Kiválóan működik a gazdaságvédelmi akcióterv

VARGA Mihály; SORS László; ÉSIK Róbert; MÉSZÁROS József
Budapest, 2020. június 24. Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs alakuló ülését követően a Pénzügyminisztériumban 2020. június 24-én. Mögötte Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke (b), Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke (b2), Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) vezető államtitkár (j2) és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) elnöke (j). MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A héten az MNB ismét csökkentette az alapkamatot és kiderültek a felvételi ponthatárok. A Diákhitel Központ idén arra számít, hogy rekordszámú hallgató vesz majd fel diákhitelt, amelynek feltételei továbbra is igen kedvezőek. Átadták az M4-es legújabb szakaszát és hibrid modellek gyártásába kezdenek a kecskeméti Mercedes-gyárban. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság kezd visszatérni a növekedési pályára

Varga Mihály pénzügyminiszter a héten Nyíregyházán egy kapacitásbővítő beruházás átadásakor azt mondta, hogy a kormány által indított gazdaságvédelmi akcióterv hozzá tudott járulni ahhoz, hogy megálljon a magyar gazdaság áprilisban és májusban tapasztalt zsugorodása, és az elmúlt hónapokban lassan kezdjen visszatérni arra a növekedési pályára, ahol korábban volt.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A pénzügyminiszter kifejtette, hogy a következő uniós fejlesztési ciklus forrásait érintően a magyar kormány álláspontja továbbra is világos, a kabinet egyrészt a források nagy részét gazdaságfejlesztésre kívánja fordítani, másrészt pedig azt szeretné, ha az európai uniós források elosztását eddig jellemző egyenlőtlenségek és igazságtalanságok nem jelennének meg, vagyis sokkal igazságosabb és főleg rugalmasabb lenne a források elosztása és felhasználása.

Kiválóan működött a gazdaságvédelmi akcióterv

Az elmúlt hónapokban kiválóan működött a kormány által kidolgozott, a versenyképességet javító gazdaságvédelmi akcióterv – mondta az innovációs és technológiai miniszter Makón. Palkovics László hozzátette, hogy a kormány első reakciója a munkahelyek megvédése volt. Ennek eredményeként jelenleg több mint 200 ezer rövidített munkaidőben dolgozó alkalmazott kap már támogatást.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

A miniszter hozzátette: az intézkedések másik csoportjaként a kormány több száz milliárd forinttal támogatja a nagy cégek, valamint a kis- és közepes vállalkozások beruházásait is.

Már ötödik hete csökken a regisztrált álláskeresők száma

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára ismertette, hogy ötödik hete csökken a regisztrált álláskeresők száma a munkahelyteremtő bértámogatási program eredményeképpen, amely csaknem 38 900 új munkahely létrejöttéhez járul hozzá.

Illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az államtitkár szerint a munkaerőpiaci folyamatok jól alakultak, júniusban már 12 ezerrel többen dolgoztak, mint januárban, és csak 30 ezerrel kevesebben, mint tavaly júniusban. Felidézte azt is, hogy a tíz évvel ezelőttihez képest júniusban 742 ezerrel dolgoztak többen a magyar gazdaságban.

Átlépte a százezret a babaváró támogatást igénylő párok száma

Átlépte a százezret a babaváró támogatást igénylő párok száma, azaz legalább kétszázezer fiatalnak nyújtott segítséget a kormány - közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a napokban.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Forrás: MTI/Illyés Tibor

A bankok 784 milliárd forint babaváró támogatást folyósítottak, 33 ezer esetben már megszületett, vagy úton van a gyerek. Az államtitkár beszélt arról is, hogy öt éve vezették be a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), amelyet azóta 145 ezer család vett igénybe, vagyis a csok 600 ezer ember otthonteremtéséhez járult hozzá 455 milliárd forinttal.

58 milliárdos többletforrás a kutatóintézet-hálózat működésére

Jövő évtől beépülő jelleggel 22 milliárd forint többletforrás áll rendelkezésre az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatóintézet-hálózatának működésére és fejlesztésére. Ezzel több mint a duplájára növekszik a kutatóhálózat éves költségvetése, amelynek jelentős része kutatói béremelésre fordítható. A kormány egyetértését adta további 36 milliárd forintnyi kutatási intézmény- és infrastruktúrafejlesztés megvalósításához is. A cél a kutatói életpálya modellhez szükséges feltételek megteremtése, korszerű és rugalmas bérezéssel. Az erről szóló kormányhatározat a héten jelent meg.

Újabb támogatási program indul az exportáló magyar vállalatoknak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újabb támogatási programot jelentett be. Elmondta, hogy a világjárvány nyomán új világgazdasági rendszer és verseny jön létre, amely komoly lehetőséget tartogat az olyan országoknak, mint Magyarország, amelynek gazdaság teljesítményét alapvetően meghatározza az export.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ezért újabb támogatási programot indítottak azon magyar vállalatok számára, amelyek már komoly teljesítménnyel, eredményekkel jelen vannak távoli országok exportpiacain. Szijjártó Péter szerint erre a programra 23 milliárd forintot szánnak. Augusztus 24-étől lehet benyújtani a pályázatokat, de a regisztráció lehetősége már megnyílik. Az egy vállalat által megszerezhető legnagyobb támogatás összege 3 milliárd forint - közölte.

Akár havi 100 ezer forinthoz is hozzájuthatnak a hallgatók

Akik most kerülnek be az egyetemekre, főiskolákra biztosan jól járnak, mert 2020-tól emelkedik a hallgatói normatíva, így a tanulmányi és a szociális ösztöndíjak összege is magasabb lesz a mostaninál. Megéri szorgalmasan tanulni, a legbőkezűbb intézményekben ugyanis havi 80-100 ezer forinthoz is hozzájuthatnak a hallgatók.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A pedagógusképzésben speciális ösztöndíjra pályázhatnak a diákok: a Klebelsberg képzési ösztöndíj félévenként 125–375 ezer forint támogatást jelent a tanár szakosoknak, az alsós tanító és a gyógypedagógus szakokat választóknak.

Rekordokat dönthet idén a diákhitelt igénylők száma

Várhatóan rekordokat dönt idén a diákhitel igénylők száma, akár 30 milliárd forintnál is több hitelt folyósíthat a Diákhitel Központ, köszönhetően a minden eddiginél kedvezőbb igénylési feltételeknek és a május 1-től elérhető, teljesen szabad felhasználású és kamatmentes Diákhitel Plusz bevezetésének.

Illusztráció Forrás: MTI/Róka László

A Diákhitel1 esetében, a kormány döntése alapján fontos változás lép életbe augusztus 15-től. A havi maximum 70 ezer forintos igényelhető összeg 150 ezer forintra emelkedik, így a hallgatók akár évi 1,5 millió forint szabad felhasználású diákhitelt is felvehetnek, rendkívül kedvező kamatozással.

Rugalmasabbá válhat a távmunka szabályozása

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a héten arról beszélt, hogy a kormány célja, hogy minél korszerűbb szabályozással segítse elő a nem hagyományos foglalkoztatási formák terjedését, ami a munkáltatók és munkavállalók érdeke is. A tervek között szerepel a távmunka fogalmának kiterjesztése, a munkáltató és munkavállaló közötti megállapodás új alapokra helyezése, ami mindkét fél érdekeinek érvényesítését segítheti.

Illusztráció Forrás: Photononstop/Eric Audras

A későbbiekben a távmunka akár részlegesen, a felek megállapodása szerint a munkanapok egy részében is megvalósulhatna. A szabályozás lehetőséget biztosítana arra, hogy a munkáltató távmunkavégzés esetén hozzájáruljon a munkavállaló költségeihez, a szükséges eszközök beszerzéséhez, akár kedvezményes adózási feltételek mellett.

Átadták az M4 gyorsforgalmi út teljes Pest megyei szakaszát

Elkészült az M4-es gyorsforgalmi út teljes Pest megyei szakasza az M0-s körgyűrűtől Abonyig 62 kilométeren, mintegy 100 milliárd forintból. Palkovics László az M4-es gyorsforgalmi út Cegléd és Abony közötti 17,6 kilométeres szakaszának átadásán közölte, hogy ezzel a szakasszal, amely 26 milliárd forintból épült meg, elkészült a gyorsforgalmi út teljes Pest megyei összeköttetése, és 2022 tavaszáig megépül a Szolnok elérését és elkerülését biztosító Abony-Törökszentmiklós út is.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az M4-es gyorsforgalmi út Cegléd és Abony közötti 17,6 kilométeres szakaszának átadóünnepségén. Forrás: MTI/Mészáros János

Hozzátette, hogy folyik a Törökszentmiklós és Berettyóújfalu közötti 95 kilométeres útszakasz építésének előkészítése, az engedélyezési tervek várhatóan idén elkészülnek. A nyáron lezárulhat a Berettyóújfalu és a határ, Nagykereki közötti közel 30 kilométeres szakasz átadás-átvétele is.

Már hibrid modelleket is gyártanak a kecskeméti Mercedes-gyárban

Megkezdődik a CLA 250 e Coupé és a CLA 250 e Shooting Brake hibridmodellek gyártása a kecskeméti Mercedes-gyárban. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a bemutatón elmondta, hogy kiemelten fontos, hogy minél több olyan értékteremtő vállalkozás működjön az országban, amely nemzeti érdeket szolgál, magas színvonalú tudást hasznosít és high-tech gyártókapacitásokat hoz létre, valamint gondol a fenntarthatóságra, és óvja a környezetet.

Legördül az első hibrid autó, egy Mercedes-Benz CLA 250 e Coupé a kecskeméti Mercedes-gyár gyártósoráról. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az új modelek gyártása nem csak az üzem életében, hanem a magyar járműiparban is fontos mérföldkő, hiszen olyankor történik, amikor a világ járműipara nem mindennapi gazdasági kihívás előtt áll. A miniszter emlékeztetett, hogy az autóipar adja a magyar export közel negyedét, az éves magyar GDP több mint 5 százalékát, a beszállítók és egyéb szolgáltatók pedig további 8-9 százalékot adnak hozzá ehhez.

Az MNB 0,6 százalékra csökkentette az alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal 0,6 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, a kamatfolyosó nem változott.

Illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Előző, júniusi ülésén a testület ugyancsak 15 bázisponttal csökkentette - 0,75 százalékra - a jegybanki alapkamatot, amely 2016. május 25. óta állt 0,9 százalékon. Elemzők váratlannak nevezték a múlt havi kamatcsökkentést, a mostani enyhítésre azonban már számítottak.

Ismét profitot jelentett a Tesla

Mintegy 5 százalékot emelkedett a Tesla részvénye a szerdai tőzsdezárás után, miután a vállalat közzétette a friss negyedéves gyorsjelentését. Az elektromos autókat gyártó cég ugyanis a vártnál jobb eredményekről jelentett, de ami a legfontosabb, már az egymást követő negyedik negyedévben sikerült profitot elérnie, ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy bekerülhessen az S&P 500 indexbe.

Illusztráció Forrás: AFP/2010 Getty Images/Justin Sullivan

A jó eredmények ellenére azonban csütörtökön már esett az árfolyam, amelynek több oka is van. Az egyik, hogy az Egyesült Államokban kedvezőtlen friss adatok érkeztek a munkanélküliségről, a másik a fokozódó kínai-amerikai diplomáciai feszültség, a harmadik pedig, hogy bennfentes információk szerint a Tesla 5-10 milliárd dollárnyi új részvényt készül piacra dobni a közeljövőben.