Ferenc pápa: A világjárvány elmúltával nyújtsuk ki kezünket a szegényeknek

FERENC pápa
Vatikánváros, 2020. június 10. A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa (k) általános heti audienciát tart a Szent Péter tér helyett az Apostoli Palota könyvtárában 2020. június 10-én, a koronavírus-járvány idején. MTI/EPA-ANSA/Vatikáni média
Vágólapra másolva!
Ferenc pápa azzal a felhívással fordult szombaton kiadott üzenetében az emberiséghez, hogy a koronavírus-járvány elmúltával "nyújtsa ki kezét a szegényeknek", és ehhez kapcsolódóan ostorozta azok "cinizmusát és közömbösségét, akik számítógépük előtt ülve mozgatnak vagyonokat, vagy fegyver-, illetve kábítószer-értékesítésből gazdagodnak meg".
Vágólapra másolva!

"Hány kinyújtott kezet láthattunk ezekben a hónapokban, amikor az egész világot megtámadta egy szenvedést és halált okozó, félelmet és zavart keltő vírus?" - tette fel a kérdést a katolikus egyházfő az üzenetben, amelyet a szegények november 15-én tartandó világnapjára írt.

A pápa ezúttal is tisztelgett azon orvosok, ápolók, papok és önkéntesek előtt, akik életüket kockáztatták a betegek megmentéséért, vigasztalásáért. Dicsérte nagylelkűségüket, szemben azokkal, akik "ölbe tett kézzel, a szegénységgel szemben érzéketlenül, sőt gyakran annak fenntartásában cinkosként vészelték át" ezt az időszakot.

Utóbbiakat a közömbösség és a cinizmus élteti nap mint nap.

Ferenc pápa általános heti audienciát tart a Szent Péter tér helyett az Apostoli Palota könyvtárában. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Vatikáni Média

A kezüket gyorsan kinyújtják, de csak a számítógép billentyűzetére, hogy pénzösszegeket mozgassanak a világ egyik részéből a másikba, oligarchák vagyonát gyarapítva, vagy egész országok nyomorúságáról, bukásáról döntve - tette hozzá.

Az egyházfő egy kalap alá vette a luxusban élő drogkereskedőket, a korrumpált tisztségviselőket és azokat a törvényhozókat, akik nem tartják be a maguk által hozott törvényeket sem.Ezzel szemben a "gyengéket támogatók nagylelkűsége a teljes értékű emberi élet feltétele" - írta.

Elismerte, hogy "az egyháznak nincs világra szóló megoldása a rengeteg szegény ember néma kiáltására".

Ferenc pápa áldást oszt hagyományos vasárnapi Úrangyala (Angelus) imádsága közben vatikáni lakosztályának a római Szent Péter térre néző ablakából. Forrás: MTI/AP/Andrew Medichini

Hosszan elemezte azt a felfordulást, amelyet a világjárvány és a kijárási korlátozások okoztak az emberek lelkében.

- állapította meg.