazugságokat fogalmazott meg, többek között azt állította, hogy mialatt a koronavírus-járvány alatt önkéntesként dolgozott, a kórházból hazaszállítottak közül tízből kilencen meghaltak.

Nem sokkal a felvétel megjelenése után az Országos Mentőszolgálat és a betegszállító cégek közleményben jelezték, hogy nincs ilyen nevű alkalmazottjuk, és nem is tudnak ilyen esetekről, sőt, az egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában sem szerepelt Németh Athina neve. Az MSZP ezt követően egy közleménnyel állt elő, de ez is rosszul sikerült. A párt azt állította, hogy Korózs Lajos beszélgetőpartnere egy magán mentőcégnél, a Szamaritánus Mentőszolgálatnál volt állásban. Csakhogy kiderült, hogy ez sem igaz, így a szocialisták a videó után a közleményüket is törölték az oldalról.

Soroséknak is szerepe van a botrányban?

A hétfői Egyenes Beszédben Németh - az előzmények ellenére - kitartott amellett, hogy mentősként dolgozik. Munkaadójának pedig azt a céget nevezte meg, amely közleményben határolódott el tőle. Ami viszont ennél is érdekesebb:

az MSZP álmentőse arról is szót ejtett, hogy kapcsolatban áll a Helsinki Bizottsággal.

Szavaiból kiderült, hogy nem pusztán segítette, tisztába tette a kórházból hazaküldötteket, hanem Soros György jogvédő szervezetéhez is fordult jogvédelemért.

A Soros György-féle Helsinki Bizottságnak is szerepe lehetett az MSZP újabb hírhamisítási botrányában? Forrás: Facebook

A szocialistákhoz közel álló Hírklikk ezért megkereste a Helsinki Bizottság társelnökét, Kádár András Kristófot, aki megerősítette, valóban Németh Athinán keresztül jutott el hozzájuk az egyik érintett család. A jogvédő szervezet vezetője ismertette, hogy "ugyan ők a családdal állnak kapcsolatban, de az nem vitatható, hogy Németh ápolta a később elhunyt beteget, közreműködött abban, hogy újra kórházba kerüljön, és abban is, hogy a Helsinki Bizottság e család esetében elindítsa az eljárást."

A Helsinki Bizottság volt az összekötő?

Az újabb szál tovább bonyolítja a botrányt, hiszen így már végképp nem lehet tudni, hogyan került a szocialisták látószögébe a magát mentősként kiadó nő. A tisztánlátás miatt a Helsinki Bizottsághoz fordultunk, azt tudakolván, volt-e bármi szerepük az MSZP és Németh összekötésében. A kérdéseink a következők voltak:

  1. Honnan és mióta ismerik Németh Athinát, milyen kapcsolat van Önök között?
  2. Önökön keresztül került kapcsolatba Németh Athina az MSZP-vel?
  3. Mi az álláspontjuk az ügyről? Önök szerint bocsánatot kell-e kérnie az MSZP-nek a történtek miatt?
  4. Hogyan látják, a történtek után kapcsolatban maradnak Németh Athinával?

Egyelőre a Helsinki nem válaszolt, így továbbra sem kizárható, hogy a Soros-szervezetnek szerepe volt a kormány elleni akcióban. Amint reagálnak megkeresésünkre, beszámolunk róla.

Erős baloldali kapcsolatrendszer

Nem könnyíti a helyzet megértését, hogy Némethnek már a videó elkészülte előtt nagyon komoly kapcsolata volt baloldali politikusokkal.

Facebook-ismerősei között feltűnnek a 2010 előtti baloldali világ jól ismert, szimbolikus szereplői. Így az MSZP hírhamisításához asszisztáló nő olyan barátokat tudhat magának, mint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke; Demszky Gábor korábbi főpolgármester; Magyar Bálint volt oktatási miniszter; vagy éppen Wittinghoff Tamás, Budaörs baloldali polgármestere. Ez pedig a kormányt lejáratni szándékozó akció előre megtervezettségére utal.

Nem vállalják a felelősséget

Egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy az MSZP felelősséget vállalna a történtekért. Pedig a mostanihoz kísértetiesen hasonlító 2013-as bajai videóhamisítási botrányba Gavra Gáboron, a hamis videót közlő hvg.hu főszerkesztőjén kívül Déri Balázs, az MSZP akkori kommunikációs igazgatója is belebukott.

Mint ismert, 2013 októberében a hvg egy felvétellel állt elő, amelyet "Itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján" címmel tett közzé, a cikk bevezetőjében egyebek között azt állították, „egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson".

A videóról már aznap estére kiderült, hogy hamis,

ennek ellenére az MSZP és a hvg még napokig tagadta a hamisítást.