Kiütötte a Garmint egy zsarolóvírus

garmin vivoactive 3 okosóra fitnesz nfc érintés nélküli fizetés
Garmin VivoActive 3
Vágólapra másolva!
A szolgáltatásai, az ügyfélszolgálata és a gyártása is leállt.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a Garmin egyes okoskütyüit, szárazföldi és légi navigációs eszközeit, logisztikai szolgáltatásait használók üzemzavarra ébredtek, azonban jó eséllyel senki sem feltételezte, hogy ne oldódnának meg néhány órán belül a problémák. Hírünk írásakor a rendszerei továbbra sem álltak helyre, a webhelyein megjelenő tájékoztatás szerint központi leállás van folyamatban, a várható helyreállás időpontja nem tisztázott.

A kép csak illusztráció (Garmin VivoActive 3) Forrás: Garmin

Gyorsan szárnyra kaptak a pletykák, miszerint zsarolóvírusos támadás érte a Garmint, mostanra pedig belsős források ezt megerősítették a Bleeping Computernek. A biztonsági kiadvány szerint célzott támadásról van szó, az orosz Evil Corp (Dridex) a WastedLocker ransomware-t szabadította rá a vállalatra.

A fertőzés Tajvanból indult, titkosítani kezdte a cég szerverein és munkaállomásain lévő állományokat, állítólag még az otthonról dolgozók számítógépeit is elérte a céges VPN-en keresztül. A Garmin informatika részlege csütörtökön végül a megfertőzött és tiszta PC-ket és szervereket is leállította, hogy képes legyen ellenőrzés alá vonni a helyzetet.

Emiatt sötétbe borult az egész cég: nem érhetőek el a termékeihez tartozó online szolgáltatások, offline az ügyfélszolgálata, még az eszközgyártása is leállt.

A források szerint az orosz bűnözők 10 millió dollárt, azaz közel 3 milliárd forintot követelnek a Garmintól a titkosított állományok feloldásáért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!