Drasztikus lépést tesz egy ezer éve működő pénzverde

2 font érme
Vágólapra másolva!
A brit Királyi Pénzverde legalább egy évtizedre leállítja a 2 fontos és a 2 pennys pénzérmék gyártását, mert drasztikusan csökkent a használatuk az elmúlt időszakban.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban a készpénzhasználat jelentős visszaesése miatt óriási készletek halmozódtak fel ezekből az érmékből. A Guardian cikke aláhúzza, hogy ezt a folyamatot a járvány csak felerősítette. Márciusban bejelentették, hogy 2 fontosból a szükségeshez képest 26-szoros, 2 pennysből pedig nyolcszoros készleteket tárolnak raktáraikban.

A pénzverde egyébként már több mint ezer éve látja el a szigetországot érmékkel.

Egy évtizeddel ezelőtt 10 tranzakcióból hat még készpénzes fizetéssel zajlott, tavalyra azonban ez a szám átlagosan már három alá csökkent, és egyes előrejelzések szerint 2028-ban tízből már csak egy alkalommal használnak majd érméket vagy bankjegyeket fizetéskor.

A 2 fontos érme Forrás: Shutterstock

Azt az állítást, hogy a koronavírus-járvány felgyorsította a készpénzhasználat visszaesését, alátámasztják a statisztikai adatok is.

Március eleje és április közepe között Nagy-Britanniában 71 százalékkal kevesebb készpénzt vettek ki az ATM-ekből.

Vagyis egyre többen választották a biztonságosabb bankkártyás fizetést.

Minden idők egyik legnagyobb juharleveles érméjét készítették el

A Royal Canadian Mint nevű vállalat óriási juharleveles aranyérmét mutatott be, tudósít arról a Mining.com. A kanadai állami pénzverde közleménye szerint, a világon egyedülálló, 99,999 százalékos tisztaságú aranyat használtak fel a 10 kilogramm súlyú, a tehetős gyűjtők illetve befektetők figyelmére számot tartó különleges érmék elkészítéséhez.

Az idősebbek és az alacsonyabb fizetéssel rendelkezők körében ugyanakkor máig magasabb a készpénzhasználat aránya, mint más társadalmi rétegekben. Több mint egymillió idősebb embernek például egyáltalán nincs is bankkártyája.

Az Egyesült Királyságban 2017-ben fordult meg az aránypár a készpénz és a készpénz-helyettesítő eszközök használata között, ez utóbbiak javára. Bár éves szinten még így is 100 milliárd font feletti összegben fizetnek a vásárláskor bankjegyekkel és/vagy érmékkel. Ezekre a folyamatokra reagálva a Királyi Pénzverde 2017 óta már több mint kétharmaddal csökkentette a pénzérmék gyártását az egy évtizeddel korábbi szinthez képest.