Az Európai Bizottság 400 millió euróval támogatja az Egészségügyi Világszervezet oltóanyag-vásárlási kezdeményezését

VON DER LEYEN, Ursula
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság 400 millió euró (142 milliárd forint) értékű garanciával támogatja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezését a koronavírus elleni oltóanyag felvásárlására - jelentette be hétfőn a brüsszeli testület illetékes szóvivője.
Vágólapra másolva!

A szóvivő elmondta: a bizottság annak érdekében csatlakozik a COVAX elnevezésű indítványhoz, hogy a vírus elleni vakcinához bárki világszerte méltányosan, megfizethető áron hozzáférhessen.

A WHO kezdeményezésének célja, hogy 2021 végéig 2 milliárd adag oltóanyag beszerzését biztosítsa a különböző oltóanyaggyártó vállalatokkal folytatott tárgyalások révén.

Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy a májusban és júniusban megszervezett adománygyűjtő maraton keretében a világ országai 16 milliárd euró értékű felajánlást tettek az oltóanyag kifejlesztésére.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Forrás: MTI/EPA/AFP pool/Francois Walschaerts

- nyilatkozott az elnök. Az Európai Bizottság a múlt héten a 27 európai uniós tagállam nevében szerződést írt alá az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyárral 300 millió adag, a koronavírus ellen hatékony oltóanyag beszerzéséről, és további tárgyalásokat folytat a francia Sanofival és az amerikai érdekeltségű Janssen Pharmaceuticával is.