Egyetemi pótfelvételi indul! B-terv, ha valakit nem vettek fel

Dunaújvárosi Egyetem
Dunaújvárosi Egyetem
Vágólapra másolva!
Már csak pár nap a 2020-as felsőoktatási pótfelvételi leadására, így sokaknak, akiket elsőre nem vettek fel, most igen nagy stresszt jelent az újratervezés.
Vágólapra másolva!

Idén is néhány nappal a felsőoktatási felvételi ponthatárhúzása után hirdetik meg a pótfelvételis képzéseket. Ezekre augusztus elejéig lehet majd jelentkezni, a pótfelvételi döntés pedig augusztus 20-a után várható.

Mire lehet ilyenkor jelentkezni?

Amit meghirdetnek. A pótfelvételin leginkább önköltséges képzéseket szoktak. Ezekre is csak akkor lehet jelentkezni, ha az idei általános felvételire egyáltalán nem jelentkezett, vagy jelentkezett, de egyetlen szakra sem került be a felvételiző. Tavalyi egy szakra és egy intézménybe lehetett jelentkezni, és jellemzően önköltséges képzésekből lehetett választani. Ez várhatóan idén sem lesz másként.

A pótfelvételi is elektronikusan folyik majd, az általános eljáráshoz hasonlóan.

Idén - az elmúlt évektől eltérően - állami ösztöndíjas formában több képzési területre is lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárásban. Ezek között vannak az agrár, a gazdaságtudományi, az informatikai, a műszaki és orvosi, illetve az egészségtudományi, a pedagógusképzés, a társadalomtudományok, valamint a magyar intézmények határon túli képzései.

Mekkora lehet a minimumponthatár?

Tavaly voltak, így várhatóan a 2020-as pótfelvételin is lesznek minimumponthatárok. Legutóbb, ha csak a pótfelvételin hirdették meg a képzést, akkor a ponthatár nem lehetetett alacsonyabb a jogszabályi minimumnál. Ez alapképzésen és osztatlan képzésen 280, míg felsőoktatási szakképzésen 240 és mesterképzésen pedig 50 pont volt.

(X)Legnagyobb eséllyel a Dunaújvárosi Egyetem diákjai végeznek

A Dunaújvárosi Egyetemnek a levelezős hallgatók különösen fontosak. Azért, mert ők a legtöbb helyen inkább lepattanó jelentkezők, itt viszont külön stratégia épül rájuk. A hallgatóbarát tanmenetnek köszönhetően egy félévet akár 7-8 szabadnappal el lehet végezni náluk, ha a hétvégi, azaz a levelezős képzést választja valaki! Sőt, országosan az egyik legalacsonyabb lemorzsolódással rendelkeznek, amely nem éri el a 10%-ot! Illetve az itt végzett műszakis mérnökök keresnek az országban a legjobban. A 2018-as diplomás pályakövetési rendszer adatai alapján a pályakezdők bruttó bére 450.000 Ft, mely jelentősen meghaladja az átlag 300.000 - 350.000 Ft-ot.

Milyenek az esélyek?

A tavalyi évben például csak pár nap volt a ponthatárok meghirdetése és a pótfelvételi indulása között. Ugyanis július 24-én hirdették ki a felvételi ponthatárokat, majd július 29-től már elindult a pótfelvételis jelentkezés. A rendelekzésre álló határidőig 9 299 fő jelentkezett a felsőoktatásba. Közülük pedig 6 421-en be is jutottak a felsőoktatásba.

Vagyis a pótfelvételizők 69%-a sikerrel járt.

Akkor pótfelvételi eljárásban alapképzésre 4453 főt, felsőoktatási szakképzésre 1049 főt, osztatlan képzésre 469 főt, illetve mesterképzésre pedig 450 hallgatót vettek fel.

Ezek voltak a 2019-es legnépszerűbb pótfelvételi szakok

  1. gazdálkodási és menedzsment (felvettek száma: 583 fő)
  2. jogász (felvettek száma: 404 fő)
  3. gyógypedagógia (felvettek száma: 270 fő)
  4. kereskedelem és marketing (felvettek száma: 296 fő)
  5. óvodapedagógus (felvettek száma: 180 fő)
  6. pénzügy és számvitel (felvettek száma: 227 fő)
  7. turizmus-vendéglátás (felvettek száma: 200 fő)
  8. gépészmérnöki (felvettek száma: 150 fő)
  9. emberi erőforrások (felvettek száma: 162)
  10. mérnökinformatikus (felvettek száma: 129 fő)

A legtöbben - 557-en - a Debreceni Egyetemre kerültek be, de ahogy tavaly úgy idén is külön figyel a levelezős és felsőoktatási szakképzésre jelentkezőkre a Dunaújvárosi Egyetem, ahol rájuk specializált képzéseket indítanak. A legnépszerűbb intézmények közé tartozott még a Budapesti Gazdasági Egyetem 537, a Pécsi Tudományegyetem 410, a Széchenyi István Egyetem pedig 410 felvett hallgatóval.