A V4-es országok geopolitikai érdekszövetsége pedig egyre erősebb

Vágólapra másolva!
Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az EU külpolitikájáról, Magyarország és a V4-ek erősödéséről, de a koronavírus-járvány is terítékre került.
Vágólapra másolva!

Farkas Örs értékelte az Európai Unió legutóbbi nyilatkozatát, amelyben elítélték a koszovói és a szerb vezetést, amelyek erősíteni kívánják diplomáciai kapcsolatukat Izraellel, Koszovó, mint muzulmán ország a nagykövetségét Jeruzsálembe fogja költöztetni. Mint kifejtette, az EU-nak van egyfajta külpolitikai viszonyrendszere a Közel-Kelettel, de az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, a Távol-Kelettel is.

Ám abban az esetben, ha valamelyik tagállam másként lép fel, akkor az EU nem válogat az eszközökben, Magyarországgal szemben is számtalan kritikát fogalmaztak meg az eltérő külpolitikai lépései miatt. Hozzátette azt is, Szerbia és Koszovó vezetője ezt a nyilatkozatot az amerikai elnök jelenlétében ette meg, az ő közös látogatásuk Washingtonban az mindenképpen üdvözlendő. Magyarország egyébként pedig a Közel-Keleten meglévő jó kapcsolatainak a fenntartására törekszik.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.