Már kibertámadók is bekapcsolódtak a Barcelona elnökválasztási háborújába

FC Barcelona, Twitter
A Barca Twitter-oldalát már megtakarították a támadóktól
Vágólapra másolva!
Egyre durvább fordulatokat vesz az FC Barcelona közelgő elnökválasztását felvezető kampány. Most már a kiberhadszíntéren is egymásnak feszültek a felek.

Bár még közel egy év van hátra (valamikor 2021. júniusában lesz a döntés) hogy megválasszák a világ egyik legnagyobb sportegyesületének az új elnökét, azonban a kampány már teljes fordulatszámon pörög. A legújabb hadműveletek a kibertérben folytak, ahol a Deloitte könyvvizsgáló cég beszámolója szerint mintegy húszezer "támadás" érte a Barcelona közösségi oldalait, írja Mundo Deportivo című katalán sportlap. A Barca hivatalos oldalain megjelenő üzenetekkel főleg Josep María Bartomeu jelenlegi elnököt támadták. A több helyről induló támadások egyik "feladója" egy katalán függetlenségi szervezet volt. Katalónia függetlensége és az FC Barcelona évtizedek óta nagyon szoros egységet alkot.

A Barca Twitter-oldalát már megtakarították a támadóktól Forrás: FC Barcelona

A Deloitte tanulmánya szerint a klub közösségi oldalára érkező kommentek 12,5 százaléka "nem embertől származó" volt, további 5 százalék pedig előre programozott komment volt. A vizsgálat során közel 300 ezer kommentet néztek át, ezek közül 20 ezer bizonyult olyannak, amit botok helyeztek el.

A katalán nacionalisták mellett a Real Madridhoz kötődő szervezeteket (de nem a klub, hanem szurkolói csoportok), valamint nigériai és ghánai csoportokat azonosítottak a támadók között. Legtöbbször az előrehozott választások kikényszerítése tűnt fel a kommentek között, valamint Bartomeu lemondásának követelése (az előző vezetőedző, Ernesto Valverde menesztése mellett).

Ez már a második "kiber ügy" a Barca elnökváalsztási háborújában: az első még tavasszal robbant ki, amikor a klub korábbi alelnöke, Emili Rousaud azzal vádolta meg Bartomeut, hogy hasonló módon kezdeményezett lejáratókampányt a lehetséges ellenfeleivel, illetve a klub korábbi játékosaival szemben.