Tour de France: Van Aert második szakaszsikere, Yatesnél maradt a sárga trikó

cycling Horizontal
Stage winner Team Jumbo rider Belgium's Wout van Aert (L) and Team NTT Pro Cycling rider Norway's Edvald Boasson Hagen (2L) sprint to crosses the finish line at the end of the 7th stage of the 107th edition of the Tour de France cycling race, 168 km between Millau and Lavaur, on September 4, 2020. (Photo by BENOIT TESSIER / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A belga Wout van Aert idei második etapsikerét ünnepelte a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen pénteken, a hetedik szakasz megnyerésével, amelyen a brit Adam Yates megtartotta a sárga trikót.

A Millau és Lavaur közötti 168 kilométeres etapon a mezőny első fele a Bora vezetésével azonnal őrült tempót kezdett diktálni, hogy az első részhajránál szlovák sztárjuk, Peter Sagan visszaszerezhesse a zöld trikót. A majd' 50 km/h-s átlagsebességnek meg is lett az eredménye, egyrészt Sagan sikerrel járt, másrészt sikeresen szakították szét a mezőnyt.

Elől megy a Bora-vonat:

32 kilométerrel a cél előtt oldalszél szakította szét a mezőnyt, így több összetett esélyes, köztük az eddig harmadik helyen álló szlovén Tadej Pogacar, valamint a még az összetettért harcolók közül az ausztrál Richie Porte, a holland Bauke Mollema és a spanyol Mikel Landa is lemaradt az élbolytól, és 1:21 perc hátránnyal értek célba.

A rendkívül gyors, 47,5 kilométer/órás átlagsebességű szakasz végén a sikerről sprintbefutó döntött, ebben a szerdai etapon már diadalmaskodó van Aert győzött a norvég Edvald Boasson Hagen és a francia Bryan Coquard előtt.

Emlékezetes befutót láthattak a szurkolók Lavaur-ban:

Az összetett élén változatlanul Adam Yates áll, a szlovén Primoz Roglic maradt második, harmadik helyre pedig a francia Guillaume Martin lépett előre.

Eredmények:
7. szakasz, Millau-Lavaur, 168 km:
1. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 3:32:03 óra
2. Edvald Boasson Hagen (norvég, NTT) azonos idővel
3. Bryan Coquard (francia, B&B Hotels - Vital Concept) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Adam Yates (brit, Mitchelton-Scott) 30:36:00 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 3 másodperc hátrány
3. Guillaume Martin (francia, Cofidis) 9 mp h.

A mezőnyre szombaton a Cazeres-sur-Garonne és Loudenvielle közötti 141 kilométeres etap vár. A résztvevők összesen 3470 kilométert tekernek, amíg szeptember 20-án célba érnek a párizsi Champs-Élysées-n.

A francia körversenyt a koronavírus-járvány miatt rendezik a nyár közepe helyett szokatlan időpontban, de még így is az idei első háromhetes viadal, mivel a szintén halasztott, általában májusi Giro d'Italia csak októberben lesz, és azt követi, részben átfedéssel a Vuelta a Espana.