Demeter Szilárd a kormány zeneipari támogatásáról

DEMETER Szilárd
Budapest, 2020. január 28. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, miniszteri biztos 2020.január 21-én dolgozószobájában, ahol interjút adott az MTVA újságírójának. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum Főigazgatója, miniszteri biztos közösségi oldalán részletezte, hogy a zeneiparban dolgozók mire számíthatnak a kormányzati támogatásnak köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Demeter Szilárd azt írta, hogy az elmúlt hetekben számtalan egyeztetés után ugyanarra jutottak a szakmával, mint "amit egyébként Orbán Viktor miniszterelnök úr szokott mondani: ha munka van, akkor minden van."

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, miniszteri biztos 2020. január 21-én dolgozószobájában, ahol interjút adott az MTVA újságírójának Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A zeneipar szereplői sem segélyt kértek (ok, néhányan azért bepróbálkoztak az alanyi jogon járó támogatással, de őket a többiek csavarták le), hanem dolgozni, vagyis koncertezni akarnak, szórakoztatni a nagyérdeműt, és a bevételből kifizetni a csapatot (rendezvénytechnikusok, menedzsment, kommunikációsok, stb.).

Ezt a megoldási javaslatot teljes mellszélességgel tudták képviselni azokkal a szereplőkkel, akik a könnyűzenéért, a zeneiparért felelősséget viselnek.

A Kormány tegnap elfogadta, hogy 1,4 milliárd forintot adjunk a kluboknak és játszóhelyeknek. Ez sok pénznek tűnik, ha a jelenleg is működő és bejáratott klubokra/játszóhelyekre vetítjük, de rögtön nem lesz annyira sok, ha a lehetséges játszóhelyeket is figyelembe vesszük, márpedig több játszóhely = több koncertlehetőség. Mindenesetre amíg megérkezik a pénz, a szakmával dolgoznak a pályázati kiírás apróbetűs részein. Meg azon, hogy minél szélesebb körben kapjanak lehetőséget a zenekarok, hogy a raktárkoncerteseken kívül is maradhasson talpon a szakma.

Ám addig is: a korábbi ötmilliárdos mentőcsomag könnyűzenei 250 millió forintos része megérkezett - írja Demeter.

Ebből

  • 50 millió forint megy kizárólag a rendezvénytechnikusokra a Magyar Professzionális Rendezvénytechnikusok Társasága (MPRT) javaslatai és szakmai koordinációja alapján.
  • 20 millió forint az Öröm a zene-tehetségkutatóra.
  • 100 millió forint van a „Köszönjük, Magyarország" folytatására (értsd: turnétámogatás)
  • 80 millió forintot ide is beírtam anno klubtámogatásra, ezt most betesszük a nagy alapba.

És még a kulturális államtitkárság jóvoltából korábban sikerült 50 millió forintot szerezni a közmédiával és az A38 Hajóval közös karanténkoncertes program folytatására (a programon belül eddig mintegy 400 zenekar kapott gázsit, szabadon felhasználható broadcast-felvételt, megjelenési lehetőséget a Petőfi TV-n és a Hajónapló platformjain). Ennek a felét kifejezetten a gyermekzenekarokra szánják, külön programot találtak ki nekik, tévéfelvétellel, stb., hogy minél több gyerek láthassa.

Továbbá az NKA Hangfoglaló kollégiumának sokfelé célzó pályázatainak kiírása is folyamatban.
Ahogy a székelyek mondanák: csak menjen a menet, a többit tőccsük.

Ui.: A könnyűzenei stratégiát a kormány még nem tárgyalta, értelemszerűen nem is döntött róla, tehát a fentiek + raktárkoncertek nem ahelyett vannak - olvasható Demeter Facebook-posztjában.