Nagy károkat okozott az újabb vihar Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

eső, vihar, viharkár, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, tűzoltó
Vágólapra másolva!
Szombaton is számos helyszínre kértek segítséget a viharkárok miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megye tűzoltóitól.
Vágólapra másolva!

Sályon, a Rozmaring utcában öt házat érint az utcán végigfolyó esővíz, amely

mellmagasságig telítette el az egyik épület pincéjét.

Nemcsak a Rozmaring utcában, a Kisréten is áll a víz egy lakóház pincéjében. Kurityánban, a Kossuth Lajos úton a domboldalról folyik le a víz a házak felé, és az Iskola úton is egy ház udvarán és garázsában nagy mennyiségben áll a víz.

Miskolc diósgyőri részén, a Gagarin utcában egy kidőlt fa ágait távolították el a tűzoltók motoros láncfűrésszel, míg az Almás utcában

a hatvan centiméter magasan álló vizet kell majd kiszivattyúzni

egy ház pincéjéből. Az egységek amint befejezték az egyik címen a beavatkozást, indulnak a következő helyszínre.

A Boon információi szerint volt olyan ház, aminek a szuterén részében térdig állt a víz, amit már csak szivattyúval lehetett eltávolítani.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársait péntek óta

megyeszerte több mint száz alkalommal riasztották

– tudatta Hudák Andrea, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. – A hivatásos tűzoltóknak főként vízszivattyúzásoknál, valamint a lehasadó faágak eltávolításánál kellett a lakosok segítségére sietni. A legtöbb eset a miskolci, a mezőkövesdi és a sárospataki járásokat érintette. A hivatásos egységek mellett a szomolyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkatársai hat esetben, a polgári Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai pedig három alkalommal segítették a munkálatokat.

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft-nél az extrém időjárás miatt elrendelt készenlét péntek délután tényleges munkavégzéssé alakult. Négy gépkocsival tíz munkatárs dolgozott a Pece pataknál, illetve a Mária és a Tópart utca sarkánál.

Szombaton már hetvennégy ember, tizenegy kisteherautó, két nagyteherautó és két rakodógép kapcsolódott be a munkálatokba.

A Szinva teraszt – amit pénteken részben elöntött a Szinva, magával hozva a hordalékot, gallyakat és a szemetet – nagynyomású tisztító-berendezéssel és fertőtlenítővel mosták át. Mivel több utcában is szennyvíz és csapadékvíz túlfolyások történtek, a Mivíz Kft. készenlétes dolgozói duguláselhárítási, felszíni tisztítási és fertőtlenítési munkákat végeztek két speciális géppel.

A Major és a Napfürdő utcánál,

a Pece patak kiöntése miatt egy kombi csatornatisztító gép dolgozott.

Két árokásó munkagép délután öttől este nyolc óráig egyrészt az Árok utca és a Pallos utca közötti részen a Pece rácsainak tisztítását, továbbá az övárok és az úttest iszaptalanítását végezte, illetve négy utca találkozásánál kikotorták a rácsszemetet és a Major utcai átereszt is kitakarították. A munkálatok szombaton is folytatódtak.