Vejkey Imre: A kormány rendszeresen egyeztet az egyházakkal

Vágólapra másolva!
Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője, a parlamenti imacsoport vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a hittan oktatásáról, az egyházak szerepéről, valamint a Magyar Nemzetközi Imareggeliről beszélt.
Vágólapra másolva!

A kereszténydemokrata politikus a tanévkezdés kapcsán az egyházi iskolákról, a hittan tanításáról is beszélt. Mint elmondta, az oktatás nagyon fontos a kormánypártoknak, legyen szó a közoktatásról, a fiatalok hitbéli tanításáról. óriási előrelépés tapasztalható az elmúlt tíz évben, a diákok egyre jobb tankönyvekből tanulnak, egyre jobb ismereteket szerezhetnek etikai ismeretek, de akár a Szentírás terén egyaránt.

Vejkey Imre külön beszélt a Vatikánnal történt megállapodásról, amelyet Magyarország az összes történelmi egyházra is vonatkoztat természetesen. A kormány rendszeresen egyeztet az összes érintett felekezettel, ezekre azért van szükség, mert a társadalom is folyamatosan változik, ezeket követnie kell az egyezményekhez.

Arra a kérdésre, hogy a mai magyar társadalom mennyire képes megtartani a Tízparancsolatot, mennyire mélyed el a hitben, a képviselő válaszában elmondta, ez egy bonyolult kérdés, mert a rendszerváltás előtt az egyházak üldözöttek voltak, akkor megélni a hitet tulajdonképpen egy hősi tett volt. A rendszerváltás után más lett a helyzet, a hitet megélni szabaddá vált, ez a szabadsággal voltak, akik tudtak élni, de voltak olyanok, akik nem. Sajnos voltak, akik a pénz, a hatalom felé váltak nyitottá. Pedig ma, aki keresi az Urat, az biztosan megtalálja – tette hozzá a politikus, az persze egy másik kérdés, kik és mennyien keresik az Urat. Azt lehet mondani, ma kevesebben keresik, mint az üldöztetés idejében, és azok keresik leginkább, akik nehezebben keresik meg a kenyeret.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.