Megszűnt a veszélyhelyzet, életbe lépett a járványügyi készültség - a baloldal ezt sem támogatta

Koronavírus, vírus, Budapest, enyhítés, kijárási korlátozás enyhítése, újranyitás, újra nyitás, maszk, arcmaszk, védőmaszk, vásárlás, bevásárlás
Vágólapra másolva!
Szerda éjféltől megszűnt Magyarországon a veszélyhelyzet, és életbe lépett a járványügyi készültség. Az Operatív Törzs továbbra is ülésezik és felállítják a járványügyi bevetési egységet. A vírus továbbra is köztünk van, ezért továbbra is óvatosnak kell lenni. A maszkviselés a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön megmarad, a 65 éven felüliek vásárlási időkorlátja viszont megszűnt. Az elmúlt hónapok legfőbb tanulsága, hogy a baloldal sem a koronavírus-törvényt, sem a járványügyi készültséget nem szavazta meg, ezzel szemben egy hazugságokat tartalmazó kamuvideót gyártott.
Vágólapra másolva!

Szerda éjféltől megszűnt a veszélyhelyzet, és életbe lépett a járványügyi készültség.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden közölte: a kormány azt kéri, mielőbb hirdessék ki a törvényt, hogy a kormány is hamar dönthessen. A jogszabályokat Kövér László házelnök már kedden aláírta, másnap pedig Áder János köztársasági elnök aláírása is rájuk került. Szerdán éjfél előtt a törvény megjelent a Magyar Közlönyben, majd ezt követően az időpontról és a járványügyi készültség bevezetéséről szóló rendelet is.

Nem támogatta a járványügyi készültséget sem a baloldal

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvényt a baloldal nem szavazatai és a Mi Hazánk Mozgalom képviselőinek tartózkodása mellett fogadta el az Országgyűlés. A törvény alapján az országos tisztifőorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján a kormány egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, amely járványügyi készültségnek minősül. Ennek idején a betegek ellátása az egészségügyi válsághelyzeti ellátás keretében történik.

A válsághelyzet elrendelésének akkor van helye, ha nemzetközi járványügyi szükséghelyzet van, de akkor is el lehet rendelni, ha a polgárok életét, testi épségét, egészségét vagy az egészségügyi szolgáltatók működését oly mértékben veszélyezteti vagy károsítja egy váratlan esemény, hogy az az egészségügyi ellátási szükségletek és a helyben rendelkezésre álló kapacitás közötti aránytalansághoz vezet, továbbá az egészségügyi államigazgatási szerv, az egészségügyi szolgáltatók, valamint más állami és önkormányzati szervek együttműködését teszi szükségessé.

A baloldal semmi olyan intézkedést nem támogatott, ami segítette volna a koronavírus-járvány elleni védekezést Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Kijárási tilalmat nem lehet elrendelni

A katasztrófavédelmi törvénybe beleírták, hogy a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzésére, illetve következményeinek elhárítására veszélyhelyzetben - a törvényben már meghatározott intézkedéseken túl - egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Az egészségügyi válsághelyzet alatt rendelettel a kormány kijárási tilalmat nem rendelhet el, viszont megtilthatja például egyes területek elhagyását, a személyes érintkezést, bizonyos üzletek működését, egyes - köztük egészségügyi - intézmények látogatását, bizonyos termékek árusítását és fogyasztását, a személy- és áruforgalmat.

A válsághelyzet elrendelésének indoka lehet bármely olyan körülmény, amely a gyógyintézet ellátási területéhez tartozó lakosság ellátását súlyosan és közvetlenül akadályozza, feltéve, hogy a lakosság más gyógyintézet általi ellátása aránytalan nehézséggel járna. Az egészségügyi válsághelyzet legfeljebb hat hónapig tarthat, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja.

A veszélyhelyzet megszűnésével,

  • Az év végéig nem kell idegenforgalmi adót fizetni, és a négyszázalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás sem terheli a szállásadókat
  • A lejárt okmányok 180 napig érvényesek maradnak a veszélyhelyzet megszűnésével
  • A törlesztési moratórium továbbra is él, egészen az év végéig csak annak kell fizetni a hitelét, aki külön kéri
  • Adókötelezettségek teljesítésével kapcsolatos könnyítések: továbbra is szeptember vége marad egy sor adónemnél a fizetési határidő.
  • A SZÉP-kártyára adható összeget megemelték és mentesítették a járulékfizetési kötelezettség alól. Így a szálláshely alszámlára 400 ezer, a vendéglátásra 265 ezer, a szabadidőre pedig 135 ezer forintot is utalhat a munkáltató.
  • Az új munkahelyteremtő beruházásoknál a munkáltató egyoldalúan elrendelhet akár 24 hónapos munkaidőkeretet.
  • Az év végéig marad a 15 ezer forintos limit a bankkártyás vásárlásoknál Pin-kód nélkül.
  • A 65 év felettiek vásárlási korlátozása viszont megszűnik.

Hatalmas kudarc a baloldalnak

A veszélyhelyzet megszűnése hatalmas kudarc a baloldal számára, mivel március közepe óta arról beszéltek, hogy a kormány a veszélyhelyzet életbe lépésével egyeduralmat akar létrehozni, és ezt minden nemzetközi fórumon terjesztették is.

Bár a baloldali politikusok folyamatosan akadályozni próbálták a koronavírus-járvány közben a kormány tevékenységét, a védekezést, és egyre abszurdabb nyilatkozatokat tettek, ennek ellenére arra jutott energiájuk, hogy egy kamuvideót készíttessenek.

Fontos emlékeztetni arra, hogy a kormány március közepén azt kérte, hogy a hatékony védekezés érdekében a parlament térjen el a házszabálytól, és amint csak lehet, szavazzon a koronavírus-törvényről. A baloldali képviselők (az MSZP, a DK, a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP képviselői) azonban sem a házszabálytól való eltérést, sem magát a törvényt nem támogatták.

Érthetetlen volt a baloldal magatartása, hiszen az Alaptörvény és maga a törvényjavaslat világos korlátozásokat tartalmaz a kormány esetleges túlhatalmával szemben, így az Alkotmánybíróságnak és magának az Országgyűlésnek is van lehetősége a fellépésre.

A baloldal és Gyurcsány csak a kormány elleni támadásokra összpontosított Forrás: MTI/Kovács Tamás

Soha nem látott nemzetközi támadási kísérlet

A koronavírus-törvény kapcsán példátlan nemzetközi hadjárat indult Magyarország és a nemzeti kormány ellen. A hazai baloldali politikusok, illetve a hozzájuk kötődő, jelentős részben álhíreket terjesztő sajtóorgánumok folyamatosan náciztak, diktátoroztak.

Azt állították, hogy Magyarország diktatúra lett, a koronavírus-törvény hatálya örök időkre szól, és a demokrácia felszámolásához fog vezetni.

Többen azt hazudták, hogy felfüggesztették az Országgyűlés működését, ezt aztán sokan átvették. A koronavírus-törvény kapcsán, dacára a világjárványnak, az Európai Parlament május 14-én vitát rendezett Magyarországról, ahol a korábbiakhoz képest is rengeteg hazugság hangzott el a magyar kormányról, és az országról.

Érdemes azt is felidézni, hogy eleinte azért támadta a kormányt a baloldal és propagandasajtója, hogy nincs elég lélegeztetőgép, miután viszont Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy 7500-8000 lélegeztetőgépre lesz szükség az új típusú koronavírus okozta járvány magyarországi csúcspontján biztonsági okokból, hogy elkerüljük az olasz és spanyol drámai kórházjeleneteket, egyből arról kezdtek írni és beszélni, hogy igazából nem fontos az, hogy hány lélegeztetőgép van hazánkban, majd arról, hogy túl sok van.

Az érettségi megtartását sem támogatta a baloldal

Hasonlóan nem támogatta a baloldal az érettségi megtartását. A baloldali irányultságú Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete például azt írta április 16-i közleményében, hogy „május elején felelős tanár nem érettségiztet, felelős szülő pedig nem küldi a gyerekét érettségizni". A Jobbik megajánlott jegyeket javasolt az érettségi helyett, a DK halasztást kért a diákoknak, az LMP pedig kizárólag a szóbeli vizsgák megtartása mellett volt. A baloldali támadások ellenére az érettségit minden gond nélkül meg lehetett rendezni, és a járványügyi szakemberek ajánlásait betartva egyáltalán nem nőtt a fertőzésveszély.

Kamuvideót gyártott a baloldal

A baloldali kritikák hitelességét nagyban rombolta, hogy több olyan önkormányzat is komoly mulasztásokat követett el, ahol ezek a pártok vannak hatalmon.

A leglátványosabb problémák Budapesten alakultak ki, ahol feltehetően a járványügyi szabályok nem megfelelő alkalmazása miatt például a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősek Otthonában az ország legnagyobb gócpontja alakult ki.

Továbbá a baloldali városvezetők visszaélnek a rendkívüli jogrend nyújtotta lehetőségekkel, amit jól mutat, hogy Vác polgármestere például a képviselő-testület megkérdezése nélkül módosította a költségvetést. Megszorításokat vezettek be Hódmezővásárhelyen és Ózdon is. Budapesten pedig

Karácsony Gergely a veszélyhelyzet utolsó napján költött el közgyűlési felhatalmazás nélkül 10 milliárd forintot.

A baloldalnak a helyi megszorítások mellett arra is jutott energiája, hogy egy álvideót készítsen, itt részletesen összefoglaltuk a történetet. A videót az MSZP a mentőszolgálat székháza előtt forgatta, és OMSZ-es mentőautókat mutogattak. Egy mentősnek nevezett nővel mondatta el a hazugságokat Korózs Lajos.

Nem sokkal a felvétel megjelenése után kiderült, a nő nem dolgozott mentősként sem az Országos Mentőszolgálatnál, sem betegszállító cégeknél, sőt, a Szamaritánus Mentőszolgálatnál sem, amit később a munkahelyének nevetett meg.

Az ügyben rémhírterjesztés miatt nyomozást indított a Készenléti Rendőrség Kerületi Nyomozó Iroda, és egy gyanúsítottat már ki is hallgattak. A bődületes hazugságokat tartalmazó kisfilmet az MSZP vezetése, név szerint Tóth Bertalan pártelnök, Molnár Zsolt és Nyakó István hagyta jóvá.

Az, hogy a baloldal egy nyilvánvalóan hamis hír terjesztésével próbált ártani az egész országnak, annak fényében különösen felháborító, hogy az elmúlt hónapokban egyetlen kormányzati döntést sem támogatott a koronavírus elleni védekezésben.